BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la credite au crescut cu o jumatate de punct in primul semestru, pe cand cele la depozite continua sa scada

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-02 21:25

Evolutia dobanzilor la creditele noi in lei, conform statisticilor BNR

Dobanda medie la creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in primul semestru din acest an cu aproape o jumatate de punct, la 5,79% in iunie 2016, de la 5,35% in decembrie 2015, cand s-a inregistrat cea mai mica dobanda de pana acum, conform statisticilor BNR.

Dobanda la credite ramane astfel la nivelul de acum un an, cand era chiar mai mica, de 5,71% in mai 2015, ceea ce poate reprezenta un indiciu ca acesta este nivelul de rezistenta al dobanzilor la creditele bancare, sub care bancile nu sunt dispuse sa coboare, in perspectiva intaririi politicii monetare a BNR in urmatoarea perioada.

BNR nu a mai modificat dobanzile de peste un an, din 7 mai 2015, cand a scazut dobanda de politica monetara de la 2% la 1,75%. In acelasi timp, a taiat si dobanda la facilitatea de creditare de la 3,75% la 3,25%, mentinand-o pe cea la facilitatea de depozit la 0,25%. A fost diminuata astfel diferenta dintre dobanzile celor doua tipuri de instrumente si rata de politica monetara (asa-numitul coridor simetric, in jargonul BNR), la 1,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sugerat in ultimul timp ca banca centrala urmeaza sa inceapa un nou ciclu, invers, de intarire a politicii monetare, odata cu cresterea inflatiei, care a ajuns pe teritoriu negativ, valoarea actuala fiind de -0,7%.

Primul pas de intarire a politicii monetare nu va fi dobanda de referinta, a dat de inteles Isarescu, ci celelalte doua dobanzi, existand, de asemenea, si alte “pedale” de actiune, precum dobanzile pietei interbancare (ROBID/ROBOR), manevrate prin nivelul de lichiditate.

Mentinerea unui exces de lichiditate pe piata interbancara, avand ca efect diminuarea dobanzilor ROBOR cu peste un punct sub rata de politica monetara, fapt care a condus la scaderea in continuare a dobanzilor la creditele bancare, in timp ce rata de politica monetara a ramas neschimbata.

Dobanda ROBOR la 3 luni, indicatorul in functie de care bancile ajusteaza dobanzile la creditele in lei, a scazut de la inceputul lui mai 2015, cand era in jur de 1,5%, la 0,8% in prezent, asadar cu 0,7 puncte.

Nici nivelul ROBOR la 3 luni nu s-a mai miscat in jos de la inceputul lunii februarie, dupa cum se vede si in grafic, ceea ce intareste supozitia ca dobanzile sunt la limita de jos, iar tendinta in urmatoarea perioada este de crestere in continuare.

In consecinta, nici dobanzile la creditele noi in lei nu au mai scazut, dimpotriva, au urmat o tendinta de crestere, dupa cum am vazut.

In schimb, au scazut dobanzile la creditele in lei existente in sold, de la 6,22% in decembrie 2015 la 5,67% in iunie 2016.

Dobanzile la depozite continua sa scada, majorand marja de castig a bancilor

Dar in timp ce dobanzile la credite au inceput sa creasca, cele la depozitele noi in lei au continuat sa scada, ajungand la 0,73% in iunie, fata de 0,93% in decembrie.

Bancile si-au majorat astfel marja de profit (diferenta dintre dobanzile incasate pentru credite si cele platite pentru depozite) de la 4,42% in decembrie 2015 la 5,06% in iunie 2016.

De altfel, marja de dobanda a bancilor romanesti este printre cele mai ridicate dintre tarile din regiune, ceea ce a facut posibila si o profitabilitate ridicata a sistemului bancar in 2015, conform statisticilor Autoritatii Bancare Europene. (vezi aici detalii)

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe statistici privind dobanzile la credite

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  statistici BNR  credite noi  dobanda de politica monetara  Clubul Bancherilor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiSupraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

  

Ultimele Comentarii