BANCI | Analiza

Creditele ipotecare acordate de banci au atins un record istoric in martie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-02 12:12

Volumul de credite ipotecare noi acordate de banci populatiei a atins un nou record istoric in martie 2016, de 1,166 miliarde lei, pe fondul temerilor privind inasprirea conditiilor de creditare din cauza adoptarii legii privind darea in plata a caselor ipotecate.

Comparativ, in martie anul trecut s-au acordat credite ipotecare de doar 891 milioane lei, cu 30% mai putine, iar in martie 2014 volumul creditelor ipotecare era de doar 442 milioane lei, cu 163% mai putine.

Cea mai mare parte a creditelor pentru locuinte sunt credite garantate de stat prin programul Prima Casa, care beneficiaza de conditii mai avantajoase decat imprumuturile standard: avansul este de doar 5%, fata de 15% - 25% la creditele standard, in timp ce marja de dobanda este limitata la 2%, la care se adauga indicele de referinta ROBOR la 3 luni, de doar 0,76% in prezent.

In primele trei luni din acest an, volumul total de credite noi in lei acordate de banci (creditele in valuta fiind restrictionate de BNR) s-a ridicat la 2,530 miliarde lei, dintre care creditele Prima Casa au fost de 1,730 miliarde lei, adica 68% din total.

Dar cum BNR si bancile au avertizat ca in cazul adoptarii legii privind darea in plata programul Prima Casa va disparea iar creditele ipotecare standard se vor acorda mai greu, cu avans mai mare si dobanzi mai ridicate, cei care planuiau sa-si ia casa s-au repezit sa obtina un imprumut pana nu e prea tarziu.

Asa se face ca cererea de credite a crescut substantial, chiar si de patru ori, iar plafonul de garantii pentru Prima Casa a fost deja epuizat de unele banci, precum BCR. In total, FNGCIMM mai dispunea, la inceputul lunii trecute, de un plafon de garantii in valoare de 410 milioane lei. (vezi aici detalii privind creditele Prima Casa)

Programul Prima Casa a fost exclus pana la urma din legea privind darea in plata, astfel ca Guvernul va fi nevoit in curand sa suplimenteze plafonul garantiilor, in contextul in care creditele imobiliare standard ar putea scadea, dupa ce unele banci au anuntat deja majorarea avansului.

Plafonul garantiilor pentru Prima Casa este la jumatate fata de anul trecut, intrucat guvernul a planuit, la finalul lui 2015, inainte sa apara legea privind darea in plata, o reducere treptata a garantiilor de stat pentru creditele ipotecare, care impovareaza datoria publica. (vezi aici detalii

Stocul creditelor pentru locuinte a fost singurul tip de credit al carui sold a crescut in ultimul an, mai exact cu 7,3 miliarde lei, de la 45,4 miliarde lei in martie 2015 la 52,7 miliarde lei in martie 2016, soldul creditelor de consum si celor pentru firme fiind in scadere, arata statisticile BNR. (vezi aici detalii)

Creditele de consum, mai multe decat cele imobiliare

Si creditele de consum sunt in creste puternica, dupa cum arata datele BNR. Volumul acestora a fost de aproape 1,7 miliarde lei in martie, mai multe decat creditele ipotecare.

In martie anul trecut, bancile acordau credite de consum de doar un miliard de lei, iar in martie 2014 si mai putine, de 900 milioane lei.

Creditele de consum sunt stimulate de cresterea veniturilor, pe fondul majorarii salariilor bugetarilor, dar si ale angajatilor din sectorul privat, in timp ce rata somajului este in scadere.

De asemenea, creditarea este influentata si de majorarea consumului, stimulat printre altele si de reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 24% la 20% de la inceputul acestui an.

De altfel, o serie de banci isi promoveaza in aceasta perioada creditele de consum, in timp ce reclamele la creditele ipotecare sunt tot mai rare, in contextul adoparii legii privind darea in plata.

Taguri: lege darea in plata  credite ipotecare  credite de consum  statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  Prima Casa  ROBOR  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii