BANCI | Analiza

Trezoreria statului roman, victima dobanzilor negative: plateste pentru valuta tinuta la BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-22 23:13

Statul roman este prima victima locala a dobanzilor negative din zona euro. In timp ce bancile inca primesc dobanzi pozitive, desi simbolice, de 0,06%, pentru rezervele minime obligatorii in euro constituite la BNR, statului roman i se aplica dobanzi negative pentru cele 4,5 miliarde de euro detinute in contul bancii nationale.

Din 24 noiembrie 2014, pentru disponibilitatile in euro ale Trezoreriei statului la BNR se aplica rata medie ponderata de dobanda overnight a BCE (EONIA - Euro Interbank Offered Rate), de -0,3% in prezent.

Dobanzile din zona euro au devenit negative din 2014, dupa ce BCE a scazut dobanda pentru facilitatea de depozit pentru prima data in 11 iunie 2014, la -0,1%, iar ulterior la -0,2% in 10 septembrie 2014, -0,3% in 9 decembrie 2015 si 0,4% in 16 martie 2016, valoare aplicabila in prezent.

In consecinta, din cauza dobanzii negative a BCE, Trezoreria statului a platit anul trecut BNR dobanzi in valoare de 19,6 milioane lei, fata de doar 730 de mii de lei in 2014, conform datelor din raportul anual al BNR pentru 2015.

Trezoreria statului detinea in conturile BNR rezerve totale de 37,6 miliarde lei la finalul anului trecut, fata de 41,7 miliarde lei in 2014, majoritatea in euro (echivalentul a 20,1 miliarde lei), dar si in dolari (12,4 miliarde lei) si doar 5,1 miliarde lei in moneda nationala.

Pentru disponibilitatile in USD ale Trezoreriei, BNR a aplicat dobanda de referinta a Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite (Fed funds rate), care a fost de 0% anul trecut, la fel ca in ultimii sapte ani dupa izbucnirea crizei din 2008. Din decembrie anul trecut, Fed a inceput ciclul de majorare a dobanzii la nivelul de 0,25%-0,5%.

Pana in noiembrie 2014, BNR a aplicat conturilor in valuta ale statului dobanda aferenta rezervelor minime obligatorii ale bancilor, ca in cazul disponibilitatilor in lei.

Si BNR a platit dobanzi negative

BNR a fost, la randul ei, victima dobanzilor negative in 2015. Banca Nationala a fost nevoita sa achite dobanzi negative in valoare de 12,1 milioane lei aferente unor depozite plasate la banci centrale si comerciale din strainatate sau la institutii internationale.

BNR avea in decembrie 2015 depozite in euro in valoare totala de 8,5 miliarde lei, fata de 11,4 miliarde lei in 2014, dintre care 6,7 miliarde lei depozite la vedere si 1,8 miliarde lei depozite la termen.

Taguri: European Central Bank (ECB)  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Federal Reserve (Fed)  descoperit de cont  BCR Leasing  Banca Centrala Europeana (BCE)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaIndicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Genoxinvest, o frauda online deghizata in platforma de investitii in criptomonede

Din reclamatiile cititorilor rezulta ca aplicatia de investitii in criptomonede, Genoxinvest, este de fapt o frauda online, orchestrata prin intermediul unor asa-zisi brokeri sau consultanti financiari, care opereaza pe retelele sociale si efectueaza tranzactii prin platforme online detalii

Raiffeisen nu-si despagubeste clientii fraudati online

Raiffeisen Bank refuza sa-i despagubeasca pe clientii care cad victime fraudelor online, dand vina pe neglijenta acestora. Iata un caz relatat de un cititor caruia i-a fost furata o suma importanta, 30.000 de lei, din aplicatia de mobile banking Smart Mobile, detalii

  

Ultimele Comentarii