BANCI | Stirea Zilei

Dupa BCR, si BRD a redus la 25% avansul la creditele ipotecare, majorat din cauza legii privind darea in plata; doar Raiffeisen a mai ramas cu 35%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-31 22:40

Dupa ce BCR a decis sa scada avansul la creditele ipotecare de la 35%, la cat l-a majorat dupa aprobarea legii privind darea in plata, la 25% sau chiar 15%, insa numai pentru creditele pe 20 de ani din orasele mari, si BRD, a doua mare banca locala, a scazut aportul personal minim necesar pentru obtinerea unui imprumut.

Astfel, BRD a redus avansul la creditele imobiliare de la 35% la 25%, la fel ca BCR. Spre deosebire insa de concurenta sa, care acorda credite cu avans redus doar in orasele mari din tara, BRD impune alte conditii pentru creditele cu avans de 25%, privind profilul clientului si tipul imobilului.

Concret, gradul de indatorare al clientului (ponderea ratei lunare din venituri) trebuie sa fie mai mic de 50%, imobilul adus drept garantie trebuie sa aiba destinatie locativa, iar gradul de acoperire sa fie de 133%, cu alte cuvinte valoarea locuintei sa fie cu 133% mai mare decat creditul acordat de banca.

BRD acorda si credite cu avans de 15%, cat era inainte de adoptarea legii privind darea in plata, insa doar daca se prezinta o garantie suplimentara imobilului care face obiectul creditului.

Concurenta sa, BCR, acorda credite cu avans de 15% doar pentru creditele pe perioade de maxim 20 de ani, acordate in orasele mari din tara.

Primele doua mari banci romanesti revin astfel aproape de oferta Bancii Transilvania, care a decis, dupa intrarea in vigoare a legii privind darea in plata, sa majoreze avansul la creditele imobiliare la doar 25%, iar pentru creditele avand ca destinatie prima locuinta si cu valori de maxim 125.000 de euro, avansul necesar este doar 20%.

Si alte banci importante, precum UniCredit Bank, ING Bank si Garanti Bank, au stabilit un avans de 25% la creditele imobiliare.

In aceste conditii, se poate spune ca noul standard de avans pentru creditele imobiliare a devenit 25%, care poate scadea la 20% si 15% in anumite conditii mai putin riscante pentru banca.

la CEC Bank, la fel ca la Alpha Bank, avansul a ramas deocamdata la 30%, in timp ce Piraeus Bank, cea care a majorat cel mai mult avansul la credite, la 40%, l-a scazut recent la jumatate, doar 20%.

Cel mai mare avans, de 35%, este practicat in continuare de Raiffeisen Bank, cea care a reactionat prima dupa legea darii in plata, fiind puternic afectata de aceasta din cauza stocului ridicat de credite in franci elvetieni.

Bancpost, ultima banca dintre cele din top 10 enumerate pana acum, practica un avans de 33% pentru creditele imobiliare in lei.

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  credite ipotecare  ING Bank  Raiffeisen Bank  cont online  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Alpha Bank  Garanti BBVA  BT Capital Partners  CEC Bank  banca  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii

cosming
mda
Atata scandal au facut jmenarii astia de bancheri si tot degeaba! Nu au luat in calcul ca fara clienti o banca nu are scop! Si nu mai spun ce amenintari mai au pe limba... cu procese impotriva statului si tot felul de prostii... sunt foarte curios ce vor face daca se baga o taxa speciala pentru tranzactii bancare de 99% din profit :)Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca imi fac un card de alocatie?

„Vreau un card pe care sa primesc doar alocatia copilului. La care banca e cel mai convenabil?”, intreaba o cititoare.  Pentru incasarea alocatiei copilului pe un card bancar, trebuie sa va deschideti cont cu card atasat la o banca (nu e nevoie de un card anume, detalii

BNR: riscurile financiare s-au intensificat

Riscurile la adresa stabilității financiare s-au intensificat de la data Raportului anterior, ca urmare a creșterii incertitudinilor privind evoluțiile economice și financiare, pe fondul accentuării tensiunilor geopolitice și continuării războiului din Ucraina, precum detalii

BNR majoreaza dobanda la 7%, dar ROBOR-ul nu va mai creste

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 7%, in consens cu anticiparile analistilor, pentru a stavili cresterea inflatiei. Decizia nu va afecta insa si dobanzile pietei interbancare (ROBOR), considera detalii

Dobanda IRCC la credite a crescut de la 4,06% la 5,71%

Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) valabil pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila acordate in primul trimestru din 2023 a crescut la 5,71%, fata de 4,06% cat era in precedentele trei luni. Majorarea indicelui de dobanda a fost detalii

  

Ultimele Comentarii