BANCI | Ultima Ora

Kruk suspenda toate actiunile de colectare amiabila a restantelor la credite, invocand neclaritatile legii privind darea in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-27 21:47

Firma poloneza de recuperare creante Kruk anunta ca a decis să suspende acțiunile de colectare amiabilă pentru cazurile care întrunesc condițiile de aplicare a legii dării în plată, din cauza neclaritatilor legii.

Firma nu precizeaza ce se intampla cu cazurile aflate in procedura de executare sillita, cu toate ca legea darii in plata se aplica si acestora.

Kruk nu mentioneaza nici ce se intampla in perioada suspendarii actiunii de recuperare a creantelor si daca nu cumva datornicii vor fi pusi sa plateasca penalitati suplimentare.

Nu stim, de asemenea, despre cati datornici este vorba. Marea majoritate a creditelor vandute de banci firmelor de recuperare sunt credite de consum negarantate si doar putine credite de consum garantate cu ipoteci.

Am trimis firmei Kruk aceste intrebari, insa nu am primit pana acum niciun raspuns.

Kruk este obligata de lege sa suspende actiunile de recuperare a unei creante pentru care a primit o notificare de dare in plata.

Legea darii in plata spune ca "prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor", adica inclusiv creditelor cesionate (vandute) de banci recuperatorilor, precum Kruk.

Legea mai prevede ca din momentul notificarii privind darea in plata "se suspenda orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia."

In consecinta, Kruk ar trebui, in mod normal, sa aplice legea, adica sa suspende procedurile de recuperare a creantelor in momentul primirii notificarilor de dare in plata, iar ulterior sa decida daca accepta darea in plata, adica daca anuleaza datoriile debitorului sau daca contesta in instanta notificarea privind darea in plata.

Kruk insa invoca neconstitutionalitatea legii privind darea in plata in privinta aplicarii retroactive.

"În acest moment, numeroase instituții financiare din România au exprimat îngrijorări privind aspecte legate de retroactivitatea și neconstituționalitatea acestei legi, prevederile sale nefiind suficient de clare referitor la creanțele rezultate din contractele de credit semnate de clienți și declarate scadente anticipat de bancă, înainte de intrarea în vigoare a legii".

Insa atat Kruk cat si bancile pot invoca caracterul neconstitutional al legii doar in cadrul proceselor in instante in urma contestatiilor la darea in plata.

In concluzie, suspendarea actiunilor de recuperare este o obligatie legala a Kruk, iar caracterul neclar al legii invocat poate fi clarificat in instanta.

Kruk mai mentioneaza urmatoarele, intr-un comunicat de presa:

"Până în prezent, compania KRUK România a primit un număr foarte mic de notificări (câteva cazuri), dar a hotărât să suspende temporar acțiunile de colectare a cazurilor aflate în colectare amiabilă care întrunesc condițiile de aplicare a legii dării în plată, fiind consecventă abordării sale orientată către client și găsirii celei mai bune soluții de rezolvare a situației financiare a clienților.

De îndată ce cadrul procedural va fi clar definit, compania KRUK România își va adapta activitățile conform acestora, dovedind încă odată că este o companie decisă să acționeze conform celor mai bune practici ale industriei de profil, respectând prevederile legislative în vigoare."

 

Taguri: lege darea in plata  credite ipotecare  credite de consum  reclamatie Unicredit  darea in plata  recuperare creante  Kruk  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraCEC Bank obtine un imprumut subordonat de la Ministerul Finantelor si pregateste emiterea de obligatiuni, pentru consolidarea capitalului

- Împrumutul este necesar pentru a asigura conformarea la cerințele europene privind capitalizarea băncilor (MREL) și a fost inclus în Planul de Afaceri aprobat de Comisia Europeană în 2019, plan care a stat la baza majorării capitalului social al băncii și detalii

Profit record al sistemului bancar in primele noua luni din 2021

Sistemul bancar romanesc, format din 34 de institutii de credit, dintre care o cooperativa de credit (Creditcoop) si doua banci pentru locuinte, a obtinut in primele trei trimestre din 2021 un profit reecord de aproximativ 6,6 miliarde lei, conform indicatorilor agregati publicati de Banca detalii

BRD isi avertizeaza clientii despre cresterea tentativelor de fraude online

BRD isi avertizeaza clientii despre cresterea tentativelor de fraude online, prin intermediul unor mesaje prin e-mail, SMS sau retelele sociale care aparent vin din partea bancii, dar care in realitate sunt ale hackerilor care incearca sa fure datele personale si parolele cardurilor si detalii

Clientii ING, vizati de e-maluri tip phishing (inselaciune electronica)

Mai multi cititori ne semnaleaza ca primesc frecvent e-mailuri care par a veni de la banca ING, dar care in realitate au alte adrese de expediere si care contin linkuri catre pagini clona, false, ale ING Bank menite a fura datele personale precum numarul cardurilor si parolele de acces in detalii

  

Ultimele Comentarii