BANCI | Stirea Zilei

Bancile au acordat destul de multe credite imobiliare standard, nu doar Prima Casa, inainte de aparitia legii privind darea in plata, releva statisticile BNR; ce se va intampla de acum inainte?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-06 00:27

Ultimele statistici publicate de BNR arata ca bancile au acordat in primele patru luni din acest an destul de multe credite imobiliare standard, pe langa cele prin programul Prima Casa, cu toate ca avansul era in medie de 15%, fata de doar 5% in cazul creditelor garantate de stat.

Ramane de vazut ce se va intampla de acum inainte, dupa ce legea privind darea in plata a determinat aproape toate bancile sa creasca avansul la creditele ipotecare standard de la 15% la 30% in general, iar unele pana la 40%, existand insa si exceptii, cu doar 20%.

Astfel, datele BNR arata ca numarul persoanelor fizice care au obtinut credite Prima Casa a crescut cu 8.060 in perioada decembrie 2015 – aprilie, la un total de 167.166 de beneficiari de imprumuturi garantate de stat.

In aceeasi perioada, numarul persoanelor fizice cu credite ipotecare standard a avansat cu 1443, la un total de 16487 de debitori cu astfel de imprumuturi.

Creditele Prima Casa au ajuns astfel sa reprezinte 91% din totalul numarului de credite ipotecare (183.663), in usoara scadere de la 91,4% la finalul anului trecut.

In acelasi timp, numarul creditelor pentru investitii imobiliare, care sunt diferite de cele ipotecare, a crescut cu 3922, la un total de 158.934 de beneficiari ai acestui tip de imprumut.

In total, asadar, numarul persoanelor care au obtinut credite imobiliare/ipotecare standard s-a majorat cu 5.355 in primele patru luni din acest an, comparativ cu cei 8060 care au luat credite Prima Casa.

Numarul detinatorilor de credite imobiliare in franci elvetieni (CHF) a scazut cu 5871 in primele patru luni ale anului, la un total de 25.823 de persoane fizice, reprezentand 8,5% din totalul beneficiarilor de credite in valuta (305.242).

Si numarul celor care au credite de consum cu garantii imobiliare a scazut cu 4447 de persoane, la un total de 158.560 in aprilie 2016.

In aceste conditii, numarul total al persoanelor fizice cu credite garantate cu un imobil a ajuns la 483.082 persoane, cu 8662 mai multe decat la finalul lunii decembrie 2015.

Rata creditelor neperformante la Prima Casa: doar 0,04%

BNR mai mentioneaza ca rata creditelor neperformante aferentă creditelor ipotecare este de doar 2,59%, in aprilie 2015, fata de 2,64% in decembrie 2015, conform definiției care utilizează ca și criteriu de neperformanță existența unor restanțe la plata principalului și/sau dobânzilor mai mari de 91 de zile.

Rata de neperformanta este mai mare, de de 4,16%, conform definiției adoptate de Banca Națională a României în conformitate cu metodologia de calcul utilizată în prezent de Autoritatea Bancară Europeană, care are în vedere și criteriul probabilității de nerambursarea integrală a creditului fără a se recurge la executarea colateralului asociat creditului.

La creditele Prima Casa, rata de neperformanta este de doar 0,04%, in timp ce in cazul creditelor garantate cu terenuri a crescut la 31,17% in aprilie 2016, de la 29,33% in decembrie 2015, se mai arata in statisticile BNR.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile privind creditele ipotecare

Taguri: lege darea in plata  Programul Prima Casa  credite ipotecare  credite de consum  curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Prima Casa  statistici BNR  BT Capital Partners  darea in plata  credite neperformante  credite Prima Casa  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR: riscurile financiare s-au intensificat

Riscurile la adresa stabilității financiare s-au intensificat de la data Raportului anterior, ca urmare a creșterii incertitudinilor privind evoluțiile economice și financiare, pe fondul accentuării tensiunilor geopolitice și continuării războiului din Ucraina, precum detalii

BNR majoreaza dobanda la 7%, dar ROBOR-ul nu va mai creste

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 7%, in consens cu anticiparile analistilor, pentru a stavili cresterea inflatiei. Decizia nu va afecta insa si dobanzile pietei interbancare (ROBOR), considera detalii

Dobanda IRCC la credite a crescut de la 4,06% la 5,71%

Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) valabil pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila acordate in primul trimestru din 2023 a crescut la 5,71%, fata de 4,06% cat era in precedentele trei luni. Majorarea indicelui de dobanda a fost detalii

Populatia nu are probleme cu plata creditelor luate de la banci si IFN-uri, spune Banca Nationala a Romaniei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) spune ca populatia nu are probleme cu plata creditelor luate de la banci si IFN-uri, restantele fiind in scadere, conform datelor de la finalul lunii octombrie 2022. Insa cresterea puternica a inflatiei si a dobanzilor in detalii

  

Ultimele Comentarii