BANCI | Stirea Zilei

Cifrele pietei cardurilor bancare in T1 2016: o jumatate de milion de carduri in plus, numarul platilor s-au majorat cu 15 milioane iar valoarea acestora a crescut cu 2 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-16 13:21

Cresterea economica din ultimul an, determinata de majorarea salariilor si a consumului, se reflecta si pe piata cardurilor si platilor electronice, numarul si valoarea tranzactiilor fara numerar, la POS-uri si online, fiind in crestere puternica.

Utilizarea cardurilor a fost stimulata si de masurile adoptate in ultimul an de catre procesatorii MasterCard, Visa, banci si autoritati, precum plafonarea platilor in numerar, tombole pentru bonuri fiscale si plati cu cardul, reducerea comisioanelor platite de comercianti pentru acceptarea cardurilor, introducerea platilor contactless, mai simple si mai rapide.

Iar ultima masura este adoptarea legii prin care se va putea elibera numerar si la POS-uri, nu doar la ATM-uri, ceea ce ar putea determina cresterea bancarizarii in mediul rural. (vezi aici detalii)

Statisticile cardurilor

Numarul total de carduri in circulatie a crescut cu peste o jumate de milion (562.603) pe parcursul ultimului an, ajungand la 15.126.500 de carduri in luna martie 2016, arata statisticile BNR.

In acelasi timp, insa, numarul cardurilor active, adica cele utilizate cu regularitate, a scazut cu 103.900, la un total de 11.189.724 de carduri in martie 2016.

Cu toate acestea, atat numarul cat si valoarea platilor cu cardurile au crescut destul de mult in perioada martie 2015 - martie 2016, ceea ce inseamna ca exista un nucleu dur de utilizatori de carduri care efectueaza tot mai multe plati si de valori tot mai mari.

Astfel, in primul trimestru din acest an s-au efectuat 66 de milioane de tranzactii de plata cu cardurile de debit, fata de doar 52 milioane in primul trimestru al anului trecut si 65 milioane in ultimul trimestru din 2015.

Cu cardurile de credit s-au efectuat 11 milioane de plati in primele trei luni ale anului, comparativ cu 10 milioane in aceeasi perioada a anului precedent.

In total, asadar, numarul platilor cu cardurile de credit si debit s-au ridicat la 77 milioane in T1 2016, cu 15 milioane mai multe decat cele 62 milioane din T1 2015.

La POS-urile magazinelor si altor furnizori de servicii s-au efectuat 61 de milioane de plati in T1 2016, in crestere de la 60 de milioane in T4 2015 si doar 49 milioane in T1 2015.

Numarul retragerilor de numerar de la ATM-uri a ajuns la 57 milioane in T1 2016, fata de cele 54 milioane in T1 2015.

Valoarea platilor cu cardurile de debit s-a ridicat la 8,638 miliarde lei in primul trimestru din acest an, comparativ cu 6,939 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent. In ultimul trimestru al anului trecut, o perioada cu consum ridicat, valoarea platilor a atins 9,153 miliarde lei.

Platile cu cardurile de credit au atins valoarea de 1,705 miliarde lei in T1 2016, comparativ cu 1,393 miliarde lei in T1 2015 si 1,914 miliarde lei in T4 2015.

In total, valoarea platilor cu cardurile de debit si credit au insumat 10,343 miliarde lei in primele trei luni din acest an, cu doua miliarde mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost de 8,332 miliarde lei.

Din totalul platilor de 10,343 miliarde lei, un volum de 6,754 miliarde lei s-au efectuat prin intermediul POS-urilor, restul prin mijloacele de plata online. In primul trimestru al anului precedent, valoarea platilor la POS-uri a fost de 5,653 miliarde lei, cu peste 1 miliard de lei mai putine.

Asadar, platile la POS-uri si cele online au avut o crestere echilibrata, a cate un miliard de lei fiecare.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete despre carduri, plati, numar POS-uri si ATM-uri

Taguri: statistici economice  comisioane cont bancar  comision POS  Vodafone  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii