BANCI | Analize economice

BNR nu va majora dobanda pana la jumatatea anului 2017, estimeaza Garanti Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-07 11:04

Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank România

Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice bănci de pe piața locală, estimează că Banca Națională a României nu va majora rata dobânzii de politică monetară până la jumătatea lui 2017, potrivit raportului macroeconomic al băncii, aferent celui de-al doilea trimestru al acestui an, anunta banca intr-un comunicat, in care mai precizeaza urmatoarele:

Ca urmare a contextului internațional, Garanti Bank se așteaptă ca dobânzile la nivel de piață să rămână la un nivel scăzut în următoarele luni.

Consumul intern a contribuit la creșterea PIB-ului României în primul trimestru, economia locală avansând cu 4,3%. Potrivit raportului antemenționat, sectoarele care au determinat cu preponderență această creștere sunt comerțul și transporturile.

Serviciile private au susținut ritmul ascendent în primul trimestru, contribuind cu 0,9 puncte procentuale la creșterea totală a economiei.

Garanti Bank își menține estimarea de 3,7% privind creșterea PIB de anul acesta și preconizează o evoluție similară în 2017. Potrivit specialiștilor băncii, cererea externă încetinește, iar perspectivele sunt mai puțin optimiste, dat fiind cotextul internațional vulnerabil.

Deficitul bugetar a fost de 0,1% din PIB în primele cinci luni ale anului, comparativ cu un excedent de 0,9% în aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatul bugetar negativ a fost generat de implementarea noilor reglementări fiscale (reducerea TVA) și de creșterile salariale în sectorul public.

Raportul macroeconomic arată faptul că există riscul ca deficitul bugetar să depășească nivelul de 3% în 2017, pe măsură ce vor fi adoptate noi măsuri în 2016, precum creșterea salariilor din sectorul public cu 5%, de la 1 august.

“Peisajul economic european trece prin schimbări importante. Cu toate acestea, economia României a reușit să mențină evoluția pozitivă și un deficit bugetar mai mic decât preconizat, dar și dinamismul unor sectoare precum IT-ul, comerțul și trasporturile”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank România.

Parametrii macro de stabilitate ai României se mențin în limite normale, motiv pentru care calificativul “investment grade” al țării nu a fost afectat de turbulențele internaționale, cu precădere de Brexit. Legăturile directe ale României cu Marea Britanie nu sunt foarte puternice.

Exporturile către această țară reprezintă doar 4,4% din total, iar importurile, 2,5%. După volumul total de investiții străine în România, Marea Britanie este a zecea țară ca expunere pe piața locală. De asemenea, în sistemul bancar local nu există nicio instituție financiară britanică.

Importante sunt, însă, relațiile indirecte între România și Marea Britanie. Aceasta din urmă este a doua cea mai mare economie din Europa, iar schimbările structurale vor avea impact asupra PIB la nivelul Uniunii Europene, și implicit asupra PIB-ului României. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va genera, cel mai probabil, schimbări monetare globale.

Fed nu va majora dobânda de politică monetară în SUA, în timp ce în zona euro și în Marea Britanie ratele de dobândă ar putea scădea scădea, iar politica monetară va fi în continuare relaxată, potrivit raportului macroeconomic citat.

Taguri: inflation  BNR  Banca Nationala a Romaniei  Fed  Garanti Bank  dobanda de politica monetara  monetary policy rate  inflatia  Raiffeisen Banca pentru Locuinte  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceBeyond LIBOR: a primer on the new benchmark rates

The transition from a reference rate regime centred on interbank offered rates (IBORs) to one based on a new set of overnight risk-free rates (RFRs) is an important paradigm shift for markets. This special feature provides an overview of RFR benchmarks, and compares some of their key detalii

Inflatia din Ungaria este 2,7%, cu o dobanda de politica monetara de 0,9%

Inflatia din Ungaria s-a mentinut la 2,7% in ianuarie, sub tinta bancii nationale de 3% cu o banda de toleranta de 1 punct, desi dobanda de referinta este doar 0,9%, cu aproape 2 puncte mai mica. In Romania, inflatia a scazut la 3,32%, peste tinta de 2,5% cu aproape un punct, astfel ca si dobanda de politica monetara este mai mare: 2,5%, dar cu mai putin de un punct decat inflatia. BUBOR la 3 luni este 0,15%, cu 0,75 puncte de baza sub dobanda de referinta, in timp ce ROBOR-ul nostru este 3,25%, cu 0,75 puncte peste dobanda de referinta. Dar spre deosebire de Romania, politica monetara din Ungaria inca se afla intr-o faza de stimulare a cresterii economice cu dobanzi mici, insa urmeaza o normalizare a acesteia, odata cu cresterea inflatiei, astfel ca BUBOR ar detalii

PIB-urile Ungariei si Poloniei au crescut mult mai mult decat cel al Romaniei in 2018

PIB-urile Ungariei si Poloniei au crescut mult mai mult decat cel al Romaniei in 2018. Economia ungara a avansat cu 5% iar cea poloneza cu 4,9%, cu aproape un punct peste cea a Romaniei, care a urcat cu doar detalii

Inflatia din Cehia a crescut la 2,5%

Inflatia din Cehia a crescut puternic, de la 2% in decembrie 2018 la 2,5% in ianuarie 2019, din cauza efectului sezonier si cresterii preturilor alimentelor, energiei, locuintelor si chiriilor, conform economistilor Erste Bank. Ei cred ca inflatia va ramane peste tinta de 2% in acest an, dar in marja de variatie de un punct. Dobanda de referinta, de 1,75% in prezent, ar putea fi majorata la 2%, anticipeaza economistii. Dobanzile pietei monetare, PRIBOR, echivalentul ROBOR, este 1,75% la termen scurt, de o zi, 1,99% pe 3 luni, 2,05% la 6 luni si 2,19% pe un detalii

Ultimele Comentarii