BANCI | Stirea Zilei

Cat de riscant este sistemul bancar romanesc, comparativ cu alte tari din regiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-10 21:47

Harta riscurilor sistemelor bancare realizata de ABE

Sistemul bancar romanesc se afla pe locul 4 in topul indicatorilor de risc, dupa cele din Cehia, Polonia si Bulgaria, dar inaintea sistemul bancar din Ungaria, conform tabloului de bord al riscului la finalul primului trimestru din 2016, publicat de Autoritatea Bancara Europeana (ABE).

Cehia are cei mai buni indicatori de risc din cei 10 reliefati pe harta realizata de ABE, toti situandu-se la un nivel scazut, marcati cu culoarea verde pe harta.

Polonia este pe locul doi, cu cinci indicatori cu risc mediu, marcati in galben, restul fiind la un nivel scazut.

Bulgaria, pe locul trei in topul riscurilor, are doi indicatori de risc ridicat. Primul este cel al creditelor neperformante, cu 13,7%, destul de mult peste limita medie de 8%. Totusi, indicatorul este mai scazut decat cel din Ungaria (13,8%) si Romania (14,5%).

Sistemul bancar din Bulgaria, la fel ca cele din Ungaria si Romania, are un risc ridicat si in privinta ponderii creditelor restructurate (level of forebearance), cu 8,6%, comparativ cu 7,5% in Romania si 6,3% in Ungaria. Limita maxima de risc mediu a acestui indicator este 4%, asadar la jumatate fata de nivelul din Bulgaria si Romania.

Sistemul bancar romanesc are, la fel ca cel din Bulgaria, doi indicatori de risc ridicat, cei mentionati mai sus (rata creditelor neperformante si volumul restructurarilor), dar si un indicator de risc mediu (cost/income ratio – raportul cost/venit), de 56%, limita maxima de risc mediu fiind 60%, iar cea minima de 50%.

In Ungaria, costurile sunt mult mai ridicate, de 70%, din cauza masurilor luate de autoritatile din tara vecina pentru protectia consumatorilor, precum conversia creditelor in franci elvetieni, precum si a taxei bancare, care nu exista in Romania.

In schimb, bancile romanesti sunt pe primul loc la doi indicatori: gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (Coverage ratio of NPL), de 67%, fata de 60% in Cehia si Polonia, 62% in Ungaria si 57% in Bulgaria.

Sistemul bancar romaneasc, pe locul 12 in Europa in topul solvabilitatii

Sistemul bancar romanesc se afla pe locul 12 in topul solvabilitatii (Tier 1 Capital Ratio – Rata fondurilor proprii de nivel 1, calculata ca raport intre fondurile proprii de nivel 1 si valoarea totala a expunerii la risc) din tarile europene, cu 17,6%, in crestere substantiala, cu doua puncte, de la 15,07% la finalul anului trecut.

Indicatorul de solvabilitate raportat de BNR pentru martie 2016 a fost de 19,52%, in crestere de la 19,16% in decembrie 2015 si 18,64% in martie 2015.

Comparativ, bancile din Ungaria au solvabilitate de doar 13,4%, cele din Polonia – 15,1% iar cele din Bulgaria – 19,5%, cel mai ridicat nivel dintre tarile din regiune.

Solvabilitatea bancilor din Grecia este de 16%, iar a celor din Austria de doar 11,7%, fata de 12,1% in cazul bancilor italiene.

Media solvabilitatii sectorului bancar din Uniunea Europeana era de 14,5% la finalul primului trimestru din 2016, conform datelor ABE.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe statistici privind sistemele bancare europene

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  reclamatie banca  credite neperformante  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele online ale IFN-urilor supraindatoreaza populatia: o problema in atentia BNR

Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro au primit in ultima perioada mai multe sesizari de la cititori care se plang ca au ajuns supraindatorati, dupa ce au putut obtine mai multe imprumuturi online de la IFN-uri, desi aveau deja de platit rate care depaseau detalii

Cum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului

„Mi-am deschis un cont la banca, cu card atasat, dar fara sa fiu atentionat cu privire la riscul fraudelor online, denumite phishing”, ne-a transmis un cititor. Iata ce a patit. Dupa cateva zile de la deschiderea contului, a primit un e-mail care parea de la banca, detalii

Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie. Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul detalii

Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?

George BCR, First Bank si ING Home Bank sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking, conform evaluarilor din magazinele online de unde se pot descarca: Google Play pentru telefoane cu Adroid si App Store pentru divaisuri iPhone. Notele primite de detalii

  

Ultimele Comentarii