BANCI | Stirea Zilei

Bancile romanesti sunt de cinci ori mai profitabile decat cele europene, dupa ce au recunoscut creditele neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-24 19:13

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), sublinia in conferinta de presa de saptamana trecuta ca bancile europene se confrunta cu o problema importanta, cea a creditelor neperformante (non-performing loans – NPL), care le afecteaza atat profitabilitatea, cat si capacitatea de creditare, diminuand de asemenea si eficienta transmisiei deciziilor de politica monetara, in special programul de relaxare cantitativa (QE), in conditiile in care dobanzile au devenit negative.

„Problema NPL-urilor este cea pe care trebuie acum sa o rezolvam, intrucat bancile nu au probleme de solvabilitate”, a spus Draghi. (vezi aici detalii)

Solvabilitatea medie a sistemului bancar european (CET 1 ratio – fully loaded) era de 12,9% in martie 2016, in usoara scadere de la 13% in decembrie 2015 dar cu peste un punct peste nivelul din martie 2015, cand era 11,7%.

Tarile cu cele mai scazute niveluri de solvabilitate sunt Portugalia (9,9%), Spania (10,5%), Italia (11,2%), Austria (11,7%), Franta (13,2%).

In Romania, indicatorul CET 1 ratio fully loaded era 18,2% in martie, tara noastra clasandu-se pe locul 11 dintre cele 29 de tari, intre Bulgaria (18,8%) si Cehia (17,4%).

In privinta ratei creditelor neperformante, media europeana era in martie 2016 de 5,7%, in scadere de la 5,8% in decembrie 2015 si 6,2% in martie 2015.

Problema este ca aceleasi tari cu solvabilitate mica au si credite neperformante mari: Portugalia are rata creditelor neperformante de 19,1%, iar Italia – 16,6%, peste nivelul din Romania – 14,4%.

Pe primele locuri la neperformante se afla Cipru (48%), Grecia (46%) si Slovenia (19,7%).

Grupul tarilor cu o rata ridicata de neperformanta este incheiat de Ungaria (13,8%), Bulgaria (13,6%) si Croatia (12,5%).

In tabloul de risc al Autoritatii Bancare Europene (ABE), rata neperformantei din Europa este colorata in galben, nivelul de alerta fiind de minim 8%, in timp ce zona confortabila incepe de la 3% in jos.

Si solvabilitatea este galbena, nivelul de alerta fiind sub 11%, iar cel de siguranta de peste 14%.

Profitabilitatea este insa, colorata in rosu la nivel european, cu ROE (Return on equity), adica rentabilitatea capitalurilor fiind de doar 5,8% in martie 2016, sub nivelul de alerta, stabilit la 6%, in timp ce teritoriul confortabil, cu verde, incepe la 10%.

Dupa cum se vede din tabel, marile tari europene (Franta, Italia, Germania, Austria) au rate de profitabilitate sub standardele EBA, in timp ce tarile din Europa de Est, cu exceptia Poloniei, sunt pe verde.

In Romania, profitabilitatea (ROE) este la un nivel dublu fata de media europeana, in timp ce al doilea indicator de performanta, cel al activelor (Return on Assets – ROA), este de aproape cinci ori mai ridicat decat media europeana: 1,59%, fata de doar 0,36%.

Ceea ce inseamna ca activele bancilor romanesti, creditele adica, aduc un castig substantial. Se vede acest lucru si din marja neta de dobanda: 3,35% in Romania, comparativ cu o medie europeana de 1,49%.

Profitul este sporit si de rata mai redusa a raportului cost/venit, de 56% in Romania, fata de media europeana de 66%.

Profitabilitatea ridicata a sistemului bancar romanesc se datoreaza atat cresterii creditarii, cat si procesului de recunoastere a creditelor neperformante, prin write-off si vanzarea acestora catre recuperatori, initiat in urma cu doi ani, la recomandarile BNR.

Consecinta a fost o pierdere record de 4,6 miliarde lei in 2014 inregistrata de sistemul bancar romanesc, urmata de un profit, de asemenea un record, de 4,8 miliarde lei in 2015. (vezi aici detalii)

Taguri: online banking  European Central Bank (ECB)  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi depozite  Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  Banca Centrala Europeana (BCE)  National Bank of Romania (NBR)  credite neperformante  Return on equity (ROE) sistem bancar  Return on assets (ROA) sistem bancar  

Comentarii

Gepeto
Ordinarii...
Ce ne-au muls astia frate !!! Si furtul s-a intamplat DOAR cu acordul tacit al politicului. Incet, incet, lumea se desteapta, pleoapele se maresc, si identifica acele persoane responsabile de genocidul din Romania.

Maria
ticalosia bancilor !
bancile au profitat de o tara saraca (a noastra ),de faptul ca oamenii au vrut sa aiba o casa,o masina, un televizor,un frigider ....un nivel de trai putin mai ridicat. Nu are cine sa ne protejeze de hotia bancilor....BNR ne fura impreuna cu ele !Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele online ale IFN-urilor supraindatoreaza populatia: o problema in atentia BNR

Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro au primit in ultima perioada mai multe sesizari de la cititori care se plang ca au ajuns supraindatorati, dupa ce au putut obtine mai multe imprumuturi online de la IFN-uri, desi aveau deja de platit rate care depaseau detalii

Cum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului

„Mi-am deschis un cont la banca, cu card atasat, dar fara sa fiu atentionat cu privire la riscul fraudelor online, denumite phishing”, ne-a transmis un cititor. Iata ce a patit. Dupa cateva zile de la deschiderea contului, a primit un e-mail care parea de la banca, detalii

Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie. Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul detalii

Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?

George BCR, First Bank si ING Home Bank sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking, conform evaluarilor din magazinele online de unde se pot descarca: Google Play pentru telefoane cu Adroid si App Store pentru divaisuri iPhone. Notele primite de detalii

  

Ultimele Comentarii