BANCI | Stirea Zilei

Bogdan Olteanu era sarac si plin de datorii in 2008, cand a luat mita de 1 milion de euro; dupa cinci ani la BNR, de unde a incasat salarii de 600.000 de euro, s-a indatorat la banci cu 250.000 de euro pentru a-si construi o casa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-29 16:06

Bogdan Olteanu

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, era sarac si plin de datorii in anul 2008, cand in calitate de deputat PNL si presedinte al Camerei Deputatilor ar fi cerut si primit mita de 1 milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

Cel putin asa rezulta din declaratia de avere a lui Olteanu, semnata de acesta in 19 octombrie 2009, la preluarea mandatului de viceguvernator BNR. (vezi declaratia in Fisiere)

Astfel, Olteanu nu a declarat ca ar fi detinut in 2008 bunuri imobile (case sau terenuri) sau mobile (masini, metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta) cu valori de peste 5.000 de euro.

Singura avere a lui Olteanu a constat in trei conturi bancare, doua in lei, echivalentul a sub 7.000 de euro in total, si altul in lire sterline (GBP), cu o valoare simbolica, de doar 19 lire, deschis in 2009, probabil in contextul vreunei vizite la Londra in calitate de oficial al BNR.

Olteanu s-a declarat sarac in ciuda faptului ca avea trei surse de venit in 2008, cu valori disimulate de expresia „conform fisei fiscale”: indemnizatia de vicepresedinte la Camera Deputatilor, activitate de avocatura la cabinetul actualului co-presedinte PNL, Alina Gorghiu (Gorghiu, Pop si Asociatii SCA), precum si din activitate de arbitraj la Curtea de Arbitraj Comercial International.

In schimb, Olteanu era plin de datorii: avea doua carduri de credit cu o limita cumulata de peste 5.000 de euro, precum si un imprumut luat de la o persoana fizica, fara a i se mentiona numele, in valoare de 200.000 RON.

Dupa sase ani in conducerea BNR, unde a incasat un salariu lunar in jur de 10.000 de euro (estimat de noi, intrucat nu este facut public), adica 600.000 de euro in total, Olteanu s-a imbogatit doar cu o masina second hand, de lux e adevarat (Lexus din 2007), actiuni (cate 50% din capital, in valoare de doar 600 de lei) la doua firme (E-boda Buildings si E-boda Electronics), si o casa de peste 1.000 de metri patrati pe care a construit-o in 2014, in Ghermanesti, Ilfov.

Probabil ca cea mai consistenta investitie a fost cea din 2012 la firmele E-boda, insa valoarea acestei tranzactii nu rezulta din declaratia de avere.

Banii pentru casa i-a obtinut insa printr-un credit imobiliar de peste 130.000 de euro de la BRD, obtinut in 2013.

In total, datoriile lui Olteanu la banci, la care avea in 2014 nu mai putin de 10 credite, au ajuns anul trecut la 245.000 de euro, cam cat valoarea casei si a masinii.

In conturile din banci, Olteanu a declarat doar 15.000 de lei in 2015, mai putini decat avea in 2008. (vezi aici detalii)

In concluzie, se poate spune ca Bogdan Olteanu a ramas, si dupa 5 ani la BNR, de unde a incasat o suma uriasa, in jurul a 600.000 de euro, la fel de sarac cum era in 2008, cand a primit mita. Ce putin conform declaratiilor de avere.

Declaratiile de avere ale demnitarilor BNR sunt verificate de Agentia Nationala de Integritate (ANI), care pana acum nu a anuntat ca ar fi vreo neregula cu acestea.

Bogdan Olteanu a fost retinut in aceasta noapte de DNA, care-l acuza ca a cerut si primit mita 1 milion de euro de la Sorin Ovidu Vantu pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu guvernatorul Deltei Dunarii. (vezi aici detalii)

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  cont bancar  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T3 2020

Profitul net al sistemului bancar dupa primele trei trimestre ale anului 2020 s-a cifrat la 4,497 miliarde lei, cu 10% mai redus decat la finalul T3 2019, cand insuma 5,018 miliarde lei, conform indicatorilor furnizati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Impozitul pe profit platit detalii

Ultimele Comentarii