BANCI | Stirea Zilei

Creditele imobiliare au atins un nou record istoric in luna mai, in contextul legii privind darea in plata, determinand epuizarea garantiilor Prima Casa. Ce se va intampla de acum inainte?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-23 22:14

Bancile si-au majorat luna trecuta stocul de credite imobiliare intr-un ritm istoric, pe fondul adoptarii legii privind darea in plata, care a determinat bancile sa majoreze avansul la creditele imobiliare standard, astfel ca populatia s-a repezit sa mai prinda credite Prima Casa, garantate de stat, cu avans de doar 5%, fata de 20-30% la cele standard.

Mai exact, creditele pentru locuinte in lei au avansat in luna mai cu 1,26 miliarde lei (5,5%), la un total de 23,2 miliarde lei, cel mai ridicat ritm de crestere din istoria ultimilor ani, conform statisticilor BNR. Asta dupa ce si in aprilie a avut loc o crestere record pana in acel momnt, de 5,2%, echivalentul a 1,1 miliarde lei.

Cresterea solicitarilor pentru credite Prima Casa a fost atat de mare incat unele banci mari, precum BCR, au epuizat plafoanele alocate pentru acest program sustinut de stat inca din luna aprilie. Dupa doua luni, la inceputul lunii iunie, guvernul a suplimentat garantiile cu o jumatate de miliarde de lei, suma insuficienta insa pentru onorarea dosarelor deja in lucru la unele banci precum BCR, Banca Transilvania sau ING (vezi aici detalii).

In aceste conditii, cele trei banci, carora li se vor adauga in curand si altele, nu mai primesc dosare Prima Casa, ceea va duce, cel mai probabil, la o scadere semnificativa a acestor credite in urmatoarele luni.

Motiv pentru care autoritatile si comunitatea bancara probabil ca lucreaza in prezent la o solutie pentru rezolvarea acestei probleme: cerere importanta de credite imobiliare in conditiile avantajoase ale programului Prima Casa, dar ale carui fonduri au fost epuizate, iar creditele standard au fost restrictionate de catre banci. O noua majorare a plafonului Prima Casa s-ar putea dovedi inevitabila, cel putin pe termen scurt, pana se gaseste o strategie pe termen lung.

Dupa cum se vede si in grafic, in ultimii doi ani, volumul de credite imobiliare in lei a crescut spectaculos, de peste patru ori (337%), echivalentul a 17,9 miliarde lei (4 miliarde de euro), de la 5,3 miliarde lei in mai 2014 la 23,2 miliarde lei in mai 2016.

Impasul creditarii ipotecare a determinat bancile sa se concentreze, inca de la inceputul acestui an, pe creditele de consum pentru populatie. Foarte putine banci, printre care Banca Transilvania, isi promoveaza in prezent creditele imobiliare.

In aceste conditii, este suprinzator ca luna trecuta soldul creditelor acordate gospodariilor populatiei a crescut cu doar 700 milioane lei (0,6%), la un total de 109,4 miliarde lei, un ritm usor mai scazut decat in aprilie, cand a fost de 0,7% fata de luna anterioara.

Creditele in lei au crescut cu 1,3 miliarde lei (2,2%), la un total de 58,5 miliarde lei, un ritm apropiat de cel din luna aprilie (1,4 miliarde lei).

Soldul creditelor in euro a scazut cu echivalentul a 0,4 miliarde lei, la 44,7 miliarde lei, la fel ca in luna precedenta.

Creditele pentru consum in lei au avansat cu doar 100 milioane lei (0,3%), la 32,7 miliarde lei, dupa ce in luna aprilie soldul acestora avansase mult mai mult, cu 400 milioane lei.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile privind evolutia tipurilor de credite in luna mai

Taguri: lege darea in plata  credite ipotecare  credite de consum  ING Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Transilvania  TBI Credit IFN  statistici BNR  BT Capital Partners  darea in plata  credite Prima Casa  credite nevoi personale  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului

„Mi-am deschis un cont la banca, cu card atasat, dar fara sa fiu atentionat cu privire la riscul fraudelor online, denumite phishing”, ne-a transmis un cititor. Iata ce a patit. Dupa cateva zile de la deschiderea contului, a primit un e-mail care parea de la banca, detalii

Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie. Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul detalii

Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?

George BCR, First Bank si ING Home Bank sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking, conform evaluarilor din magazinele online de unde se pot descarca: Google Play pentru telefoane cu Adroid si App Store pentru divaisuri iPhone. Notele primite de detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi fixe la creditele ipotecare?

In topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-7 ani la un credit imobiliar/ipotecar, pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, se gasesc BRD, ING, BT si First Bank, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din site-ul de specialitate, detalii