BANCI | Stirea Zilei

Fitch Ratings: Bancile romanesti se confrunta cu riscuri mai mari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-17 08:09

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings apreciază că turbulenţele de pe pieţele financiare globale au majorat riscurile pentru băncile romÔneşti, care se vor confrunta cu reducerea marjelor operaţionale, ţncetinirea creşterii creditării şi majorarea provizioanelor pentru credite neperformante.

"Băncile romÔneşti se confruntă cu riscuri mai mari, din cauza turbulenţelor internaţionale, deşi nu au expunere la activele cu probleme legate de piaţa creditelor ipotecar riscante din SUA şi nici pe alte instituţii financiare care au avut probleme", potrivit unui raport al Fitch.

Deficitul de cont curent ridicat al RomÔniei expune economia locală la riscurile din deteriorarea mediul economic mondial şi la presiunile privind lichiditatea de pe plan internaţional.

Situaţia va conduce la reducerea dispobilităţii finanţării bancare şi la majorarea costului acesteia, ceea ce ar putea avea ca efect ţncetinirea activităţilor economice, deteriorarea creditării şi scăderea profitabilităţii, se arată ţntr-un comunicat al Fitch.

Sectorul bancar romÔnesc a fost afectat pÔnă ţn prezent de reducerea marjelor, din cauza majorării costurilor cu finanţarea şi al cheltuielilor legate de expansiunea continuă a reţelei de sucursale, mai notează agenţia internaţională.

"Reducerea marjelor, ţncetinirea creditării şi majorarea provizioanelor pentru ţmprumuturi neperformante ca pondere ţn total credite, vor fi trăsăturile dominante ale mediului bancar romÔnesc", a spus Gulcin Orgun, director pentru instituţiile financiare ţn cadrul Fitch, citat ţn comunicat.

Activele din sistemul bancar romÔnesc sunt deţinute ţn proporţie de 88% de investitori străini, care au furnizat o mare parte din finanţarea necesară alimentării unei creşteri rapide ţn ultimii ani.

Raportul dintre credite şi depozite este mare, respectiv de 127% ţn primul semestru al anului, ceea ce ţnseamnă că instituţiile locale depind de finanţare externă.

"Totuşi, finanţarea furnizată de instituţiile-mamă oferă un anumit sprijin ţn contextul posibilelor riscuri de refinanţare. Fitch anticipează diminuarea gradului de disponibilitatea de noi fonduri de la băncile mamă, ţntrucÔt şi acestea au fost afectate de criza internaţională de lichiditate. Acest lucru ar trebui să conducă la scumpirea fondurilor pe plan local şi la ţncetinirea avansului creditării", potrivit comunicatului.

Fitch a redus, luni, ratingul acordat RomÔniei pentru credite pe termen lung ţn valută cu două trepte, la "BB plus", cu perspectivă negativă. De asemenea, instituţia a revizuit ţn scădere ratingul RomÔniei pentru datoriile pe termen lung ţn monedă locală, de la "BBB plus" la "BBB minus", cu perspectivă negativă. Agenţia a redus şi calificativul acordat RomÔniei pentru datoriile ţn valută pe termen scurt, de la "F3" la "B", şi plafonul de ţară de la "A minus" la "BBB".

Agenţia de evaluare financiară a redus şi ratingurile Băncii Comerciale RomÔne (BCR), BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Ţiriac Bank şiBanca RomÔnească şi le-a confirmat pe cele ale Băncii Transilvania, ţn urma deciziei de a revizui ţn scădere calificativele acordate RomÔniei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Ol├í a todos, aqui est├í uma oferta de empr├ęstimo acess├şvel que mudar├í sua vida para sempre, ... detalii

 • Defectiune atm braila

  Reclama faptul că atm-ul de pe str.Galati in Brăila este un dezastru întrucât atunci când este ... detalii

 • Cont ╚Öi acte

  Solicit programare personal pentru actualizare cont și ... detalii

 • Nr tel

  Va rog mult mi am pierdut nr de teldeclarat la banca .cu as putea sa atașez noul nr ... detalii

 • Credet

  ... detalii