BANCI | Ultima Ora

BRD anunta un profit de 381 milioane lei in primul semestru, in crestere cu 64%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-03 10:12

Sediul central al BRD din Piata Victoriei, Bucuresti

REZULTATELE GRUPULUI BRD PE SEMESTRUL I 2016:
PROFIT NET DE 381 MILIOANE LEI, ÎN CREŞTERE CU 64% (comunicat de presa):

Principalii indicatori financiari ai BRD-Groupe Société Générale la 30 iunie 2016 la nivel consolidat, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS):

 Venit net bancar mai mare pe semestrul I 2016, cu 13% faţă de semestrul I 2015, graţie creşterii veniturilor nete din dobânzi şi din comisioane, şi câştigului din tranzacţia VISA Europe

 Indicatorul cost/venit de 49,2%, cu 8 puncte procentuale mai mic în dinamică anuală graţie creşterii însemnate a veniturilor şi economiilor suplimentare de costuri

 Performanţă operaţională solidă: rezultat operaţional brut mai mare cu 33% faţă de semestrul I 2015

 Rata creditelor neperformante în scădere, de 14,4% faţă de 18,6% la 30 iunie 2015, reflectând îmbunătăţirea, în continuare, a calităţii portofoliului de credite

 Profit net de 381 milioane RON, mai mare cu 64% (cu 30% excluzând elementele nerecurente), reflectând creşterea solidă a veniturilor şi gestionarea atentă a costurilor

 Creştere susţinută pe segmentul clienţilor persoane fizice: mărirea bazei de clienţi (în creştere cu 2,6%), volum mai mare de credite noi (un plus de 19%), creşterea anuală a cotei de piaţă pe credite (cu 0,3 puncte procentuale până la 17,0% la finalul lui mai 2016) şi pe depozite (cu 0,3 puncte procentuale până la 13,9% la finalul lui mai 2016), număr mai mare de contracte de internet & mobile banking (în creştere cu 29%)

Piaţa internă a creditării continuă să crească moderat, dar neuniform pe segmente de clienţi. Creşterea este în continuare impulsionată de cererea din partea persoanelor fizice, în timp ce creditele pentru companii încă nu dau dovadă de creştere susţinută, într-un mediu economic caracterizat de creşterea continuă a cererii interne şi de inflaţie negativă. Dinamica anuală a depozitelor rămâne pozitivă pe ambele segmente de clientelă.

Soldul creditelor nete ale Grupului BRD a crescut cu 1,7%* faţă de 30 iunie 2015 şi cu 3,1%* faţă de 31 decembrie 2015 graţie, în principal, creditelor imobiliare şi de consum fără ipotecă, pe segmentul retail, şi creşterii susţinute pe segmentul marilor clienţi corporativi.

Creditele pentru persoane fizice au crescut cu 5,5%* faţă de 30 iunie 2015 ca urmare a creşterii cu 19% a creditelor nou-acordate, până la 2,9 miliarde RON. Volumele creditelor noi au provenit în special din creditele de consum fără ipotecă (mai mari cu 25% faţă de semestrul I 2015). În acest context, cota de piaţă pe credite a crescut la 17,0% la 31 mai 2016, cu 0,3 puncte procentuale în dinamică anuală, potrivit calculelor interne ale băncii.

Numărul clienţilor persoane fizice a crescut cu 2,6% faţă de 30 iunie 2015, utilizând o metodologie constantă. Digitalizarea a rămas o prioritate: numărul de contracte de internet şi mobile banking (MyBRD Net şi My BRD Mobile) a crescut cu 29%, la 985.000 de contracte la finalul lui iunie 2016.

Soldul creditelor nete pentru marii clienţi corporativi a crescut cu 6,8%* faţă de 30 iunie 2015 şi cu 10,5%* faţă de 31 decembrie 2015, reflectând relaţiile solide dintre BRD şi clienţi pe acest segment într-un context caracterizat de presiuni concurenţiale intense.

Volumul depozitelor a continuat să crească în dinamică anuală (cu 6,1%* faţă de 30 iunie 2015), susţinut de creşterea cu 29%* a disponibilităţilor din conturile curente. Pe segmentul clienţilor persoane fizice, cota de piaţă a fost de 13,9% la 31 mai 2016, mai mare cu 0,3 puncte procentuale faţă de 31 mai 2015, potrivit calculelor interne ale băncii.

Indicatorul credite nete/depozite a fost de 70,7% (mai mic cu 3,0 puncte procentuale faţă de 30 iunie 2015 şi cu 3,6 puncte procentuale mai mare faţă de 31 decembrie 2015).

Venitul net bancar al Grupului BRD a ajuns la 1.434 milioane RON, mai mare cu 12,9% faţă de semestrul I 2015 graţie creşterii pe toate categoriile principale de venituri.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 6,8% datorită efectelor pozitive de volum, structură şi rată de dobândă.

Veniturile nete din comisioane au fost mai mari cu 3,4% graţie creşterii veniturilor din activitatea de carduri, internet si mobile banking şi asigurări.

Categoria « Alte venituri bancare » cuprinde elemente nerecurente de 121 milioane RON în legătură cu vânzarea participaţiei VISA Europe şi câştiguri din vânzarea de titluri de stat şi unităţi de fond. Excluzând aceste elemente, venitul net bancar a crescut cu 5,1%.

Controlul susţinut al costurilor a rămas o prioritate: cheltuielile operaţionale** au fost reduse cu 2,1% la 705 milioane RON, ca urmare a contribuţiilor mai mici la Fondul de Garantare a Depozitelor şi la Fondul de Rezoluţie, precum şi economiilor la costurile imobiliare şi cheltuielile diverse.

În consecinţă, rezultatul operaţional brut a înregistrat o creştere semnificativă de 32,7% şi de 15,0% excluzând elementele nerecurente, în timp ce indicatorul cost/venit a scăzut la 49,2%, cu 7,6 puncte procentuale an/an.

Rata creditelor neperformante a scăzut ca urmare a operaţiunilor de ştergere de creanţe depreciate, la 14,4% de la 18,6% la 30 iunie 2015. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS a crescut de la 72,8% la 30 iunie 2015 la 85,1% la 30 iunie 2016.

În acest context, Grupul BRD a generat o creştere substanţială a profitabilităţii în prima jumătate a anului: profitul net a ajuns la 381 milioane RON în semestrul I 2016, cu 63,5% mai mare faţă de semestrul I 2015, ducând la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 12,1% faţă de 8,0% în semestrul I 2015. Excluzând elementele nerecurente, profitul net a crescut semnificativ, cu 29,6%.

BRD şi-a menţinut un indicator de solvabilitate solid, depăşind confortabil cerinţa reglementară. Rata fondurilor proprii totale a fost de 19,1% la nivel individual (conform Basel 3, luând în calcul filtrele prudenţiale) la 30 iunie 2016, faţă de 16,3% la 30 iunie 2015.

“Graţie implementării reuşite a strategiei de dezvoltare bazate pe modelul de bancă universală, banca a obţinut o performanţă operaţională şi financiară solidă în prima jumătate a anului. A fost reconfirmat potenţialul de creştere pe segmentul clienţilor persoane fizice şi pe cel al marilor clienţi corporativi şi, în ciuda ratelor de dobândă scăzute, veniturile nete bancare au continuat să crească substanţial, permiţându-ne să privim cu încredere spre viitor", a declarat Philippe Lhotte, CEO al BRD.

(*) Variaţii la curs valutar constant

(**) Situaţiile financiare la 30 iunie 2016 reflectă impactul interpretării IFRIC 21 – Cotizaţii, conform căreia contribuţiile anuale la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezolutie au fost înregistrate într-o singură tranşă în primul trimestru. Situaţiile financiare la 30 iunie 2015 au fost retratate corespunzător, pentru comparabilitate.

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  credite de consum  dobanzi depozite  credite firme  comisioane cont bancar  credite neperformante  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraARB: Controlul Consiliului Concurenței la banci reprezintă o practică uzuală normală

Consiliul Concurenței verifică existența unui potențial comportament anticoncurențial la nivelul sectoarelor economice, un astfel de demers fiind o practică uzuală normală într-o economie funcțională, conform unui comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se adauga; Asociația Română a Băncilor și băncile membre au o conduită conformă normelor de concurență, aceasta reprezentând o preocupare permanentă și prioritară la nivelul comunității bancare. În acest sens, la nivelul comunității bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență prin intermediul căruia participanții și-au asumat angajamentul de a da dovadă, în desfășurarea activităților, de un comportament detalii

Cumparaturile pentru scoala se fac in mall si supermarket, mai putin online

• Principalele tipuri de cheltuieli sunt cele cu îmbracămintea și încălțămintea • 1 din 3 părinți spune că va apela la meditații pentru copilul său • 3 din 4 părinți le-au cumpărat deja copiilor smartphone, tabletă sau laptop
 
2 din 3 părinți susțin că bugetul alocat pentru cumpărăturile cu începerea anului scolar va fi mai mare decât anul trecut. Astfel, peste 38% vorbesc despre o creștere a cheltuielilor cu 30%, în timp ce aproximativ 28% apreciază că această sumă a crescut cu 10%, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, conform unui comunicat de detalii

Contul de economii cu alimentare periodică, disponibil în aplicația de Mobile Banking CEC app

• În plus, clienții își pot personaliza conturile prin setarea denumirii dorite de fiecare în parte (alias-ul) 
   
CEC Bank continuă procesul de digitalizare și lansează un nou produs de economisire, disponibil detalii

Banca Transilvania isi sporeste profitul cu 50% si plateste dividende de 1,13 lei/actiune

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a crescut cu 51% in prima jumatate a acestui an, la 1,5 miliarde lei, a anuntat banca. Banca Transilvania a reusit sa atraga, zilnic, peste 1.600 de clienți noi și sa acorde, în medie, 730 detalii

  

Ultimele Comentarii