BANCI | Stirea Zilei

Bancile au acordat destul de multe credite imobiliare standard, nu doar Prima Casa, inainte de aparitia legii privind darea in plata, releva statisticile BNR; ce se va intampla de acum inainte?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-06 00:27

Ultimele statistici publicate de BNR arata ca bancile au acordat in primele patru luni din acest an destul de multe credite imobiliare standard, pe langa cele prin programul Prima Casa, cu toate ca avansul era in medie de 15%, fata de doar 5% in cazul creditelor garantate de stat.

Ramane de vazut ce se va intampla de acum inainte, dupa ce legea privind darea in plata a determinat aproape toate bancile sa creasca avansul la creditele ipotecare standard de la 15% la 30% in general, iar unele pana la 40%, existand insa si exceptii, cu doar 20%.

Astfel, datele BNR arata ca numarul persoanelor fizice care au obtinut credite Prima Casa a crescut cu 8.060 in perioada decembrie 2015 – aprilie, la un total de 167.166 de beneficiari de imprumuturi garantate de stat.

In aceeasi perioada, numarul persoanelor fizice cu credite ipotecare standard a avansat cu 1443, la un total de 16487 de debitori cu astfel de imprumuturi.

Creditele Prima Casa au ajuns astfel sa reprezinte 91% din totalul numarului de credite ipotecare (183.663), in usoara scadere de la 91,4% la finalul anului trecut.

In acelasi timp, numarul creditelor pentru investitii imobiliare, care sunt diferite de cele ipotecare, a crescut cu 3922, la un total de 158.934 de beneficiari ai acestui tip de imprumut.

In total, asadar, numarul persoanelor care au obtinut credite imobiliare/ipotecare standard s-a majorat cu 5.355 in primele patru luni din acest an, comparativ cu cei 8060 care au luat credite Prima Casa.

Numarul detinatorilor de credite imobiliare in franci elvetieni (CHF) a scazut cu 5871 in primele patru luni ale anului, la un total de 25.823 de persoane fizice, reprezentand 8,5% din totalul beneficiarilor de credite in valuta (305.242).

Si numarul celor care au credite de consum cu garantii imobiliare a scazut cu 4447 de persoane, la un total de 158.560 in aprilie 2016.

In aceste conditii, numarul total al persoanelor fizice cu credite garantate cu un imobil a ajuns la 483.082 persoane, cu 8662 mai multe decat la finalul lunii decembrie 2015.

Rata creditelor neperformante la Prima Casa: doar 0,04%

BNR mai mentioneaza ca rata creditelor neperformante aferentă creditelor ipotecare este de doar 2,59%, in aprilie 2015, fata de 2,64% in decembrie 2015, conform definiției care utilizează ca și criteriu de neperformanță existența unor restanțe la plata principalului și/sau dobânzilor mai mari de 91 de zile.

Rata de neperformanta este mai mare, de de 4,16%, conform definiției adoptate de Banca Națională a României în conformitate cu metodologia de calcul utilizată în prezent de Autoritatea Bancară Europeană, care are în vedere și criteriul probabilității de nerambursarea integrală a creditului fără a se recurge la executarea colateralului asociat creditului.

La creditele Prima Casa, rata de neperformanta este de doar 0,04%, in timp ce in cazul creditelor garantate cu terenuri a crescut la 31,17% in aprilie 2016, de la 29,33% in decembrie 2015, se mai arata in statisticile BNR.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile privind creditele ipotecare

Taguri: lege darea in plata  Programul Prima Casa  credite ipotecare  credite de consum  curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Prima Casa  statistici BNR  BT Capital Partners  darea in plata  credite neperformante  credite Prima Casa  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiOpt banci au inceput creditarea prin Programul Noua Casa

OTP Bank a anuntat astazi ca incepe creditarea prin Programul Noua Casa (fostul program Prima Casa), alaturandu-se altor sapte banci prezente deja in cadrul acestui program, prin care se pot acorda credite garantate de stat pentru cumpararea de locuinte. Cele opt banci care acorda in detalii

Care sunt bancile cu cele mai bune cursuri de schimb valutar euro/leu?

Bancile cu cele mai avantajoase cotatii pentru vanzarea si cumpararea de euro la ghiseu, in cont sau pe card sunt CEC Bank, First Bank, Libra Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si Idea Bank. Cele mai dezavantajoase cursuri de schimb le gasim la Alpha Bank, ING Bank, BCR, detalii

Cum si-au schimbat bancile si IFN-urile atitudinea fata de clientii cu probleme, in cinci ani de functionare a CSALB: de la doar 30% dintre cererile de impacare amiabila acceptate in primul an, au ajuns la 70%, iar unele banci si la 90%

Daca in urma cu cinci ani, in septembrie 2015, cand s-a infiintat Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB), bancile si IFN-urile erau foarte reticente in a accepta cererile de impacare amiabila venite de la clientii cu diverse reclamatii sau probleme, acum detalii

Topul cardurilor de credit cu cele mai mici dobanzi

Dobanda la cardurile de credit a ramas neschimbata pe parcursul ultimului an, dat fiind ca bancile isi vand acest produs ca un mijloc de plata a bunurilor si serviciilor in rate fara dobanda pe anumite perioade. "Pana la 12 rate fara dobanda" a devenit un slogan bine cunoscut pentru detalii

Ultimele Comentarii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • Cel mai bun credit

  Aveți nevoie de un împrumut instantaneu de orice sumă la o rată a dobânzii scăzută? Dacă ... detalii

 • Cel mai bun credit

  Aveți nevoie de un împrumut instantaneu de orice sumă la o rată a dobânzii scăzută? Dacă ... detalii

 • Cel mai bun credit

  Aveți nevoie de un împrumut instantaneu de orice sumă la o rată a dobânzii scăzută? Dacă ... detalii