BANCI | Opinie

Grupul Clientilor cu Credite in CHF condamna incercarea de influentare a justitiei de catre CPBR prin scrisoarea d-lui Steven van Groningen

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-14 12:27

Grupul Clientilor cu Credite in CHF condamna incercarea de influentare a justitiei de catre CPBR prin scrisoarea d-lui Steven van Groningen (comunicat de presa):

Membrii grupului GCCC (Grupul Clientilor cu Credite in CHF) au luat act cu revolta de recentul demers al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), demers concretizat in scrisoarea adresata de catre domnul Steven van Groningen, in calitate de presedinte al CPBR, Consiliului Superior al Magistraturii si spre stiinta Ministerului Justitiei, Institutului National al Magistraturii si celor 15 Curti de Apel. Domnul Steven van Groningen este, in acelasi timp, si CEO al Raiffeissen Bank Romania, una dintre bancile care au acordat masiv credite in franci elvetieni.

Demersul CPBR este, din punctul nostru de vedere, o incercare de influentare a justitiei, prin invitarea magistratilor la programe de „pregatire” in domeniul bancar, o tentativa de imixtiune in actul de justitie si, nu in ultimul rand, notam atitudinea fata de magistratii considerati, in viziunea domnului Van Groningen, insuficient instruiti pentru a judeca dosarele in care sunt implicati imprumutatii la banci, in special cei imprumutati in franci elvetieni. Desigur ca domnul Van Groningen se refera la magistratii care au dat castig de cauza imprumutatilor in procesele pe care acestia le au cu bancile in cauzele de inghetare a cursului valutar, cu denominarea sau nu in moneda nationala, mai ales in procesele ce au ca obiect contractele de credit in franci elvetieni.

Citam din scrisoare: „Consideram ca imixtiunea instantei judecatoresti in derularea activitatii unei institutii de credit ca fiind un elocvent exemplu de neintelegere sau de nesocotire a mecanismelor de piata”. Consideram ca actul de justitie nu poate fi asimilat cu niciun fel de imixtiune in activitatea vreunei institutii de credit sau de alta natura. Scrisoarea domnului Van Groningen este, din punctul nostru de vedere, o culme a presiunilor pe care sistemul bancar din Romania le face sistematic asupra tuturor institutiilor statului, de ani de zile, pentru protejarea intereselor bancare, pentru continuarea abuzurilor fara echivalent in alte tari pe care bancile le practica asupra debitorilor, si mai ales asupra imprumutatilor in franci elvetieni (CHF). De ani de zile asistam la un lobby deosebit de agresiv al sistemului bancar impotriva oricarei legi sau initiative menite sa aduca normalitate si echilibru in relatia client-banca. Scrisoarea domnului Van Groningen, prin care acesta denigreaza justitia, magistratii si actul de justitie, spunand ca magistratii se pronunta contra legii, prin care sugereaza ca judecatorii ar trebui sa „ia lectii” despre cum sa judece un caz, creand impresia ca acestia sunt influentabili, ni se pare un demers regretabil si insultator. Nu cunoastem cazuri in care persoane sau alte institutii, cu exceptia celor bancare, sa incerce sa „instruiasca” judecatorii asupra modului in care acestia trebuie sa-si exercite profesia. Nu dorim sa credem ca justitia romana ar putea da curs unor asemenea demersuri si invitatii pentru instruire, desi in trecut BNR a sustinut seminarii cu magistratii, fara ca din partea consumatorilor sa fie invitate asociatii de protectie a acestora sau avocati. Aceste seminarii au ridicat mari semne de intrebare, fiindca „profesorii” magistratilor au fost, in acelasi timp, si reprezentantii sistemului bancar, in conditiile in care bancile sunt parte in procese.

Nu negam ca este benefic pentru magistratii care judeca astfel de spete sa fie cat mai informati in privinta domeniului in care se situeaza cauza respectiva, insa consideram ca, in acest caz, scopul este acela de influentare a magistratilor in detrimentul clientilor si de interventie in actul de justitie. Aceste informatii detaliate ar putea fi oferite de catre experti abilitati, neimplicati in aceste cauze si nepartinitori, si nu de catre bancheri care sunt parte in procese. De asemenea, pentru echilibru, s-ar impune si participarea asociatiilor de protectie a consumatorilor si/sau a avocatilor clientilor.

Contractele de credit in CHF constituie o sursa uriasa de profit pentru bancile care s-au folosit de acest tip de credit. Dupa cum se stie, CHF este o moneda de refugiu si se apreciaza in perioadele de criza, fluctuatiile de curs transformand creditul ipotecar dintr-un produs financiar stabil (fiindca a fost accesat pentru perioade de 25-35 de ani), intr-un produs financiar speculativ, un instrument cu risc valutar ridicat pentru consumator, contrazicandu-se insasi natura creditului ipotecar. Asupra acestui risc valutar extrem de ridicat niciun consumator nu a fost informat, dimpotriva, aceasta moneda i s-a prezentat ca fiind una sigura si stabila, moneda unei tari cu o economie prospera. Bancile au acordat creditele in franci elvetieni uzand de practici inselatoare. Cu foarte putine exceptii, imprumutatii nu au primit franci elvetieni ci lei sau euro, francul elvetian fiind doar moneda scriptica a contractului, la cursul careia se indexeaza ratele lunare de plata. Bancile nu au dispus de moneda CHF, neavand fizic moneda respectiva la acordarea creditelor. Ele au oferit lei sau euro clientilor, incasand un venit suplimentar din schimbul valutar, moneda CHF fiind doar mentionata in contracte si virtual, in conturile in care se face rambursarea creditelor. Nici in prezent bancile nu au rezerve de CHF, tranzactia din lei in CHF fiind doar virtuala, la cursul zilei afisat de banca, un curs cu 2-3% mai scump decat cel oficial al BNR.

Consideram ca scopul urmarit de catre CPBR prin vocea domnului Van Groningen este de unificare a practicii judiciare in favoarea bancilor, mai ales in contextul in care, in aceeasi data la care scrisoarea in cauza a fost transmisa CSM, Tribunalul Dolj a adresat Inaltei Curti de Casatie si Justitie cateva intrebari preliminare privind un proces pe inghetare curs CHF/LEU.

De asemenea, ne ridicam semne de intrebare asupra reprezentativitatii Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, avand in vedere ca acesta are in componenta doar 5 banci din aproape 40 cate opereaza pe teritoriul Romaniei.

In lumina celor aratate mai sus, incheiem cu speranta ca justitia romana isi va spune cuvantul, respingand astfel de interventii si incercari de influentare a magistratilor si a actului de justitie. Imprumutatii in franci elvetieni isi pun toata increderea in justitie si independenta acesteia, fiind convinsi ca dreptatea este de partea lor si ca instantele vor judeca in spiritul si in litera legii.

Grupul Clientilor cu Credite in CHF este o miscare civica creata la inceputul anului 2015 si numara aproximativ 23000 de membri. Obiectivul acesteia este informarea si protejarea membrilor sai impotriva abuzurilor bancare, gasirea de solutii adecvate pentru rezolvarea problemelor cauzate de relatia toxica cu banca si de specificul creditarii in franci elvetieni.


Cu stima,

GCCC – Grupul Clientilor cu Credite in CHF, prin

Echipa de coordonatori:

Cristian Dan

Adriana Necula

Ion Robu

Anca Spanu

Ionut Nicolae Calin

Taguri: curs BNR  Easy Credit  Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR)  BT Pay  Vista Bank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieCererea de credite ramane constanta, in ciuda dobanzilor mari

Cererea de credite ramane constanta, desi dobanzile s-au dublat in ultima perioada. Astfel, conform unui sondaj printre banci realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), acestea anticipeaza ca cererea de credite va ramane constanta in urmatoarea detalii

Bancile au inasprit coditiile de creditare

În Trimestrul patru (T4) 2022, instituțiile de credit din România au înăsprit standardele de creditare pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare și pentru creditele de consum acordate populației, pe fondul deciziilor de politică monetară și politică macroprudențială, situației actuale sau așteptate a capitalului băncii și a incertitudinilor provenite din evoluțiile economice, conform unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in care se mai arata: În cazul creditelor ipotecare acordate populației, băncile au indicat, însă, o ușoară relaxare a standardelor de creditare, contrar așteptărilor anterioare. Pentru T1 2023, peste 95 la sută din băncile detalii

Cum ar putea arata o intalnire cu un angajat BRD

Cum ar putea arata o intalnire cu un angajat BRD intr-o unitate a bancii, conform pozei de pe site-ul BRD, detalii

In anii 70, in centrul Bucurestiului domina brandul bancii americane Manufacturers Hanover Trust

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR - Discurs cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială Distinsă audiență, În decembrie 1972, România a aderat la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Fondul Monetar Internațional (FMI). La momentul aderării, România a fost prima - și a rămas până în 1989 - singura țară membră a Pactului de la Varșovia și a CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc) care a intrat în circuitul instituțiilor financiare internaționale. Pentru a marca această aniversare, Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint. detalii

  

Ultimele Comentarii