BANCI | Stirea Zilei

Primele doua banci care si-au prezentat rezultatele, BRD si UniCredit, au obtinut profituri frumoase in primul semestru, mult mai mari decat anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-03 23:19

BRD si UniCredit, primele doua banci care si-au prezentat rezultatele financiare la jumatate acestui an, au obtinut profituri foarte bune, in crestere substantiala atat fata de trimestrul precedent, cat si fata de anul trecut.

Profiturile bancilor romanesti au crescut simtitor incepand de anul trecut, dupa ce in 2014 si-au curatat bilanturile de creditele neperformante, marcand o pierdere record de 4,6 miliarde lei, urmata insa de un profit, de asemenea un record, de 4,8 miliarde lei in 2015. Bancile romanesti au ajuns astfel mult mai profitabile decat cele europene (vezi aici detalii).

Iar rezultatele prezentate acum de primele doua banci, BRD si Unicredit, ne fac sa credem ca in acest an sectorul bancar va fi si mai profitabil decat anul trecut.

Castigurile bancilor vin in primul rand din dobanzile incasate pentru creditele acordate, volumele acestora fiind destul de ridicate, pe fondul cresterii consumului populatiei, in primul rand. Profiturile bancilor cresc si in urma cresterii marjei de dobanda (diferenta dintre dobanda incasata pentru credite si cea platita pentru depozite), in conditiile in care in prima jumatate din acest an dobanda medie la credite a crescut cu o jumatate de punct, in timp ce dobanda la depozite a continuat sa scada. (vezi aici detalii)

Astfel, BRD, a doua mare banca romaneasca, a reusit sa-si majoreze de peste patru ori profitul net in trimestrul doi fata de primele trei luni, iar castigul total din prima jumatate a anului a ajuns la 381 milioane lei, cu 63% mai mare fata de cel de anul trecut.

Venitul din dobanzi a ramas stabil, la 453 milioane lei, fata de 452 milioane in T1, in timp ce cheltuielile cu dobanzile au scazut cu 12%, de la 64 la 56 milioane lei.

Venitul net din dobanzi a avansat astfel cu aproape 3%, de la 387 la 398 milioane lei, totalul in primul trimestru fiind de 785 milioane lei, cu 6,8% mai ridicat fata de 735 milioane lei in prima parte a anului trecut. (vezi aici cum a reusit BRD sa-si majoreze profitul)

La randul sau, grupul italian Unicredit a anuntat ca subsidiara din Romania si-a majorat profitul in trimestrul doi din acest an cu 66%, la 30 milioane euro, fata de doar 18 milioane euro in primele trei luni ale anului.

Fata de primul semestru din 2015, profitul este mai mare cu 77%.

Unicredit si-a mentinut la 51 milioane euro veniturile din dobanzi si le-a majorat usor pe cele din comisioane, de la 17 la 19 milioane euro.

Soldul de credite acordate clientilor a avansat de la 4,957 miliarde euro in martie la 5,045 miliarde euro in iunie, in timp ce depozitele au crescut de la 4,112 la 4,310 miliarde euro. (vezi aici detalii despre rezultatele Unicredit)

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  dobanzi depozite  comisioane cont bancar  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi pentru un descoperit de cont?

Cele mai mici dobanzi pentru un credit tip descoperit de cont (card) le gasim, in ordine, la CEC Bank, Garanti BBVA, Eximbank si Banca Transilvania (BT), cu dobanzi in jurul a 14% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro. La primele trei banci enumerate detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale in lei sunt Banca Transilvania, Garanti BBVA si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul dobanzile standard la credite, fara alte reduceri, precum cele detalii

Ce se intampla daca schimbam ratele la credite, cum vrea ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a amendat bancile pentru modul de calcul al ratelor la credite, in rate egale, astfel ca le-a propus schimbarea in rate descrescatoare. Sa vedem ce inseamna schimbarea ratelor din rate egale in rate detalii

Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

  

Ultimele Comentarii