BANCI | Stirea Zilei

Credit Europe Bank se asteapta sa piarda 10,5 milioane lei in procesele cu clientii privind clauzele abuzive din contractele de credit; banca are si multe credite in franci elvetieni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-19 18:07

In baza opiniei departamentului juridic, Credit Europe Bank, parte a FIBA Group, detinut de mogulul turc Hüsnü M. Özyeğin, una dintre bancile romanesti care au acordat cele mai multe credite in franci elvetieni (CHF), a inregistrat anul trecut un provizion de 10,5 milioane lei pentru acoperirea potentialelor pierderi aferente celor 1.200 de litigii referitoare la clauzele abuzive pentru contractele de credit in care era implicata banca la finalul lui 2015.

In 2014, banca nu a constituit niciun provizion pentru aceste litigii.

Una dintre clauzele abuzive din contractele de credit ale Credit Europe Bank, confirmate prin decizii definitive de instantele de judecata, este comisionul de risc practicat pentru credite, alaturi de dobanda, redenumit comision de administrare dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010, prin care s-au interzis comisioanele de risc. (vezi aici un exemplu de decizie definitiva a unei instante de judecata

Comisionul de risc la credite s-a dovedit Calcaiul lui Ahile si pentru fosta banca Volksbank, confruntata cu pierderi majore si vanduta Bancii Transilvania la finalul lui 2014.

Credit Europe Bank (CEB) nu are insa atat de multe credite in CHF cum avea Volksbank, la care reprezentau marea majoritate.

Problema este ca CEB este una dintre cele sase banci impotriva carora au fost emise decizii definitive ale instantelor de judecata privind conversia creditelor in franci la cursul din data acordarii (vezi aici decizia).

La finalul lui 2015, CEB avea credite in CHF in valoare de 459 milioane lei, comparativ cu credite in lei de 860 milioane lei si credite in euro echivalentul a un miliard de lei.

In 2014, soldul creditelor in CHF se ridica la doar 263 miliarde lei, intrucat banca a externalizat multe dintre aceste credite catre banca-mama din Olanda, CREDIT EUROPE BANK NV iar mandatarul acestor credite, adica entitatea prin care se incaseaza ratele aferente acestor credite achitate de romani, este un IFN, respectiv CREDIT EUROPE IPOTECAR IFN SA.

Fireste ca cei care au credite la CEB platesc ratele la banca romaneasca, insa banii ajung in final in Olanda, prin intermediul celor doua entitati.

Anul trecut, dupa cum am vazut, o parte dintre creditele externalizate au fost repatriate, cum au facut si alte banci, probabil in anticiparea problemelor pe care s-ar putea sa le aiba bancile in contextul noului val de initiative legislative de protectia consumatorilor, cum este legea darii in plata sau cea de conversie a creditelor in franci elvetieni.

CEB a obtinut anul trecut un profit net de 44 milioane lei, datorita provizioanelor mici pentru creditele neperformante (39 milioane lei), dupa ce in anul precedent, in 2014, banca si-a facut curatenie in bilant si a recunoscut credite neperformante in valoare de 302 milioane lei, ceea ce i-a provocat o pierdere de 148 milioane lei.

Reprezentantii CEB responsabili de relatia cu presa si agentia de media a bancii nu au raspuns la intrebarile Bancherul.ro privind situatia creditelor in CHF, procesele privind clauzele abuzive si la alte intrebari privind activitatea bancii.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR amanunte despre rezultatele fnanciare si bilantul Credit Europe Bank la finalul lui 2015, conform documentelor oficiale publicate de  banca

Taguri: procese  curs BNR  Easy Credit  comisioane cont bancar  Credit Europe Bank  clauze abuzive  

Comentarii

Marian
Pierderi sau Escrocherie?
Cum adica sa piarda? Mai bine spus sa nu mai incaseze rate abuzive in valoare de 10.5 milioane lei. Si asta nu e tot, cand vor da din urma o sa fie sarbatoare cu artificii. Acum se vede cat de supravegheat a fost sistemul bancar din Romania. Rusine Bancii Nationale a Romaniei pentru ca nu si-a indeplinit atributiile.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Creditele online ale IFN-urilor supraindatoreaza populatia: o problema in atentia BNR

Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro au primit in ultima perioada mai multe sesizari de la cititori care se plang ca au ajuns supraindatorati, dupa ce au putut obtine mai multe imprumuturi online de la IFN-uri, desi aveau deja de platit rate care depaseau detalii

Cum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului

„Mi-am deschis un cont la banca, cu card atasat, dar fara sa fiu atentionat cu privire la riscul fraudelor online, denumite phishing”, ne-a transmis un cititor. Iata ce a patit. Dupa cateva zile de la deschiderea contului, a primit un e-mail care parea de la banca, detalii

Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie. Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul detalii

Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?

George BCR, First Bank si ING Home Bank sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking, conform evaluarilor din magazinele online de unde se pot descarca: Google Play pentru telefoane cu Adroid si App Store pentru divaisuri iPhone. Notele primite de detalii

 



 

Ultimele Comentarii