BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu respinge acuzatiile ca BNR nu-si indeplineste mandatul de asigurare a stabilitatii preturilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-08 11:30

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a respins acuzatiile potrivit carora banca nationala nu-si indeplineste obiectivul de tintire a inflatiei, dar cu toate acestea isi asigura salarii ridicate.

Isarescu a subliniat ca mandatul BNR, conform legii, nu este tinta de inflatie ci stabilitatea preturilor, obiectiv care este atins.

Mugur Isarescu: "Noi am constatat, la bana nationala, ca avem doi critici severi ai politicii monetare. Bineinteles ca BNR nu numai ca discuta cu cei care au pareri critice, dar chiar ii invita la dezbateri. Aceasta este pozitia noastra, care va ramane si in viitor, nu o schimbam. Problema este urmatoarea: de cateva saptamani, discutiile critice se simplifica extrem de mult si in loc de argumente se aduc o lista de acuze, lucru cu care nu putem fi de acord. O discutie cu argumente este ceva, pe cand o lista de acuze departe de realitate si care de multe ori contin aberatii economice si financiare, este cu totul altceva. 

Una dintre acuze este aceea ca BNR si-a rata tinta de inflatie si deci nu-si indeplineste mandatul, aceasta fiind pusa in contrapunere cu faptul ca aici se dau salarii foarte mari, in ciuda acestei lipse de performanta, ceea ce nu este asa.

Dati-mi voie sa dezvolt acest subiect, nu pentru ca nu ar fi in masura sa raspunda la ele colegii mei, ci pentru ca aceste acuze au fost preluate in unele dezbateri televizate si raspandite in spatiul public.

Mandatul BNR este stabilitatea preturilor. Nu gastiti in legea BNR o tinta de inflatie. N-o gasiti. Noi nu avem, precum Banca Centrala Europeana, tinta de 2% trecuta in legea noastra, ci stabilitatea preturilor.

Legiuitorul roman, in intelepciunea sa, si-a dat seama ca in aceasta perioada de tranzitie, cand exista foarte multe influente asupra preturilor, si cand s-a plecat de la o inflatie de 300%, ca este aproape imposibil ca legea sa stabileasca o tinta de inflatie. Tintirea de inflatie si tinta de inflatie sunt metode de atingere a stabilitatii preturilor. Va reamintesc ca din 1991 pana in prezent am utilizat trei metode: tintirea agregatelor monetare intre anii 1999-2000, apoi un fel de ancorare la cursul de schimb pana in 2004 si ultima este aceasta tintire a inflatiei, care treptat, pe masura ce ne apropiem de zona euro, este depasita si intram intr-o alta argumentatie, ne vom ancora mai mult de cursul de schimb valutar, de criteriile de la Maastricht si asa mai departe."

Isarescu a precizat ca dezinflatia din prezent este cauzata de factori conjuncturali si de socuri exogene, motiv pentru care nu este bine sa fie luati in calcul la stabilirea tintei de inflatie pe termen mediu.

Isarescu:

"Deci tintirea inflatiei este o metoda. Am explicat de mai multe ori in ce consta aceasta metoda si care sunt limitele ei. Socurile exogene nu poti sa le introduci in performanta de tintire. Nu ai cum si nici nu este bine.

Haideti sa ne uitam la acest grafic, care arata ca pretul titeiului contribuie in prezent cu cea mai mare pondere la inflatia negativa din Romania, alaturi de reducerea TVA, care s-a disipat intre timp. Deci ce ar trebui sa facem, sa mergem sa ne rugam sa creasca preturile la titei pentru a ne atinge tinta de inflatie? Sau sa vorbim cu guvernul sa majoreze accizele la benzina si la motorina? Categoric ca nu.

Ce alt pret contribuie la aceasta evolutie negativa a inflatiei in teritoriu negativ, considerata o neindeplinire a mandatului BNR? Pretul marfurilor agro-alimentare. Se sugereaza cumva ca noi trebuie sa punem carbuni pe foc in aconomia aceasta, care oricum creste cu 4%, sa creasca aceste preturi si sa ajungem la inflatie de 2% ca sa ne atingem tinta? Bineinteles ca asta este o aberatie economica. 

Si mai avem influentele din zona euro, care deocamdata sunt pozitive. 

"Inflatia negativa este o problema tranzitorie, de fapt suntem in fata altor probleme"

Guvernatorul Isarescu a subliniat ca problema inflatiei negative este un tranzitorie si ca, in realitate, economia romaneasca se confrunta in prezent cu alte probleme, precum scaderea productivitatii si a investitiilor, in paralel cu cresterea consumului.

Mugur Isarescu:

"Consideram deci, fara niciun fel de semn de intrebare, ca noi ne indeplinim mandatul, mandat care inseamna stabilitatea preturilor, ca aceasta perioada de dezinflatie, de inflatie negativa, este tranzitorie, si ca de fapt suntem in fata altor probleme, pe care o sa le prezint in continuare.

Deci aceste acuze sunt lipsite de orice fundament care poate sa fie argumentat. Suntem gata sa dezbatem in continuare in public problema tintei de inflatie. Consideram in continuare ca nu suntem in deflatie. Cum sa fie deflatie in Romania cand ai crestere de vanzari cu 20% si cresteri de venituri cu 10%?!

Imitarea situatiei din occident la situatia din Romania este un nonsens, pentru ca cei din occident nu sunt deranjati atat de scaderea preturilor, cat de faptul ca au o cerere interna scazuta si o crestere economica scazuta. Deci deflatia are alte definitii.

In consecinta, noi trebuie sa ne ocupam de problemele noastre, nu de probleme create in spatiul mediatic, prin acuze care nu sunt fundamentate.

Si  acum sa vedem care este adevarata situatie din Romania: in ceea ce priveste deviatia PIB, deja am intrat de la deficit de cerere la excedent de cerere, si se observa in balanta comerciala. Deci daca mai stimulam cererea, inclusiv prin reducere de dobanda sau prin alte metode, nu vom crea locuri de munca decat in strainatate, nu vom stimula economia interna, pentru ca ea este oricum supraturata la nivelul actual.

Uitati-va si la impulsul fiscal. Aici trebuie sa-si dea cu parerea si Consiliul Fiscal, sa fie mai clar in pozitia sa publica.

Mergem mai departe. Avem si o tendinta de incordare a pietei muncii. Numai cei care nu traiesc in aceasta economie nu stiu ca suntem intr-o tendinta de incordare a pietei muncii in Romania. Iar castigurile din productivitate sunt net inferioare dinamismului salarial.

Gradul de incordare, de tensionare, a pietei muncii este calculat ca raport intre rata locurilor de munca vacante si rata somajului.

Increderea in economie n-a ajuns la nivelul boom-ului din 2008, dar atunci, dupa toate datele, economia era supraincalzita. Si chiar daca economistii au mari dificultati in a previziona viitorul, pentru ca asta este meseria noastra, lucram cu multe variabile si multe incertitudini, despre trecut cred ca ne putem lamuri. Economia romaneasca in 2007-2008 a fost supraincalzita daca ne uitam la deficitul de cont curent, la inflatie, la marimea deficitului fiscal, ritmul de crestere a creditului si asa mai departe.

Deci graficul care arata ca increderea in economie este ceva mai scazuta decat in 2007 ne arata clar ca ne ducem in directia aceea.

Increderea consumatorilor este pozitiva si este foarte bine ca o buna parte din increderea consumatorilor duce la o mai mare economisire.

Avem o expansiune puternica a consumului, care a determinat o a accelerare a cresterii economice in perioada recenta, a antrenat si majorarea semnificativa a importurilor de bunuri. Aici avem semnale ca daca mai stimulam economia, dupa cum ni se sugereaza, eventual sa mai reducem dobanda, sa stimulam cresterea inflatiei, nu facem altceva decat sa cream locuri de munca in exterior, nu in Romania.

Daca pana acum, la bunuri de consum, soldul balantei comerciale era pozitiv, in sensul ca se consuma mai mult din tara, acum incepem din nou sa consumam din exterior bunuri de consum, nu bunuri de investitii, unde in mod normal trebuie sa importam, ca sa ne dezvoltam.

In privinta creditului, daca adunam creditul in lei cu creditul in valuta, situatia nu arata o explozie. Dar creditul in lei creste foarte rapid. Nu este in masura sa ne ingrijoreze, dar este in masura sa ne arate ca nu avem de ce sa-l mai stimulam in plus.

Un alt semnal pe care vrem sa-l aratam opiniei publice este ca am avut o revenire a investitiilor, cu o crestere destul de rapida, dar incepand din 2016, acestea au revenit la un ritm apropiat de media istoriei recente.

Daca e ceva ce trebuie sa fie stimulat in Romania, acest stimulent trebuie sa fie adresat cresterii productivitatii, prin factori care duc la cresterea productivitatii, pentru a ne apropia de cresterea veniturilor, cresterea investitiilor, crearea de locuri de munca. Nu stimularea consumului mai mult decat s-a stimulat."

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii