BANCI | Revista presei

BNR va realiza in 2017 un exercitiu de evaluare a activelor bancare dupa metodologia europeana

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-15 16:17

Banca Națională a României (BNR) va derula, anul viitor, un exercițiu de evaluare a activelor în sistemul bancar, folosind integral metodologia europeană, măsură care vine în completarea deciziilor deja luate pentru reducerea ratei creditelor neperformnate din sistemul bancar, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu (foto), citat de Agerpres.

"Banca Națională realizează periodic teste de stres, folosind metodele pe care le folosește și Autoritatea Bancară Europeană. Mai mult, Consiliul de Administrație al BNR a decis să deruleze, anul viitor, un exercițiu de evaluare comprehensivă a activelor din sistemul bancar folosind integral metodologia europeană", a explicat Isărescu, în cadrul unei conferințe dedicate problemelor legate de creditele neperformante în regiune.

Potrivit acestuia, măsura face parte din setul de decizii care au contribuit și continuă să contribuie la stabilizarea sistemului bancar și reducerea ratei creditelor neperformante.

"Au existat trei decizii critice esențiale care au contribuit la stabilizarea situației și reducerea ratei creditelor neperformante fără să apelăm la soluții de avarii de tip bănci proaste (bad banks) sau acordarea de garanții sau ajutoare de stat", a explicat Isărescu.

Prima astfel de decizie, în ordine cronologică, a fost inițiativa Viena, cu cele două componente, Viena 1 care a reușit să reducă substanțial dezintermedierea financiară, și Viena 2, care s-a ocupat cu prioritate de problema creditelor neperformante în regiune, a precizat guvernatorul BNR.

A doua decizie a fost adoptată de BNR în 2013 și a constat în evaluarea garanțiilor băncilor cu auditori independenți, acțiune care se repetă anual. Aceasta a fost urmată de setul de reglementări implementat în 2014 de BNR prin care băncile au fost obligate să își curețe portofoliile de credite neperformante.

Potrivit guvernatorului, dacă nivelul creditelor neperformante dintr-o bancă nu este cunoscut, dar este suspectat, crește neîncrederea în acea bancă și scade volumul creditelor acordate.

"De aceea rolul unei evaluări cuprinzătoare a activelor și a testelor de stres, în afară de evidențierea unui eventual necesar de capital pentru bancă, constă în restabilirea încrederii în sistemul bancar, ceea ce este esențial", a subliniat Isărescu.

El a adăugat că o rată ridicată a creditelor neperformante înseamnă pentru bănci scăderea profitabilității (prin constituirea de provizioane și costurile de recuperare), creșterea cerințelor de capital, limitarea resurselor disponibile ale băncilor și, implicit, limitarea capacității băncilor de a acorda credite noi. În plus, băncile cu un volum ridicat de credite neperformante au un acces mai greoi la finanțare.

Potrivit guvernatorului, în România, procesul de reducere a creditelor neperformante reprezintă un exemplu în regiune.

"În cadrul vizitelor de monitorizare post program ale Comisiei Europene și în cadrul consultărilor pe articolul IV cu FMI s-a desprins ideea că eforturile României de reducere a ratei creditelor neperformante pot constitui o experiență demnă de analizat pentru țările din regiune", a mai spus Mugur Isărescu.

Taguri: test de stres  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite neperformante  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista preseiCaz incredibil la BRD: angajatii s-au autodenuntat pentru ca dadeau mita functionarilor statului de la CNAS

Mai intai a aparut informatia in Ziarul Financiar ca sefa resurselor umane din BRD, Adela Jansen, pleaca din banca, fara nicio explicatie. Motivul a fost devoalat ulterior de Profit.ro, care a dezvaluit un caz incredibil care s-a petrecut la BRD: Adela Jansen si subalternii sai de la detalii

Leumi Bank a fost cumparata de First Bank

Banca israeliana Leumi Bank a fost cumparata de First Bank, fosta Piraeus Bank, detinuta de fondul de investitii JC Flowers. Bank Leumi este o banca mica, cu active de 1,1 miliarde lei si o cota de piata de 0,2% din totalul activelor sistemului bancar, fiind pe locul 27 in topul celor detalii

Ministrul Finantelor spune ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind taxa pe active: aceasta va fi modificata si nu va mai fi legata de ROBOR

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a anuntat ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind modificarea taxei pe active, iar modificarea OUG 114 va fi finalizata pana la finalul lunii martie, dupa ce va fi notificata si Banca Centrala Europeana. "Noi, la Finanţe, săptămâna detalii

Doi angati ai BRD au furat din banca 2 milioane de lei

Doi angajati ai BRD din Iasi au fost prinsi dupa ce au furat din banca doua milioane de lei, prin schimbarea etichetelor de pe sacii de bani cu care se alimentau ATM-urile si falsificarea datelor din sistemul informatic al bancii.  "Nu putem oferi informatii detaliate, pentru ca detalii

Ultimele Comentarii