BANCI | Stirea Zilei

Creditele bancilor pentru firme au scazut la nivelul din urma cu sase ani, astfel ca ritmul anual al creditarii s-a injumatatit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-25 20:02

Soldul creditelor acordate de banci firmelor a scazut puternic in luna iunie, cu 1,5% fata de luna precedenta, echivalentul a 1,5 miliarde lei, la 101,5 miliarde lei in total, cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani, arata statisticile BNR.

Un sondaj recent realizat de banca nationala a aratat ca majoritatea firmelor nu vor sa ia credite de la banci, indiferent de costul acestora. (vezi aici detalii)

O valoare mai redusa a finantarilor pentru companii s-a inregistrat in iulie 2010, respectiv 101,5 miliarde lei, dupa care a urmat o perioada de crestere a finantarilor companiilor, pe fondul revenirii economiei din criza.

Astfel, cel mai ridicat sold al creditelor pentru companii s-a inregistrat in septembrie 2012, de 121,7 miliarde lei, dupa care a urmat o scadere progresiva, odata cu cresterea salariilor si consumului populatiei si avansului creditelor pentru consum si imobiliare.

Diminuarea stocului de credite pentru firme a avut loc si in urma procesului de curatare a bilanturilor bancilor de creditele neperformante, multe vandute de banci firmelor de recuperare, cum a fost cazul BCR, in 2014.

Dupa cum se vede si in grafic, volumul de credite in euro, majoritatea acordate inainte de criza, multe dovedindu-se neperformante ulterior, a inceput sa scada substantial de la finalul lui 2012, odata cu cresterea lenta a finantarilor in lei.

Volumul creditelor in lei s-a egalizat cu cel al creditelor in euro la finalul lui 2014, dupa care cele din urma au continuat sa scada sub nivelul celor in moneda locala, care au continuat sa inregistreze o crestere constanta.

In iunie, soldul creditelor in euro pentru firme a scazut puternic, cu 2,5%, echivalentul a 1,2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca bancile continua procesul de curatare a bilanturilor de creditele neperformante.

Si soldul creditelor in valuta pentru populatie a continuat sa scada in iunie, dar intr-un ritm mai redus, de 0,9%, echivalentul a doar 450 milioane lei.

Alarmant este insa faptul ca si finantarile in lei pentru firme au inregistat o scadere in iunie, de 0,3%, echivalentul a 195 milioane lei, astfel ca ritmul anual de crestere aproape s-a injumatatit, de la 7,8% in mai, la doar 4,3% in iunie.

Creditele in lei pentru populatie a crescut, in schimb, cu 2,7% in iunie fata de mai, ritmul anual scazand, insa, de asemenea, de la 33,7% la 30,8%.

In aceste conditii, variatia lunara a creditului neguvernamental total a scazut cu 0,1% in iunie, dupa o crestere de 0,7% in mai si 1,1% in iunie 2015.

Motiv pentru care ritmul anual al creditelor acordate de banci firmelor si populatiei s-a injumatatit luna trecuta, la 1,2%, fata de 2,4% cat era in mai.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe statistici privind creditele acordate de banci firmelor, in functie de valuta, perioada de creditare si sectorul de activitate

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite firme  statistici BNR  reclamatie Vodafone  credite neperformante  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii