BANCI | Stirea Zilei

Creditele neperformante recunoscute de banci ating un nou nivel record

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-07 01:43

Cu toate ca rata creditelor neperformante publicata de BNR este in scadere, volumele de credite neperformante recunoscute de banci stabilesc noi recorduri de crestere, intrucat acestea sunt scoase in afara bilanturilor, de unde sunt recuperate prin executari silite sau vandute recuperatorilor de creante.

Procesul de curatenie al bilanturilor bancilor de vechile credite cu probleme acordate in perioada de euforie dinaintea crizei din 2008, initiat de BNR in vara lui 2014, continua, asadar, si in prezent.

Totalul sumelor restante inregistrate de firme si persoane fizice la creditele cu valori de peste 20.000 de lei obtinute de la banci au crescut usor in luna mai, cu 0,9%, echivalentul a 271 milioane lei, la un total de 30,111 miliarde lei, conform datelor inregistrate la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR.

Restantele persoanelor fizice au scazut usor, cu 53 milioane lei, la un total de 6,137 miliarde lei, ceea ce inseamna ca firmele sunt cele care au inregistrat restante in crestere cu peste 300 milioane lei.

Restantele firmelor reprezinta, asadar, 80% din totalul restantelor inregistrate de clientii bancilor, restul fiind ale persoanelor fizice.

Valoarea restantelor din mai, desi in crestere, sunt mai putine decat cele inregistrate la inceputul anului cu aproximativ 1 miliard de lei. Varful restantelor a fost inregistrat in iunie 2014, si anume 33,416 miliarde lei, rata creditelor neperformante fiind atunci de 20%.

Intre timp, insa, rata creditelor neperformante a scazut substantial, la doar 13,11% in aprilie 2016, insa nu pentru ca volumul de credite neperformante a scazut, ci datorita scoaterii acestora in afara bilanturilor bancilor.

Luna mai a consemnat astfel un alt tip de record al pietei bancare: volumul creditelor scoase de banci in afara bilanturilor, adica recunoscute ca fiind neperformante, fiind provizionate integral: 12,152 miliarde lei, in crestere cu 1,1 miliarde lei fata de luna precedenta si cu aproape 4 miliarde lei fata de luna mai a anului trecut.

Creditele neperformante au o pondere de 40% din totalul restantelor, in conditiile in care cea mai mare parte a restantelor sunt cele cu intarzieri de peste 1 an (restante tip G), respectiv 27 miliarde lei, adica 90% din total.

Fireste ca, intrucat 80% dintre restante sunt ale firmelor, si majoritatea creditelor neperformante sunt tot ale acestora: creditele persoanelor fizice scoase in afara bilantului insumeaza numai 2,973 miliarde lei in mai, un sfert din volumul total al neperformantelor, restul de trei sferturi (9,1 miliarde lei) apartinand firmelor.

Totusi, si creditele neperformante ale persoanelor fizice scoase in afara bilanturilor bancilor au inregistrat un nou record in mai (2,973 miliarde lei), fiind cu aproape o jumatate de miliard peste nivelul din luna aprilie si cu aproape 1,5 miliarde lei mai multe decat in mai 2015.

Vezi mai multe statistici despre creditele neperformante in CLUBUL BANCHERILOR

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Centrala Riscului de Credit (CRC)  restante credite  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii