BANCI | Stirea Zilei

Bancile mari si-au triplat profiturile in acest an; ING isi continua cresterea puternica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-10 23:06

Patru dintre cele mai mari banci romanesti (BCR, BRD, Unicredit si ING Bank) au obtinut in prima jumatate a anului profituri nete cumulate de 3,667 miliarde lei, de peste trei ori mai mari decat in aceeasi perioada a anului precedent, cand s-au ridicat la numai 1,097 miliarde lei.

Cresterea spectaculoasa a profiturilor se datoreaza faptului ca bancile au tot mai putine pierderi cu creditele neperformante, in timp ce volumele de credite noi acordate a crescut substantial, datorita programului Prima Casa. Ceea ce nu se va mai intampla si in a doua parte a anului, pe fondul adoptarii legii privind darea in plata.

Un aport important la veniturile bancilor l-a avut si vanzarea actiunilor detinute la compania de carduri Visa.

De exemplu, BCR a acordat credite noi in valoare de 2,6 miliarde lei, iar BRD – 2,9 miliarde lei, in primele sase luni din acest an.

Soldul creditelor BCR acordate clientilor a scazut insa cu 1,7% fata de anul precedent, ca urmare a vanzarilor de credite neperformante catre recuperatori si scoaterii altora in afara bilantului.

La fel s-a intamplat si la BRD, soldul creditelor brute ale bancii fiind in stagnare (+0,2% fata de anul precedent).

Activele totale ale primelor doua banci au avansat insa cu 3,8% in cazul BCR, respectiv 2,7% in cazul BRD, datorita titlurilor de stat achizitionate.

ING a continuat performanta remarcabila de anul trecut, cand a reusit o crestere importanta a activelor, de 4,6 miliarde lei. In prima jumatate din acest an, banca olandeza si-a sporit activele totale cu inca 3,6 miliarde lei (15%), la 27 miliarde lei in total, apropiindu-se de pozitia a sase din topul sistemului bancar, ocupata de CEC Bank, care avea active de 27,5 miliarde lei la finalul anului trecut.

Comparativ, activele BCR au crescut cu doar 1,5 miliarde lei in primul semestru iar cele ale BRD au scazut cu 829 milioane lei.

Soldul de credite al ING a ajuns la 16,2 miliarde lei, in crestere cu 3,6 miliarde lei (29%) fata de cele 12,6 miliarde lei din iunie 2015.

"In prima jumatate a anului creditele acordate au fost in continuare Prima Casa si creditele standard (cu avans redus). Incepand cu finalul celui de-al doilea trimestru am observat o reducere a cererii, in urma fondurilor fluctuante din programul Prima Casa si a cresterii avansului. Ne asteptam ca diminuarea cererii sa continue si in a doua parte a anului", au precizat reprezentantii bancii, la intrebarea Bancherul.ro privind perspectivele creditarii in a doua jumatate a anului, in conditiile epuizarii plafonului Prima Casa si legea darii in plata. 

De asemenea, ING a reusit un profit record in prima jumatate a anului, de 278 milioane lei, mai mare decat al Unicredit (226 milioane lei), datorat in mare parte vanzarii actiunilor Visa, pentru care a primit 101 milioane lei.

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  Programul Prima Casa  credite ipotecare  credite de consum  ING Bank  dobanzi depozite  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite firme  credite noi  credite neperformante  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii