BANCI | Stirea Zilei

Noua problema a bancilor romanesti: acum au prea multe depozite, dupa ce inainte de criza au dat prea multe credite; dupa sapte ani, creditele performante sunt mai putine decat in 2008, in timp ce depozitele au crescut cu nu mai putin de 111 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-12 21:45

Bancile romanesti au trecut de la o extrema la alta: dupa ce inainte de criza au acordat atat de multe credite, intr-un timp atat de scurt, incat au trebuit sa aduca depozite de la bancile-mama din strainatate, acum au ajuns sa aiba mai multi bani depusi de clientii romani decat pot acorda credite.

Conform statisticilor prezentate recent de Autoritatea Bancara Europeana (ABE), bancile romanesti aveau la finalul primului trimestru un raport credite/depozite pentru persoane fizice si companii de 71,7%, al treilea cel mai mic din Europa, dupa Malta, Letonia si Slovenia.

Comparativ, in Bulgaria raportul credite/depozite este de 75,5%, in Ungaria – 83,1%, in Polonia – 99,3%, media europeana fiind de 121%.

Asta dupa ce inainte de criza, indicatorul calculat de BNR a atins un varf de 125% in septembrie 2008, inainte de criza.

Daca tinem cont si de statistica recent prezentata de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), care arata ca Romania are cele mai putine credite dintre tarile din regiune (doar 29% din PIB, fata de 53% in Polonia, 56% in Bulgaria si o medie europeana de 101%), atunci am putea trage concluzia ca, de fapt, bancile nu acorda suficiente credite.

Si ne intoarcem la vechea problema: daca bancile au suficienti bani de creditare, acum din resurse interne, de ce nu acorda mai multe credite? Nu vor ele sau nu pot clientii sa le obtina?

Pe de alta parte, se pare ca avem din nou, ca inainte de criza, aceeasi problema, a ciclurilor dezechilibrate de creditare: intr-o perioada creditarea stagneaza, in timp ce in alti ani, euforici, explodeaza. Asa s-a intamplat si in ultimii doi ani, cu imprumuturile acordate de banci populatiei, in special ipotecare, care au avut cea mai mare crestere din Europa.

Depozitele au crescut de cinci ori mai mult decat creditele in ultimii sapte ani

In ultimii sapte ani si jumatate dupa izbucnirea crizei, volumul de credite acordate de banci a sporit cu doar 23 miliarde lei, in timp ce depozitele au crescut de cinci ori mai mult, cu 111 miliarde lei.

In septembrie 2008, soldul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor (credit neguvernamental, adica fara titlurile de stat) era de 194,1 miliarde lei, in timp ce depozitele clientilor se ridicau la 145,3 miliarde lei.

In mai 2016, ultimele statistici ale BNR indica un sold al creditului neguvernamental de 217,8 miliarde lei (inclusiv creditele neperformante), in crestere cu 23,7 miliarde lei (12%), pe cand volumul depozitelor a ajuns la 256,2 miliarde lei, cu 111 miliarde mai mult (76%).

Daca din cele 217,8 miliarde lei credite cate exista in prezent scadem creditele neperformante, in valoare de 30,1 miliarde lei, rezulta credite active nete de 187,7 miliarde lei, mai putine decat erau in septembrie 2008: 194,1 miliarde lei, din care doar 2,6 miliarde neperformante.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe statistici despre creditele si depozitele bancilor

Taguri: credite ipotecare  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  statistici BNR  reclamatie banca  credite neperformante  myBRD  

Comentarii

alex
buna ziua romane
Acum cei care nu s-au aruncat ca pestele in carlig si au depozite o sa isi traga casa la pretul corect in detrimentul celor care vor da in plata care fara sa vrea le-au platit 'avansul' depozitarilor. Sistemul bancar va suferi schimbari majore deoarece se afla in criza de cerere iar decaderea piatei imobiliare il va aduce la nivelul de dinainte de 2006 adica credite vor lua doar cei cu venituri mari ceilalti doar vor trece prin fata agentiilor bancare ca ateii pe langa biserica. Vinovati vor fi bineinteles debitorii ca si la accidente mortul e de vina. Winter is coming!!!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii