BANCI | Noutati BNR

BNR avertizeaza cu privire la informatiile false despre rezerva internationala a Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-08 19:34

Comunicat de presă al Direcției comunicare şi multimedia din BNR:

Constatăm cu îngrijorare că, de câteva luni, sunt răspândite informații false, diversiuni și comentarii tendenţioase legate de rezerva internațională a României, cu deosebire rezerva de aur, fără ca datele oficiale pe care BNR le pune la dispoziție să fie consultate și menționate.

Astfel de informații care distorsionează adevărul, sunt preluate pe larg în mass-media, incitând la neîncredere în rezerva de aur a țării.

Cu titlu exemplificativ, în cursul unei emisiuni de televiziune (”Exces de putere”, difuzată pe postul Antena 3 în ziua de 2 septembrie a.c.), discuțiile care s-au purtat în legătură cu rezerva de aur a ţării au vizat o temă falsă, fabricată pe baza unor informații incorecte și a unor comentarii fără suport faptic, evidenţiate prin mesaje scrise pe banda afișată pe ecranul televizorului în timpul emisiunii, de genul: ”69 de tone aur, lipsă! Document incendiar”, ”Incredibil! Secretul aurului BNR scos din România”.

Moderatorii și invitați ai emisiunii au acreditat ideea că parte din rezerva de aur a dispărut, gravă și absolut de neînțeles fiind ignorarea comunicatului pe care BNR l-a emis doar cu o zi înainte, la 1 septembrie 2016 (http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=12058), care prezenta valoarea la zi a rezervei de aur aceasta fiind de 103,7 tone, nivel care se menţine din anul 2007.

De altfel, BNR emite la începutul fiecărei luni un comunicat legat de rezerva de aur a României şi, de asemenea, prin rapoartele sale anuale pe care le prezintă Parlamentului României (http://www.bnro.ro/Publicatii-periodice-204.aspx), instituția noastră oferă informații detaliate în legatură cu rezerva internațională și rezerva de aur publicând totodată, pe website-ul băncii, începând din anul 2000, comunicate cu privire la evoluția acestora.

Asemenea emisiuni TV preiau fără verificare, fără nici un suport real, diversiuni lansate dintr-o unică sursă pe care BNR a calificat-o deja, printr-o declarație de presă din data de 9.08.2016 (http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=11996), ca atac inclusiv la reputația băncii centrale.

Și totuși, acest atac continuă și astăzi cu acuzații la fel de năucitoare și lipsite de orice referință la realitate (”Aur: ce ascunde semnătura lui Isărescu din 2006, Pierderi succesive jucând Aurul țării”.) Emisiunea menționată, din 2 septembrie a.c., s-a bazat din păcate în mare parte pe asemenea referiri mai vechi, în totalitate false.

În acest context, ținând cont de mandatul BNR în domeniul asigurarării stabilității financiare, administrării rezervelor internaţionale ale Românie și, de asemenea, de sprijinire a politicii economice generale a statului, banca centrală atrage atenția asupra preluării fără discernământ a unor astfel de informații incorecte.

Nu este vorba despre o simplă dezinformare, ci de punerea în discuție a credibilității statului român ca atare.

Costul acestei discreditări nu este doar unul legat de imaginea BNR. Costul acestei discreditări se poate răsfrânge asupra statului român ca atare, prin slăbirea poziției sale pe piețele internaționale și implicit prin riscul de a crește costurile de împrumut ale statului și ale companiilor publice și private din România, prin afectarea stabilității cursului de schimb și a stabilității financiare. BNR are datoria să atragă atenția asupra acestui risc!

Reamintim că atât comunicatele Băncii Naționale, cât și rapoartele sale anuale de activitate, certificate de evaluatori internaționali, sunt la dispoziția oricărei persoane interesate de tema respectivă. Cei care doresc să abordeze aceste subiecte au astfel toate informațiile la dispoziție, iar oricine discută pe această temă are datoria, dacă vrea ca discuția să fie validă, să se refere la documentele prezentate.

Mai mult, din dorința de a clarifica acest subiect, pe blogul BNR http://www.opiniibnr.ro au fost publicate mai multe articole legate de strategia de administrare a rezervelor internaționale și de aur:

http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/158-doua-clarificari-privind-valoarea-aurului-si-nivelul-veniturilor-salariale-la-bnr

http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/153-despre-risc-si-randament-in-administrarea-rezervei-de-aur-a-tarii

http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/145-despre-administrarea-rezervei-de-aur-a-romaniei

BNR își manifestă disponibilitatea de a dezbate orice teme de interes, pe baza unor argumente și informații certe, din perspectiva realităților economice, nu a unor speculații fără suport.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  reclamatie ING Bank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRExpozitie BNR in aer liber dedicata aniversarii a 140 de ani

Banca Națională a României (BNR) organizează în perioada 15 septembrie – 14 octombrie 2020 expoziția în aer liber dedicată aniversării a 140 de ani de la înființarea instituției, a șaisprezecea bancă centrală din lume din perspectivă cronologică, anunta detalii

Efectele COVID-19 asupra companiilor si IMM-urilor, pe sectoare de activitate (sondaj BNR)

În contextul pandemiei COVID-19, aproape un sfert dintre companii au fost afectate semnificativ de reducerea vânzărilor (o scădere de peste 75 la sută), se arata intr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romanei (BNR) în lunile mai și iunie 2020, pe un esantion de detalii

Bancile au inasprit conditiile de creditare pentru populatie, dar le-au mentinut constante pentru firme

Aproape toate bancile au inasprit standardele de acordare a creditelor de consum pentru populatie, din cauza crizei pandemiei coronavirusului, arata un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In cazul creditelor ipotecare, mai putine banci au devenit mai restrictive, insa detalii

Bancile, IFN-urile si alte institutii financiare nu vor putea plati dividende in acest an, din cauza crizei COVID-19

Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), condus de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a recomandat BNR si Autoritatii pentru Supravegherea Financiara (ASF), care este responsabila de firmele de asigurari, pensii si fonduri de investitii, detalii

Ultimele Comentarii