BANCI | Stirea Zilei

Bancile au scazut dobanzile la credite mai mult decat pe cele la depozite, dar inca mentin o marja buna de castig, mai mare decat in alte tari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-02 23:27

Marja de castig a bancilor (dobanda neta, net interest margin - NIM, adica diferenta dintre dobanzile aplicate la credite si cele platite la depozite) se pastreaza la un nivel destul de ridicat, de 4,61% pe an in aprilie, cu doar 1,42 puncte sub nivelul din aprilie 2008, ultimul an de euforie a creditarii dinaintea izbucnirii crizei, arata statisticile BNR.

Comparativ cu alte tari concurente, marja neta de dobanda din Romania ramane cea mai ridicata.

De exemplu, marja neta de dobanda a Raiffeisen Bank a scazut la 3,53% in primul trimestru din acest an, de la 3,83% in T4 2015. Comparativ, Raiffeisen are in Bulgaria o marja de 3,32%, in Ungaria de doar 2,09%, in Cehia de 2,52%, in Slovacia de 2,61%, in Albania de 3,11%, in Croatia de 3,10%, in Polonia de 1,85%, in Slovenia de 1,09%. Doar in Serbia (4,34%) si in tarile din est, dobanzile sunt, fireste, mult mai mari: in Rusia marja neta de dobanda este 5,48%, iar in Ucraina de 9,12%.

La Erste Bank, banca-mama a BCR, marja neta de dobanda a scazut la 2,51% in primul trimestru din acest an, de la 2,59% in ultimul trimestru al anului precedent.

La BCR, marja de castig a scazut la 3,42% in T1 2016, de la 3,71% in T4 2015. La susidiara din Cehia, marja neta de dobanda este 3% iar in Slovacia, surprinzator, 3,45%, mai mare decat in Romania. In Ungaria a scazut la 3,24%. In Austria, marja Erste variaza intre 1,37% si 1,80%.

Dobanda reala la depozite este mai mare acum decat in 2008

In aprilie 2008, bancile acordau credite cu o dobanda de 14,36%, care a scazut cu 8.58 puncte, pana la 5,78% in aprilie 2016.

In acelasi timp, pentru depozitele clientilor, bancilor plateau in aprilie 2008 o dobanda medie de 8,33%, care s-a miscorat cu 7,16 puncte, la doar 1,17% pe an in aprilie 2016.

Dobanzile la credite au scazut, asadar, mai mult decat cele la depozite, in ciuda criticilor ca bancile platesc in prezent prea putin pentru economiile clientilor. Se uita insa faptul ca dobanzile urmaresc evolutia preturilor.

Astfel, in 2008 inflatia era de 7,9%, ceea ce inseamna ca dobanda reala a depozitelor, dupa scaderea inflatiei, era doar 0,43%, pe cand in prezent, cand inflatia este negativa (-3,25% in aprilie), dobanda reala este mult mai mare, aproape de cea nominala, de 1,17%, intrucat prognoza inflatiei pentru finalul anului este in jur de 0%. Cu alte cuvinte, desi castigul nominal din dobanzi este mai mic, puterea de cumparare este mult mai mare, datorita faptului ca preturile scad, in loc sa creasca.

In functie de tipul de credite si depozite, dobanzile au continuat sa scada in aprilie, la toate categoriile de produse bancare. Vezi detalii in articolul din CLUBUL BANCHERILOR: Dobanzile la credite si depozite in aprilie 2016.

Taguri: statistici  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  statistici BNR  Erste Bank  inflatia  Raiffeisen Banca pentru Locuinte  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii