BANCI | Analiza

Creditele ipotecare acordate de banci au atins un record istoric in martie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-02 12:12

Volumul de credite ipotecare noi acordate de banci populatiei a atins un nou record istoric in martie 2016, de 1,166 miliarde lei, pe fondul temerilor privind inasprirea conditiilor de creditare din cauza adoptarii legii privind darea in plata a caselor ipotecate.

Comparativ, in martie anul trecut s-au acordat credite ipotecare de doar 891 milioane lei, cu 30% mai putine, iar in martie 2014 volumul creditelor ipotecare era de doar 442 milioane lei, cu 163% mai putine.

Cea mai mare parte a creditelor pentru locuinte sunt credite garantate de stat prin programul Prima Casa, care beneficiaza de conditii mai avantajoase decat imprumuturile standard: avansul este de doar 5%, fata de 15% - 25% la creditele standard, in timp ce marja de dobanda este limitata la 2%, la care se adauga indicele de referinta ROBOR la 3 luni, de doar 0,76% in prezent.

In primele trei luni din acest an, volumul total de credite noi in lei acordate de banci (creditele in valuta fiind restrictionate de BNR) s-a ridicat la 2,530 miliarde lei, dintre care creditele Prima Casa au fost de 1,730 miliarde lei, adica 68% din total.

Dar cum BNR si bancile au avertizat ca in cazul adoptarii legii privind darea in plata programul Prima Casa va disparea iar creditele ipotecare standard se vor acorda mai greu, cu avans mai mare si dobanzi mai ridicate, cei care planuiau sa-si ia casa s-au repezit sa obtina un imprumut pana nu e prea tarziu.

Asa se face ca cererea de credite a crescut substantial, chiar si de patru ori, iar plafonul de garantii pentru Prima Casa a fost deja epuizat de unele banci, precum BCR. In total, FNGCIMM mai dispunea, la inceputul lunii trecute, de un plafon de garantii in valoare de 410 milioane lei. (vezi aici detalii privind creditele Prima Casa)

Programul Prima Casa a fost exclus pana la urma din legea privind darea in plata, astfel ca Guvernul va fi nevoit in curand sa suplimenteze plafonul garantiilor, in contextul in care creditele imobiliare standard ar putea scadea, dupa ce unele banci au anuntat deja majorarea avansului.

Plafonul garantiilor pentru Prima Casa este la jumatate fata de anul trecut, intrucat guvernul a planuit, la finalul lui 2015, inainte sa apara legea privind darea in plata, o reducere treptata a garantiilor de stat pentru creditele ipotecare, care impovareaza datoria publica. (vezi aici detalii

Stocul creditelor pentru locuinte a fost singurul tip de credit al carui sold a crescut in ultimul an, mai exact cu 7,3 miliarde lei, de la 45,4 miliarde lei in martie 2015 la 52,7 miliarde lei in martie 2016, soldul creditelor de consum si celor pentru firme fiind in scadere, arata statisticile BNR. (vezi aici detalii)

Creditele de consum, mai multe decat cele imobiliare

Si creditele de consum sunt in creste puternica, dupa cum arata datele BNR. Volumul acestora a fost de aproape 1,7 miliarde lei in martie, mai multe decat creditele ipotecare.

In martie anul trecut, bancile acordau credite de consum de doar un miliard de lei, iar in martie 2014 si mai putine, de 900 milioane lei.

Creditele de consum sunt stimulate de cresterea veniturilor, pe fondul majorarii salariilor bugetarilor, dar si ale angajatilor din sectorul privat, in timp ce rata somajului este in scadere.

De asemenea, creditarea este influentata si de majorarea consumului, stimulat printre altele si de reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 24% la 20% de la inceputul acestui an.

De altfel, o serie de banci isi promoveaza in aceasta perioada creditele de consum, in timp ce reclamele la creditele ipotecare sunt tot mai rare, in contextul adoparii legii privind darea in plata.

Taguri: lege darea in plata  credite ipotecare  credite de consum  statistici  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  Prima Casa  ROBOR  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaPlatile cu cardurile au crescut cu 60% in timpul pandemiei

Valoarea și numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi au crescut cu 60%, în iunie 2021 comparativ cu iunie 2019, accelerându-se astfel procesul de digitalizare în sistemul bancar pe detalii

Utilizatorii BT Pay, vizati de o tentativa de frauda tip phishing, prin e-mail

Utilizatorii aplicatiei de plati mobile BT Pay, de la Banca Transilvania (BT), sunt vizati de o tentativa de frauda tip phishing prin e-mail, prin care se incearca accesul la datele personale ale cardurilor, in vederea furtului banilor din conturi. Iata modul de actiune al detalii

IRCC, indicele pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, scade la 1,25%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile in lei, alaturi de marja fixa a bancii, scade de la 1,67% la 1,25% de la 1 iulie 2021, cel mai redus nivel din ultimii trei ani (11 luni), conform datelor publicate de detalii

Creditele noi acordate de banci, mai mare cu o treime fata de anul trecut

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor au crescut cu 32% în primele patru luni din anul 2021, în pofida contextului pandemic, la 34 miliarde lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, când s-au acordat împrumuturi în detalii

  

Ultimele Comentarii

 • mda

  Și pensionarii pe care i-au atras până acum ce o să facă? Se muta la o alta ... detalii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii