BANCI | Interviu

Mugur Isarescu despre darea in plata: bancile sa explice de ce au primit doar 4.000 de notificari, din cele 800.000 de cazuri sociale anuntate initial

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-08 16:15

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu considera ca bancile ar trebui sa explice publicului efectele legii privind darea in plata, mai exact cum se explica faptul ca de la intrarea acesteia in vigoare, la mijlocul lunii mai, pana in 20 iulie, asadar in doua luni, doar 4.000 de persoane au apelat pana acum la aceasta, din cei 800.000 de potentiali beneficiari calificati drept cazuri sociale, care nu-si mai pot achita ratele, conform declaratiilor initiatorilor legii.

L-am intrebat pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, daca poate sa comenteze statisticile prezentate privind notificarile de dare in plata si sa faca o analiza a acestei legi, ceea mai arzatoare problema a bancilor din acest an, la cateva luni dupa aplicare.

Iata ce a raspuns guvernatorul:

“Cred ca publicarea acestor date, precum si a celor actualizate la luna septembrie, va da posibilitatea specialistilor, inclusiv celor din media, ca sa comenteze pe baza acestor date. Comentariile noastre nu s-ar duce dincolo de ceea ce am spus.

Noi am considerat ca aceasta lege putea sa fie imbunatatita. Nu uitati ca din cele cinci amendamente pe care le-am prezentat, trei au fost aprobate si cred ca ele au imbunatatit continutul legii. Cele doua care nu au fost aprobate din pacate creeaza probleme, de aceea avem si atatea cazuri de contestare.

Darea in plata este reglementata de Codul Civil, asa cum s-a mai spus de la aceasta tribuna, inclusiv la un seminar la care a participat si premierul Romaniei. Sa vii acum cu o lege care sa doreasca sa schimbe Codul Civil este o intr-adevar o problema. Ce spune Codul Civil: ca la intelegerea partilor se poate face stingerea obligatiilor si prin darea in plata.

Codul civil romanesc napoleonic reflecta experiente de sute de ani. Deci la aceasta solutie trecuta in Codul civil, si asa cum e trecuta in toata Europa, s-au adunat ani de activitate bancara, nu suntem noi cei care stabilim aici reguli noi, asta e o pretentie cel putin absurda. Am vazut ca a spus cineva ca am stabili noi ceva si ca si Europa se poate lua dupa noi...Activitatea bancara este una foarte delicata. Regret ca dupa atatia ani ajungem la un fel de abordare primitiva fata de activitatea bancara si probabil ca ne vom reveni. Dar ce vreau sa spun este urmatorul lucru: ca daca s-ar fi aprobat si cele doua amendamente, care in cadrul Codului Civil spuneau ca BNR poate sa adune anumite informatii, sa faca anumite presiuni asupra bancilor pentru ca darea in plata sa decurga mai repede acolo unde se poate, acolo unde este cazul, acolo unde debitorul este intr-adevar sufocat, nu acolo unde apare o razgandeala si o motivatie de business: imi convine sa dau in plata pentru ca valoarea casei este mai mica decat valoarea creditului.

Daca s-ar fi intamplat acest lucru, probabil ca legea ar fi avut un ecou mai bun. Dar deocamdata nu pot sa fac comentarii suplimentare. Cred ca ne-am legat la cap fara sa ne doara, din ce motive nu...legea este aprobata de Parlament, banca nationala nu o mai comenteaza, culegem datele si asteptam si reactia bancilor.

Asteptam de asemenea ca bancile sa-si clarifice pozitia publica fata de motivatia care a dus la aparitia acestei dezbateri oarecum specifica Romaniei. Au fost discutii despre creditele in franci elvetieni dar nu de maniera in care au decurs in Romania. Ar trebui ca bancile, nu noi, sa explice cum vine chestiunea asta cu 800.000 de cazuri sociale si mai putin de 4.000 de cazuri inregistrate pana in prezent. Ce s-a intamplat cu restul? Si de asemenea dumneavoastra ziaristii, reprezentantii opiniei publice, sa incercati sa explicati cum de am ajuns in situatia aceasta.

Eu ce comentarii suplimentare pot sa fac? Am furnizat datele pe care le-am cules in baza atributiile pe care le are banca nationala. Consider de asemenea ca continuarea unei discutii sub forma unei diversiuni pe aceasta tema nu-si are niciun rost. Luati dumneavoastra datele si le analizati, nu cred ca trebuie sa le mai analizati cu banca nationala, noi le putem centraliza. Mergeti la ARB, aceasta are atributiile necesare, acum are si informatii. Dansii pot sa va furnizeze si elemente mult mai concrete. Sa va spuna acum daca s-au dus in tribunal cu ixulescu, cei 45% care nu au probleme de rambursare. Noi nu avem aceasta posibilitate."

Taguri: lege darea in plata  dobanzi credite firme  Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  darea in plata  

Comentarii

Viorel
Darea in plata
Domnule Isarescu, Incepeti cu doua minciuni si anume: niciodata o banca nu a ajuns la un acord de dare in plata conform codului civil! initial spuneati ca BNR nu are atributii in colectarea de informatii privind numarul celor care au facut demersuri de dare in plata, acum are? Intrebare: De ce credeti ca un client vrea sa dea in plata dupa opt ani de plata a ratelor si acoperirea a 75% din creditul initial si la o valoare actuala a soldului dubla fata de cea initiala?

constantin
minte de ingheata apele sarate !!!
Bai romanilor eu tot nu pot sa inteleg si realizez cum de asta(isarescu) mai face servici la BNR si nu este in puscarie pt subminarea economiei nationale (pt ca pedeapsa asta a fost scoasa din codul penal tocmai de ei pt ca subminarea economiei nationale nu poate fi facuta de un roman simplu ci de cei care conduc si administreaza resursele tarii ), dar tot nu imi dau seama cum reuseste asta sa minta in fati si culmea ,dupa 27 de ani unii romani sa mai puna botul la vrahjeala lui ! Pai asta vb de reguli cand nici o banca nu respecta legea in tara asta ,fac contestatii la legea dip desi este lege si motivele sunt absurde pt 95% din romani pt care contesta legea !?!?! Sub tutela lui isarescu s-au prabusit sau privatizat mii de inteprinderi ,banci, fonduri de investitii ,etc , si acum spune ca bancile se inteleg cu debitorii daca este problema in finantele debitorului !!! Minciuni mai mari ca astea nu exista !! Eu personal am avut de a face cu o banca si cand am avut probleme cu salariul banca nici nu a vrut sa auda si imi oferea o refinantare in care ma inglodau mai rau in datorii si cand le-am spus au zis ca asa le da Bucurestiul si nu au ce face !!! Dupa care m-au executat silit si pur si simplu nu i-a interesat de familia mea ,de sotie care a pierdut doua sarcini pe stres cand a venit executorul si ne-a luat casa ,iar la banca numai ajutor nu a fost !!! Asa ca Isarescu nu mai poate prosti poporul pt ca se vede clar ca tine si este platit de banci prin comisioane (dovada fiind nepublicarea salariului si a tuturor veniturilor lui si a CA BNR ) si cum iese si le apara intotdeauna fara a tine cont de nevoile cetateanului roman si ale poporului care ii plateste salariul ala baban !!! Nenorocit mai mare nu exista ca ISARESCU !

cosmina
Manipulare statistica
Domnule Isarescu, cand ati prezentat aceste date statistice, ati afirmatt ca in majoritatea cazurilor de dare in plata valoarea creditului depaseste valoarea imobilului. Prin urmare, deducem ca este vorba de credite contractate in perioada 2007-2008 pentru imobile supraevaluate la acea vreme, a caror valoare s-a injumatatit intre timp. La un credit pe 30 de ani, prin rambursarea timp de 8-9 ani a ratelor s-a achitat chiar si jumatate din valoarea initiala a creditului, in ciuda faptului ca sumele s-au dus mai ales pe dobanzi si mai putin pe sold. Intrebarea mea este de ce bancile se opun aplicarii legii, din moment ce un calcul simplu arata ca ceea ce s-a platit pana acum plus ceea ce se va obtine din valorificarea ipotecii, acopera integral datoria? Singurul pierzator este, in orice situatie, consumatorul. Unde este pierderea bancilor?

Florin
Manipulare la darea in plata
Domnul Isarescu incearca sa ne manipuleze asa cum stie sa faca de cand este in fuctie ca sa isi atinga obiectivele . Se leaga de " cei 45% care nu au probleme de rambursare" , de unde stie dansul ca cei 45% nu au probleme, din statistici ? care ce spun, ca esti cu creditul la zi , dar oare dansul stie cu ce sacrificii altii sunt cu creditele la zi ,sunt sigur ca nici nu il intereseaza .Multi au vandut toate propietatile pe care le-au avut inclusiv a parintilor sa poata completa veniturile astfel incat sa poata platii ratele la zi .Oamenii nu renunta la casa in care locuiesc de bucurie ci de nevoie . Ii doresc domnului Isarescu sa ajunga in " situatia acestor romani speculanti care vor sa insele bancile " si sa asi predea si dansul casa sa vada ce bine aste , sa vedem atunci daca tot speculant se simte .Procentul de 45% "fara probleme de rambursare" au rate si sold dublu fata de cel initial dupa ce in 8 ani au platit la banca o valoare aproape egala cu creditul luat Acesti oameni au incercat sa negocieze cu bancile ,dar au fost tratati cu dispret si indiferenta si din aceasta cauza multi au apelat la DIP ca fiind o ultima solutie pentru ei si familiile lor .



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii