ASIGURARI | Noutati ASF

Piața asigurărilor continuă creșterea în 2016 (plus 9,16% în T1) și atinge pentru prima dată echilibrul financiar (primele brute acoperă 100% daunele și cheltuielile)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-03 16:56

Piața asigurărilor continuă creșterea în 2016 (plus 9,16% în T1) și atinge pentru prima dată echilibrul financiar (primele brute acoperă 100% daunele și cheltuielile) - comunicat ASF:
 
Primele brute subscrise pe piața asigurărilor în primul trimestru al acestui an au totalizat 2,43 miliarde de lei, în creștere cu 9,16% față de aceeași perioadă din 2015.

Creșterea a fost susținută atât de segmentul asigurărilor generale, care a înregistrat un avans de 9,74%, apropiindu-se de pragul de 2 miliarde de lei, cât și de asigurările de viață, care au avut subscrieri mai mari cu 6,6%, însumând 438 milioane de lei.

Piața asigurărilor generale a fost dominată în continuare de polițele auto, ponderea asigurărilor de răspundere civilă (clasa X) urcând în trimestrul I la peste 56%, cu 20 de puncte procentuale peste nivelul din urmă cu trei ani. Adăugând și asigurările de mijloace de transport terestru, în afara celor feroviare (clasa III), rezultă o pondere totală a asigurărilor auto de 76,34% din volumul subscrierilor de asigurări generale.

Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au depășit în primul trimestru borna de două milioane de contracte încheiate, numărul polițelor noi fiind cu 64.386 mai mare decât în perioada corespunzătoare din 2015, în condițiile în care creșterea gradului de cuprindere constituie o precondiție esențială pentru însănătoșirea pieței. În total, la 31 martie 2016, erau în vigoare 4.652.631 polițe RCA, din care 3,5 milioane încheiate de persoane fizice, în creștere cu 3% față de primul trimestru al anului trecut.

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA a urcat astfel la peste un miliard de lei, fiind cu 31,6% mai mare decât în T1 2015.

Dauna medie RCA plătită în primul trimestru al anului 2016 a scăzut la 6.874 de lei, comparativ cu un vârf de 7.769 de lei atins în trimestrul IV din 2015, însă a fost cu 205 lei mare decât în primul trimestru al anului trecut.

Dacă evoluția daunei medii va confirma în trimestrele următoare scăderea consemnată față de T IV 2015, se creează premisele pentru plafonarea creșterii tarifelor RCA, având în vedere că dauna este principalul cost care influențează prețul polițelor. Prima medie la asigurările RCA a fost în trimestrul I de 747 lei, în urcare cu 26,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv cu 0,9% față de trimestrul IV 2015.

Un semnal important de reechilibrare a pieței RCA l-a reprezentat scăderea în premieră a ratei daunei combinate (rata daunei plus rata cheltuielilor) la 101,66%, față de 127,5% în urmă cu doi ani, în condițiile în care rata daunei a coborât la 69,8%, iar rata cheltuielilor s-a redus la 31,8%, comparativ cu 40,7% în TI 2014. Pe segmentul asigurărilor auto din clasa III (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare), rata daunei combinată a scăzut sub pragul de 100%.

La nivelul segmentului RCA, ponderea cheltuielilor cu comisioanele pentru brokeri în primele brute subscrise a scăzut pentru al treilea an la rând, de la 17,3% în TI 2014, la 14,13% în TI 2016. Ponderea medie a cheltuielilor cu comisioanele pe toate clasele de asigurări generale a scăzut de la 16,67% în trimestrul I 2014, la 13,49% în trimestrul I 2016.

Cele 35 de societăți de asigurare care au activat pe piață în primul trimestru al acestui an au achitat indemnizații brute de 913 milioane de lei pe segmentul asigurărilor generale, în scădere cu 16% față de TI 2015, respectiv de 186 milioane de lei pentru asigurări de viață, adică un total de circa 1,1 miliarde de lei.

În trimestrul I, un număr de 32 de societăți de asigurare s-au aflat sub incidența Directivei Solvabilitate II, intrată în vigoare la nivelul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2016 și care prevede cerințe de capital mai ridicate, în corelație directă cu nivelul riscurilor asumate de asigurători.

Per ansamblul asigurătorilor care raportează pe regimul Solvabilitate II, valoarea fondurilor proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate (SCR) a crescut cu 1,5% pe parcursul trimestrului I 2016, până la 4,02 miliarde de lei. La 31 martie 2016, nivelul fondurilor proprii eligibile era pozitiv pentru majoritatea companiilor, iar rata SCR era supraunitară, în condițiile în care capitalul deținut de societățile de asigurare este de foarte bună calitate (preponderent capital propriu).

Mai multe detalii privind evoluția pieței asigurărilor în primul trimestru din 2016 găsiți în analiza afișată aici.

Taguri: Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)  statistici economice  Telekom Banking  asigurari de viata  Asirom  RCA (asigurare auto obligatorie)  asigurari auto  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati ASFNorma ASF privind prospectul schemei de pensii private a fost modificata

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară Bucureşti, 15 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează: • Reglementare Regulamentul de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr. 3/2013 pentru autorizarea și funcționarea contrapărților centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale detalii

O noua platforma de investitii in criptomonede, Geneoninvest, ar putea fi inselatorie, avertizeaza ASF

O noua plaforma de investitii in criptomonede precum bitcoin, Geneoninvest (vezi foto), ar putea fi o inselatorie, fiind inclusa in lista autoritatilor nesupravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF): "DAWG SOLUTIONS LLC (GENEON INVEST - detalii

ASF a aprobat intrarea BERD in actionariatul Euroins

ASF a aprobat intrarea BERD in actionariatul Euroins, conform unui comunicat ASF: Bucureşti, 8 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează: A) Autorizare Aprobarea domnului Gabriel Radu în calitate de membru al Consiliului de Administrație la societatea BRD Asigurări de Viață S.A.; Aprobarea domnului Radu-George Brăgărea pentru un nou mandat în funcția de membru - Vicepreședinte al Directoratului la societatea Uniqa Asigurări de Viață S.A.; Aprobarea domnului detalii

Firma de asigurari Axeria Iard se dezvolta rapid in Romania

Noul lider al pieței asigurărilor, Groupama, și-a consolidat poziția rămânând pe primul loc și la finalul primelor 9 luni ale acestui an, cu o cotă de 17,94%, urmat îndeaproape de Allianz Țiriac cu 17,67%, conform unui comunicat transmis de Autoritatea de Supraveghere detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Revolut

  Bună seara! Am citit ca puteți discuta cu cei de la revolut pe cale amiabilă pentru deblocarea ... detalii

 • Sesizare

  Bună ziua,alo vodafone problema e la voi,mai folosim și noi reteaua sau plătim degeaba,de ieri ... detalii

 • Credit adaptare locuință

  Buna ziua, am 46 ani, de un an de zile incadrat grad handicap grav cu însoțitor. Am nevoie de ... detalii

 • Sesizare

  Ce se întâmplă, am 4 abonamente la vodafone,nu pot comunica cu membrii familiei,zona Oltenița, ... detalii

 • Card ing young

  Am deschis un cont ing young pentru copil pentru bursa si nu reușesc sa atașez un card acestui ... detalii