Cumpărăturile online contribuie la viitorul economiei
Autor: Goran Bosankić
2016-07-31 13:04
Plăți online simplificate și securizate
Perioada pe care cu toții o parcurgem este una a inovațiilor. Dovada faptului că activitatea pe piață este mai intensă mai mult decât oricând se regăsește în noile funcții de vânzări online, în reglementările legale și în utilizarea plăților cu cardul în ramuri ale sectorului comercial unde au fost rareori utilizate înainte.
Unul dintre cele mai importante portaluri de internet din sectorul de plăți, pymnts.com, susține că, potrivit celor mai recente informații disponibile, problema majoră actuală pentru site-urile de comerț online este abandonarea cumpărăturilor la pasul final al procesului de cumpărare.
În esență, rezultatele cercetării efectuate de portalul sus-menționat au arătat că 40% din toate cumpărăturile se pierd tocmai în acest pas. Calculele au arătat ca valoarea estimată a tuturor cumpărăturilor abandonate la pasul final de cumpărare în 2016, la nivel global, este de 158 miliarde USD! Acest lucru înseamnă că suma, mult mai mare decât bugetul de stat al multor țări, este transformată în venituri în altă parte, dar nu în bilanțul unei societăți de comerț electronic.
Există o serie de motive pentru care aceste lucruri se întâmplă, însă motivul principal este complexitatea procesului de plată, adică ultimul pas în finalizarea unei tranzacții online. Indiferent dacă un client a renunțat la achiziție din cauza costurilor neprevăzute (cum ar fi costul de livrare), tipurile de plată nesuportate sau un proces de plată complex (care reprezintă un caz tipic), magazinele online ar putea păstra o mare parte din suma sus-menționată dacă ultimul pas din procesul de finalizare a cumpărăturilor ar fi mai simplu.
Tocmai din acest motiv, afacerile de comerț electronic se axează în prezent pe simplificarea procesului de cumpărare și multe dintre acestea abordează această problemă utilizând o soluție ce permite salvarea datelor cardului bancar într-un mediu securizat întreținut de furnizori certificați pentru astfel de servicii.
Un alt beneficiu pe care magazinele online îl obțin prin implementarea unei astfel de soluții este eliminarea costurilor pentru certificatele de securizare pe care le-ar înregistra dacă datele cardului clientului ar fi stocate în mediul propriu al magazinului. Datele stocate sunt utilizate la fiecare tranzacție ulterioară, fără ca utilizatorul să introducă din nou toate datele cardului. Printr-un simplu click și, eventual, prin introducerea codului de verificare a cardului (codul CVC), utilizatorul finalizează procesul de cumpărare în mod rapid și simplu.
Acest tip de plată online, cunoscută sub denumirea de „one-click payment” sau „FastPayment” a fost introdus de cea mai mare afacere de comerț electronic din lume, precum Amazon. Există mai multe beneficii ale acestui serviciu pentru o afacere online: volumul de vânzări crește iar rata de repetare a cumpărăturilor crește datorită faptului că procesul de cumpărare este mult mai simplu atunci când datele cardului sunt stocate iar plățile pot fi efectuate cu un singur click.
Cu toate acestea, indiferent de nevoia de simplificare, securitatea plății nu trebuie periclitată niciodată.
Prin urmare, acest tip de plată se face exclusiv prin intermediul sistemului, care permite securitatea maximă a datelor cardului, adică mediul securizat al unui furnizor de servicii certificat, cu autentificarea utilizatorului prin utilizarea unei metode de autentificare bine cunoscute pentru plata cu cardul, securizată 3D.
La prima tranzacție sau în momentul stocării cardului într-un seif virtual (cunoscut sub denumirea de „portofel”), clientul introduce un cod suplimentar pe lângă datele cardului. Acest cod este de obicei generat de token-ul utilizat pentru servicii de internet banking sau, alternativ, poate fi trimis clientului printr-un mesaj text.
În ultimii ani această metodă de autentificare suplimentară a devenit o practică standard pentru achiziții online securizate. Prin urmare, a fost promovată și susținută de companiile de cărți de credit iar în anii următori reglementările UE apărute privind plățile cu cardul o vor transforma într-o metodă obligatorie de protecție pentru toți participanții la vânzările online în toată zona UE.
Acest regulament se bazează pe bine-cunoscuta directivă DSP2 (Directiva privind Serviciile de Plată), un set de linii directoare emise de autoritățile de reglementare al Comisiei Europene cu scopul de a reglementa o serie de domenii din sectorul financiar, în special cele legate de plăți.
Premisa de bază a directivei este de a facilita inovarea din sectorul financiar, de a promova concurența sănătoasă și, în cele din urmă, de a crește nivelul de securitate pentru utilizatorii finali.
Afacerile online au avut oportunitatea să experimenteze anumite efecte ale acestei reglementări la sfârșitul anului trecut prin noile taxe de plata cu cardul (așa numitele MIF) și transparența cu care acestea au fost afișate de achizitori (bănci și companii de cărți de credit).
În contextul vânzărilor online, impactul directivei asupra magazinelor online s-a reflectat în introducerea autentificării puternice obligatorie a titularului cardului, așa numita SCA (Strong Customer Authentication).
Despre ce este vorba?
Problema cheie de securitate în mediul online este dificultatea de a demonstra că persoana din fața ecranului ce încearcă să efectueze o tranzacție cu cardul este și titularul cardului utilizat pentru plata acelei tranzacții. Pentru a asigura toți participanții la lanțul de vânzări (cumpărător/titular card, magazin online și banca) că nu are loc o infracțiune, trebuie dovedită identitatea titularului cardului. Exact acest lucru face mecanismul sus-menționat: combină verificările de securitate la mai multe niveluri.
Pentru a respecta normele de securitate SCA, autentificarea trebuie să îndeplinească cel puțin 2 din 3 criterii: verifică ceva ce utilizatorul are (de exemplu, un cod generat de token), ceva ce utilizatorul știe (de exemplu, codul PIN introdus în dispozitivul token în vederea generării unui cod de securitate) și ceva ce utilizatorul este (de exemplu, amprenta).
În acest mod se realizează cel mai înalt nivel de securitate pentru titularului cardului, magazinul online, și, în final, pentru bancă. În final, combinația acestor verificări de securitate și simplitatea plății obținute prin utilizarea datelor de card salvate, este o combinație ideală. Un compromis ideal între simplitate și securitate, care va reduce semnificativ pierderea de venituri cauzată de abandonarea cumpărăturilor.
Cu toate acestea, plățile cu cardul efectuate fără supravegherea fizică a unui asistent de vânzări nu sunt rezervate doar pentru vânzările online. Stilul de viață din zilele noastre dictează disponibilitatea bunurilor și serviciilor 24/. Exista dispozitive care sunt utilizate pentru a vinde efectiv orice: de la băuturi și alimente la servicii poștale avansate sau bilete pentru transportul public.
Nu poate fi contestat faptul că in zilele noastre, orice cetatean european efectuează mai mult de două plăți cu cardul, plățile pe telefon se extind iar utilizarea card-urilor contactless a devenit o practică standard în zilele noastre. Oportunitățile de vânzări pierdute din cauza metodelor de plată nesuportate, cum ar fi plățile cu cardul, este o greșeală pe care puțini comercianți și-o permit să o facă.
Noua vedetă este terminalul POS nesupravegheat, o categorie specială de dispozitiv, adaptat la mediile self-service. Plățile cu cardul efectuate prin intermediul acelui dispozitiv sunt la fel de simple și sigure precum tranzacțiile efectuate prin terminalele EFTPOS, diferența majoră fiind funcția self-service.
Tocmai din acest motiv procesul simplu de plată este esențial și în acest caz, deoarece pe piața noastră procesul de plată standard prin POS constă din mai mulți pași simpli: cumpărătorul prezintă cardul său vânzătorului, vânzătorul realizează toți pașii necesari iar cumpărătorul doar introduce codul PIN sau semnează chitanța.
În cazul terminalelor nesupravegheate, aparatul în sine este „vânzătorul", și, prin urmare, este necesar să ghidăm clientul pentru realizarea procedurii cu scopul de a păstra simplitatea experienței la cumpărături și de a încuraja încrederea și sentimentul de securitate.
În ceea ce privește potențialul plății cu cardul, numărul impresionant de dispozitive self-service de pe piața noastră este un factor ce trebuie avut în vedere. Dacă luăm în considerare faptul că foarte puține dintre ele sunt echipate cu terminale de plată, este mai mult decât evident că acest segment va avea o creștere excepțională în perioada următoare.
Atât clienții cât și băncile sunt pregătiți pentru această schimbare, furnizorii mecanismelor tradiționale de acceptare a plăților în numerar sunt în căutare de modalități pentru a trece la terminalele de plată, în timp ce companiile de cărți de credit sunt foarte atente la situație și se pare că sunt foarte optimiste în legătură cu această tendință.
Indiferent dacă aleg să introducă o rețea de telefonie fixă sau să folosească comunicarea GPRS la terminalele lor, comercianților li se oferă oportunitatea de a colecta date valoroase de la terminalele nesupravegheate ale acestora prin intermediul unui proces automatizat de comunicații denumit telemetrie.
Acest lucru permite o înțelegere detaliată în timp real a nivelurilor de stoc din fiecare automat, venitul câștigat, starea dispozitivului și multe alte tipuri de date despre astfel de dispozitive care încă sunt colectate manual în intervale lungi de timp.
Faptul că toate aceste date devin disponibile în timp real oferă multiple beneficii pentru comercianți. Indisponibilitatea dispozitivului din cauza unei defecțiuni sau a stocului indisponibil este redusă drastic datorită disponibilității imediate a informațiilor necesare și, cel mai important, comerciantul economisește bani și își crește veniturile. Cum?
Economiile provin de la un nivel ridicat de optimizare a procesului operațional, ceea ce implică repararea direcționată a rețelei self-service și reducerea posibilității dispozitivelor de a fi în stare inactivă. Creșterea veniturilor rezultă atât din cifra de afaceri îmbunătățită, favorizată prin acceptarea plății cu cardul și reducerea timpului de inactivitate a dispozitivului (adică timpul necesar pentru o intervenție la fața locului în care oportunitățile de vânzare sunt pierdute).
Luând în considerare cele de mai sus, introducerea terminalelor de plată în tranzacțiile comerciale zilnice înseamnă reducerea costurilor și creșterea veniturilor pentru comercianți. În lumea comerțului de astăzi astfel de oportunități de a reduce costurile și de a crește veniturile în același timp sunt destul de rare.
Deși tranzacțiile cu cardul par fi omniprezente, este evident că trebuie făcute multe îmbunătățiri. Securitatea și simplitatea sunt conceptele cheie, reprezintă baza pentru viitorul plăților cu cardul iar toate segmentele din industrie depun eforturi pentru a atinge cele mai înalte niveluri privind ambele aspecte, făcând cât mai puține compromisuri, în beneficiul utilizatorului final: clientul.
Mai multe țări scandinave sunt foarte aproape de a transforma viziunea lor în realitate: o societate „fără numerar", adică o economie în care banii lichizi nu mai există. Desigur, societatea noastră este cu mulți ani lumină în urma acestei mentalități și probabil nu vom renunța niciodată la banii de hârtie, însă este un fapt indubitabil că urmăm cursul dezvoltărilor de pe piața mondială și putem ține pasul cu tendințele globale.
Din acest motiv, data viitoare când faceți cumpărături online sau cumpărați gustarea preferată de la automat plătind cu cardul contactless, fiți mândru deoarece contribuiți la viitorul economiei.
Taguri: plati online NN Pensii comision POS Calculatordecredite.ro
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Opinie
De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?
Stirea (identica) publicata de Hotnews si Profit ca "mai multe banci", fara sa se spuna cate si care, vor majora comisioanele pentru retrageri si depuneri de numerar, "ca urmare a intarii in vigoare a legii privind limitatea numerarului" este ilogica. De ce sa majorezi comisioanele detalii
Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania
Simona Halep este sustinuta de Banca Transilvania (BT) si dupa ce tenismena a fost suspendata timp de 4 ani pentru dopaj. "Simona, rămâi campioana noastră și a României. Suntem cu tine în luptă. Stay strong!", este postarea BT pe Facebook (vezi detalii
Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj
Peste jumătate (56%) dintre consumatorii de produse și servicii financiare consideră că băncile și IFN-urile însele ar trebui să le asigure protecția, prin intermediul unor oferte comerciale transparente, claritatea clauzelor din contract și prin explicațiile oferite detalii
Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit
Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate derulate la zece bănci, precum și la Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor, anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti detalii
- Doar 21% dintre romani au probleme cu băncile și IFN-urile, arata un sondaj CSALB
- De ce trebuie sa merg la ghiseu pentru activarea aplicatiei YOU BRD? (actualizat)
- Contractele cu bancile si IFN-urile pot fi imbunatatite cu ajutorul CSALB
- ARB acuza ANPC de abuz si prejudicii grave de imagine aduse sistemului bancar
- BCR explica diferenta dintre ratele egale si cele descrescatoare la credite
- Băncile din România respectă legislația națională privind modalitatea de calcul a ratelor
- Dobanda BNR va ramane la 7% pana la finalul lui 2023
- Consumatorii și băncile au reacționat bine la situațiile complicate de pe piața financiar-bancară din ultimul an
- Banii mei investiti in cripto sunt blocati in Blockchain. Cum pot sa-i recuperez?
- De ce s-a prabusit Silicon Valley Bank, banca start-up-urilor din SUA, cu active mai mari decat toate bancile romanesti la un loc
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, redus cu 24% după primele nouă luni ale anului
- Deficitul contului curent, în scădere cu 22% pe primele 7 luni ale anului
- Deficitul contului curent, în scădere cu 18% pe prima jumătate a anului
- Deficitul contului curent pe primele cinci luni, redus cu o șesime
- Deficitul contului curent pe primele patru luni din 2023, mai mic cu aproape 30%
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
- CEC Bank a preluat Fondul de Garantare a Creditului Rural
- BCR aproba credite online prin aplicatia George, dar contractele se semneaza la banca
- Aplicatia Eximbank, indisponibila temporar
Analize economice
- Datoria publică a trecut iar pragul de 50% din PIB în luna septembrie
- Eurostat: România, pe locul trei în UE la inflația anuală
- Indicele prețurilor de consum, în scădere la 8,09% dar tensiunile inflaționiste persistă
- Comerțul cu amănuntul, în scădere continuă
- Tendința de scădere a „inflației industriale” s-a inversat, alimentată de prețurile la energie
Ministerul Finantelor
- Deficitul bugetar după 8 luni, încă mai mare față de rezultatul din anul trecut
- Deficitul bugetar, cvasistaționar în iunie dar problematic la mijlocul anului
- Datoria publică a trecut din nou pragul de 50% din PIB pe date operative
- Datoria publică, scădere marginală la 49% în aprilie 2023
- Deficitul bugetar, majorat cu 17 miliarde lei după primele cinci luni ale anului
Biroul de Credit
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
Procese
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
Stiri economice
- Deficitul bugetar, -3,97% din PIB înaintea ultimelor două luni ale anului
- Prognoza de toamnă - creșterea economică, diminuată la 2%
- Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE
- Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB
- Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023
Statistici
- România, pe ultimul loc în UE la evoluția productivității muncii în agricultură
- INS: Veniturile romanilor au crescut anul trecut cu 10%. Banii de mancare, redistribuiti cu precadere spre locuinta, transport si haine
- Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor
- Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022
- Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
- Rolul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) in sustinerea stabilitatii financiare
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Creșterea economică, doar 1,1% după primele trei trimestre ale anului curent
- Producția industrială, în scădere cu 5% de la începutul anului
- Deficitul comercial, în scădere cu 18% după primele nouă luni ale anului
- Producția industrială, în scădere îngrijorătoare
- Prețurile din industrie - scădere anuală cu peste 3%, mai pronunțată la intern
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Atentie!
BT nu este cea mai mare banca din SE ... detalii
-
Frauda prin Neocapital și furați sume importante prin transfer.online neeg.de mine.
Sint grupuri organizate, iar băncile nu au șist.de securizare eficienta a conturilor bancare. ... detalii
-
Cod token
Cum obtin codul token pentru noua interfata de acces la Internet ... detalii
-
factura mare Vodafone
Plata unei facturi mari la Vodafone ar putea fi cauzata de costurile suplimentare percepute pentru ... detalii
-
Plătesc enorm in fiecare luna
De ce platesc milioane in fiecare luna câte 5 milioane 3 numa asa dau ... detalii