BANCI | Stirea Zilei

Creditele bancilor pentru firme au scazut la nivelul din urma cu sase ani, astfel ca ritmul anual al creditarii s-a injumatatit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-25 20:02

Soldul creditelor acordate de banci firmelor a scazut puternic in luna iunie, cu 1,5% fata de luna precedenta, echivalentul a 1,5 miliarde lei, la 101,5 miliarde lei in total, cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani, arata statisticile BNR.

Un sondaj recent realizat de banca nationala a aratat ca majoritatea firmelor nu vor sa ia credite de la banci, indiferent de costul acestora. (vezi aici detalii)

O valoare mai redusa a finantarilor pentru companii s-a inregistrat in iulie 2010, respectiv 101,5 miliarde lei, dupa care a urmat o perioada de crestere a finantarilor companiilor, pe fondul revenirii economiei din criza.

Astfel, cel mai ridicat sold al creditelor pentru companii s-a inregistrat in septembrie 2012, de 121,7 miliarde lei, dupa care a urmat o scadere progresiva, odata cu cresterea salariilor si consumului populatiei si avansului creditelor pentru consum si imobiliare.

Diminuarea stocului de credite pentru firme a avut loc si in urma procesului de curatare a bilanturilor bancilor de creditele neperformante, multe vandute de banci firmelor de recuperare, cum a fost cazul BCR, in 2014.

Dupa cum se vede si in grafic, volumul de credite in euro, majoritatea acordate inainte de criza, multe dovedindu-se neperformante ulterior, a inceput sa scada substantial de la finalul lui 2012, odata cu cresterea lenta a finantarilor in lei.

Volumul creditelor in lei s-a egalizat cu cel al creditelor in euro la finalul lui 2014, dupa care cele din urma au continuat sa scada sub nivelul celor in moneda locala, care au continuat sa inregistreze o crestere constanta.

In iunie, soldul creditelor in euro pentru firme a scazut puternic, cu 2,5%, echivalentul a 1,2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca bancile continua procesul de curatare a bilanturilor de creditele neperformante.

Si soldul creditelor in valuta pentru populatie a continuat sa scada in iunie, dar intr-un ritm mai redus, de 0,9%, echivalentul a doar 450 milioane lei.

Alarmant este insa faptul ca si finantarile in lei pentru firme au inregistat o scadere in iunie, de 0,3%, echivalentul a 195 milioane lei, astfel ca ritmul anual de crestere aproape s-a injumatatit, de la 7,8% in mai, la doar 4,3% in iunie.

Creditele in lei pentru populatie a crescut, in schimb, cu 2,7% in iunie fata de mai, ritmul anual scazand, insa, de asemenea, de la 33,7% la 30,8%.

In aceste conditii, variatia lunara a creditului neguvernamental total a scazut cu 0,1% in iunie, dupa o crestere de 0,7% in mai si 1,1% in iunie 2015.

Motiv pentru care ritmul anual al creditelor acordate de banci firmelor si populatiei s-a injumatatit luna trecuta, la 1,2%, fata de 2,4% cat era in mai.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe statistici privind creditele acordate de banci firmelor, in functie de valuta, perioada de creditare si sectorul de activitate

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite firme  statistici BNR  reclamatie Vodafone  credite neperformante  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului

„Mi-am deschis un cont la banca, cu card atasat, dar fara sa fiu atentionat cu privire la riscul fraudelor online, denumite phishing”, ne-a transmis un cititor. Iata ce a patit. Dupa cateva zile de la deschiderea contului, a primit un e-mail care parea de la banca, detalii

Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie. Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul detalii

Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?

George BCR, First Bank si ING Home Bank sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking, conform evaluarilor din magazinele online de unde se pot descarca: Google Play pentru telefoane cu Adroid si App Store pentru divaisuri iPhone. Notele primite de detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi fixe la creditele ipotecare?

In topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-7 ani la un credit imobiliar/ipotecar, pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, se gasesc BRD, ING, BT si First Bank, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din site-ul de specialitate, detalii