BANCI | Stirea Zilei

Bancile mari si-au triplat profiturile in acest an; ING isi continua cresterea puternica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-10 23:06

Patru dintre cele mai mari banci romanesti (BCR, BRD, Unicredit si ING Bank) au obtinut in prima jumatate a anului profituri nete cumulate de 3,667 miliarde lei, de peste trei ori mai mari decat in aceeasi perioada a anului precedent, cand s-au ridicat la numai 1,097 miliarde lei.

Cresterea spectaculoasa a profiturilor se datoreaza faptului ca bancile au tot mai putine pierderi cu creditele neperformante, in timp ce volumele de credite noi acordate a crescut substantial, datorita programului Prima Casa. Ceea ce nu se va mai intampla si in a doua parte a anului, pe fondul adoptarii legii privind darea in plata.

Un aport important la veniturile bancilor l-a avut si vanzarea actiunilor detinute la compania de carduri Visa.

De exemplu, BCR a acordat credite noi in valoare de 2,6 miliarde lei, iar BRD – 2,9 miliarde lei, in primele sase luni din acest an.

Soldul creditelor BCR acordate clientilor a scazut insa cu 1,7% fata de anul precedent, ca urmare a vanzarilor de credite neperformante catre recuperatori si scoaterii altora in afara bilantului.

La fel s-a intamplat si la BRD, soldul creditelor brute ale bancii fiind in stagnare (+0,2% fata de anul precedent).

Activele totale ale primelor doua banci au avansat insa cu 3,8% in cazul BCR, respectiv 2,7% in cazul BRD, datorita titlurilor de stat achizitionate.

ING a continuat performanta remarcabila de anul trecut, cand a reusit o crestere importanta a activelor, de 4,6 miliarde lei. In prima jumatate din acest an, banca olandeza si-a sporit activele totale cu inca 3,6 miliarde lei (15%), la 27 miliarde lei in total, apropiindu-se de pozitia a sase din topul sistemului bancar, ocupata de CEC Bank, care avea active de 27,5 miliarde lei la finalul anului trecut.

Comparativ, activele BCR au crescut cu doar 1,5 miliarde lei in primul semestru iar cele ale BRD au scazut cu 829 milioane lei.

Soldul de credite al ING a ajuns la 16,2 miliarde lei, in crestere cu 3,6 miliarde lei (29%) fata de cele 12,6 miliarde lei din iunie 2015.

"In prima jumatate a anului creditele acordate au fost in continuare Prima Casa si creditele standard (cu avans redus). Incepand cu finalul celui de-al doilea trimestru am observat o reducere a cererii, in urma fondurilor fluctuante din programul Prima Casa si a cresterii avansului. Ne asteptam ca diminuarea cererii sa continue si in a doua parte a anului", au precizat reprezentantii bancii, la intrebarea Bancherul.ro privind perspectivele creditarii in a doua jumatate a anului, in conditiile epuizarii plafonului Prima Casa si legea darii in plata. 

De asemenea, ING a reusit un profit record in prima jumatate a anului, de 278 milioane lei, mai mare decat al Unicredit (226 milioane lei), datorat in mare parte vanzarii actiunilor Visa, pentru care a primit 101 milioane lei.

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  Programul Prima Casa  credite ipotecare  credite de consum  ING Bank  dobanzi depozite  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite firme  credite noi  credite neperformante  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

La ce banca imi fac un card in euro?

„Vreau sa-mi fac un card in euro. Ce banca imi recomandati?”, intreaba un cititor. Pentru a-i oferi un raspuns adecvat, am facut un clasament al comisioanelor practicate de cele 10 banci care au in oferta carduri in euro. Am luat in calcul urmatoarele tipuri detalii