BANCI | Stirea Zilei

Viitorul guvern va fi obligat sa majoreze taxele si impozitele, apreciaza analistii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-17 16:07

Viitorul guvern va fi obligat să majoreze taxele şi impozitele pentru a asigura veniturile bugetare necesare punerii ţn aplicare a promisiunilor electorale, ţn special a creşterilor salariale, consideră analiştii economici.

"După toată această campanie, nu-şi va permite cineva să nu crească salariile promise şi-atunci va trebui să majoreze veniturile. Pe termen scurt, cel mai probabil aşa se va face, prin majorare de impozite", a declarat, luni, Lucian Anghel, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din RomÔnia, ţntr-o conferinţă organizată de asociaţie.

Majoritatea analiştilor apreciază că nivelul cheltuielilor angajate prin promisiunile tuturor partidelor aflate ţn campanie electorală excede cu mult posibilităţile bugetare, iar suplimentarea veniturilor pe termen scurt nu este posibilă decÔt prin creşterea taxelor.

Cei mai mulţi dintre analişti optează pentru o creştere a taxei pe valoarea adăugată ţntrucÔt are un impact mai rapid asupra ţncasărilor bugetare şi este văzută mai acceptabil din punct de vedere social.

"Populaţia susţine cota unică de impozitare, indiferent dacă a cÔştigat sau nu prin aplicarea ei, pentru că există o neţncredere funciară ţn guvern şi ţn capacitatea lui de a cheltui bine banii. S-ar putea lua decizia unei creşteri a TVA şi a accizelor, ţn mod diferenţiat, fără produsele de bază, pentru a fi acceptabil social", a declarat Florin Ilie, director de pieţe de capital la ING RomÔnia.

Creşterea TVA este o idee susţinută şi de Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din RomÔnia, care, deşi anticipează un efect negativ asupra inflaţiei pe termen scurt, crede că o astfel de măsură va compensa printr-o diminuare a consumului intern, aflat ţncă la ritmuri ţnalte de creştere.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, mizează pe o majorare a cotei unice şi pe revenirea la impozitarea diferenţiată a veniturilor, dar nu exclude şi o combinaţie ţntre modificarea taxelor directe şi a celor indirecte.

Analiştii susţin că, ţn aceste momente de criză, noul guvern ar trebui instalat cÔt mai repede şi solicită introducerea ţn dezbaterea publică şi electorală a problemei impozitelor pentru anul viitor. "Noul guvern să se instaleze cÔt mai curÔnd posibil, anul acesta dacă se poate, nu ţn ianuarie-februarie", a spus Ionuţ Dumitru, şi "să nu fie unul minoritar", a completat Radu Crăciun.

"Nu ne dorim o creştere a taxelor, dar va fi necesar şi foarte puţin se discută pe cifre. Va trebui ca dezbaterea privind impozitarea să ţnceapă ţnainte de sfÔrşitul campaniei electorale", a afirmat şi Lucian Anghel.

Pe de altă parte, economistul-şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, face opinie separată, susţinÔnd că, ţn ciuda majorărilor salariale, guvernul ar trebui să facă eforturi pentru a-şi ţmbunătăţi colectarea fără majorări salariale. "Sunt convins că pe partea de colectare se pot face şi minuni. (...) Lărgirea bazei de impozitare a fost ţnţeleasă ţn mod permanent greşit. źDă pe calu' care trage!╗. Greşit, acela va muri primul!", a comentat Libocor.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii