Darea in plata | Stirea Zilei

Legea privind darea in plata, unicat in Europa, pentru care riscam un infringement de la Comisia Europeana, a fost promulgata de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-28 20:51

Legea Piperea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, singura de acest fel din Europa, a fost promulgata astazi de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial, urmand a intra in vigoare dupa 15 zile, adica din 13 mai.

Presedintele a declarat ca a decis sa promulge legea scrisa de avocatul Gheorghe Piperea si promovata de parlamentarii PNL, pentru ca "acum este in regula", cu toate ca Asociatia Romana a Bancilor (ARB) i-ar trimis o scrisoare in care-i recomanda sa o atace la Curtea Constitutionala. (vezi aici detalii)

Totusi, Iohannis a avut o contributie importanta la modificarea legii privind darea in plata, dupa ce a retrimis prima forma spre reexaminare la Parlament, ulterior aceasta suferind cateva modificari importante, precum excluderea progamului Prima Casa si includerea unor conditii pentru beneficiarii legii: creditul trebuie sa fie de maxim 250.000 de euro iar imobilul dat in plata sa aiba ca destinatie o locuinta.

Bancherii nu sunt de acord insa cu forma finala a legii, ei considerand ca aceasta incalca normele europene si cele romanesti, in principal prin faptul ca se aplica retroactiv, adica si creditelor in derulare, nu doar celor acordate dupa intrarea in vigoare a legii.

De altfel, bancherii au avertizat ca daca institutiile abilitate nu vor contesta legea la Curtea Constitutionala, o vor face bancile, prin intermediul instantelor de judecata.

Pe de alta parte, bancherii, dar si BNR, au avertizat ca legea incalca principiile de baza ale functionarii bancilor, precum si cele contractuale.

De asemenea, bancherii si BNR au declarat ca legea va afecta activitatea de acordare a creditelor ipotecare standard, intrucat bancile vor solicita un avans mai mare pentru un obtinerea unui nou credit, precum si dobanzi mai mari, pentru a-si acoperi riscurile mai ridicate introduse de noua lege.

De altfel, legea a fost obiectul unor critici aspre din partea tuturor autoritatilor europene si internationale, precum Banca Centrala Europeana, FMI sau Comisia Europeana, dar si cele interne, printre care Consiliul Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a explicat de ce legea privind darea in plata are doua probleme de fond: retroactivitatea si schimbarea obiectului prestatiei unui contract, fara vointa partilor. (vezi aici detalii)

Ultima si poate cel mai sever avertisment a venit de la comisarii europeni Hill si Mosovici, intr-o scrisoare adresata ministrului Finantelor, Anca Dragu. Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ulterior, pentru Bancherul.ro: "Daca legea privind darea in plata va fi aplicata (dupa promulgarea de catre Presedintele Romaniei), Comisia Europeana o va analiza mai atent si va decide care este cea mai potrivita masura ce trebuie luata in vederea rezolvarii problemelor ridicate, inclusiv initierea procedurii de infringement". (vezi aici detalii)

Care sunt obiectiile bancilor

Dupa promulgarea legii de catre presedinte, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) a publicat urmatoarea declaratie:

“Promulgarea de legi este unul din prerogativele Presedintelui Romaniei. Cu toate acestea, CPBR isi exprima dezamagirea pentru faptul ca Presedintele Romaniei nu solicitat verificarea constitutionalitatii acestei legi la Curtea Constitutionala a Romaniei, CPBR mentinandu-si opinia ca legea contine elemente de neconstitutionalitate.

Consideram ca promulgarea legii in aceasta forma este regretabila cu atat mai mult cu cat inclusiv autoritati internationale relevante, precum Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International si-au exprimat public rezerve extrem de serioase asupra acestei legi si a consecintelor pe care le produce, inclusiv prin lipsa de predictibilitate privind mediul de afaceri si a climatului investitional din Romania.

In acest sens, consideram ca forma Legii adoptata de Parlamentul Romaniei si promulgata de Presedintie urmare a parcurgerii procedurii de reexaminare, nu este de natura a inlatura ingrijorarile exprimate de Comisia Europeana in „Raportul de tara al Romaniei pentru 2016, respectiv:

- Legea este de natura a afecta disciplina de plata si activitatea de creditare;

- Legea introduce modificari semnificative ale cadrului juridic aplicabil contractelor de credit, contravenind cadrului juridic existent la nivel national si international (e.g. Legea introduce un drept general al debitorilor de a se descarca de datoria rezultata dintr-un contract de credit prin transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat catre creditori, in locul rambursarii creditului, fara a fi nevoie de consimtamantul creditorului);

- aplicabilitatea retroactiva a dispozitiilor Legii ridica motive serioase de ingrijorare privind securitatea juridica, principiului increderii legitime si stabilitatea sectorului financiar;

- Legea este aplicabila debitorilor ce se incadreaza in niste criterii ce nu au legatura cu situatia lor financiara si cu capacitatea de a-si achita in continuare datoriile, ceea ce este susceptibil sa sporeasca hazardul moral in sectorul bancar si sa slabeasca disciplina in domeniul creditarii;

- investitorii straini ar putea considera ca acest act legislativ este o sursa de insecuritate juridica si si-ar putea modifica strategia de investitii in ceea ce priveste Romania;

- legea ar putea avea un impact negativ asupra profitabilitatii si capitalizarii bancilor.

Printre elementele de neconstitutionalitate pe care consideram ca legea le prezinta in continuare mentionam incalcarea de principii cum ca cel al previzibilitatii si accesibilitatii normei legale, al securitatii juridice, al neretroactivitatii legii civile (prin aplicarea Legii la creditele in vigoare), al respectarii dreptului de proprietate, liberatatii economice, etc.

Nu mai putin important, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, raman de clarificat o serie de probleme de aplicare derivate din textul lacunar al acesteia. Printre acestea mentionam aspecte fiscale/contabile, precum regimul de impozitare al debitorilor care vor da imobilele in plata, mecanismul de provizionare din punct de vedere fiscal pentru portofoliul de credite ipotecare al bancilor, tratamentul specific din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata pentru anumite imobile si altele asemenea, pentru care nu exista prevederi specifice.

Comunitatea bancara din Romania a efectuat demersuri repetate fata de Parlamentul Romaniei pentru stabilirea unui grup de lucru la nivel de experti in care toate partile afectate de/implicate in aplicarea acestei Legi sa discute si sa identifice cea mai buna solutie care sa atinga scopul declarat al ei (ex. ajutorarea debitorilor aflati in situatie de dificultate financiara, cum se afirma in insasi Expunerea de Motive a legii) insa cu respectarea cadrului legislativ existent (intern si international).

Propunerile comunitatii bancare s-au referit inclusiv la necesitatea limitarii cadrului de aplicare la persoane aflate in dificultate financiara severa, care necesita protectie sociala si nu dispun de alte bunuri imobile (terenuri, case de vacanta etc.) in afara de locuinta familiei. In acest sens, comunitatea bancara a transmis Parlamentui Romaniei o serie de amendamente tocmai pentru a contribui la rezolvarea situatiilor mentionate mai sus si a respecta cadrul legislativ existent. Cu toate aceste, niciuna dintre propunerile comunitatii bancare, astfel cum le-am mentionat mai sus, nu au fost luate in considerare de catre Parlamentul Romaniei.”

Forma finala a legii privind darea in plata, principalele prevederi ale acesteia si modul in care se aplica

Taguri: lege darea in plata  comision retragere bani bancomat (ATM)  dobanzi credite firme  Asociatia Romana a Bancilor (ARB)  Indicatori sistem bancar  Curtea Constitutionala  credite ipotecare  TBI Bank  FMI  Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR)  probleme functionare carduri  probleme functionare aplicatie mobile banking  

Comentarii

alex
case la ofera
Cu cat se vor duce mai multe case inapoi cu atat mai mare va fi discountul cu care cei care au fost cumpatati in criza vor cumpara acum case - ai luat casa cu 70.000 eur in 2008 ai platit pana acum la ea 15-20.000 eur dobanzi si comisioane duci casa la banca apoi banca o va da mai departe cu 30-40.000 celor care isi vor permite deci cine este pagubitul pana la urma?

Jack Spintecatorul
Profesorul Piperea
Pai tu ce vrei sa fac Vasile ? Sa platesc inca 20 de ani dobanda interna de 11% la euro la stimabilii tai pretenari WCR .....? Nu , Vasile ! O dau daca stimabila banca nu ma intelege, nu vrea dobanda transparenta, nu vrea sa scoata comisioanele de risc, nu aliniaza nivelul dobanzii conform pietei !!!! Au spus ca ipoteca e indestulatoare in 2007, ii urez indestulare la maxim, sa faca bors cu ea. Dar ce vor face bancile cu pamanturile, alea de sute de.mii de mp, nu le cumpara nimeni, vor plati amenzi ca vor ramane nelucrate ??? Sau isi scot consilierii la plantat ??? Eu zic ca Isarescu va face la Sinaia in 2017 o conferinta cu bancherii pe tema Rotatia Culturilor !!!! Vasile !!!!!! Vin vremuri grele !!!!! Eu noroc cu pretenarul tau Pip ca am luat vreo douahdemii euro si am dobanda 3,5% fixa ..... Mi-ar fi.placut ca Piperea sa aiba vreo 2 frati gemeni ....

alex
pt sclavu lu Pip
Tu esti atat de sclav ca nici nu iti dai seama ca esti sclav, ca platesti 3% sau 30% la banca tot sclavu bancii esti. Si mai e o vb mare prostu moare de grija altuia - cum banca o gasit fraierii o data mai gaseste de 15 ori ca mama fraierilor e vesnic gravida. Iar dl Pip cu fratiorii lui va sta linistit in casa lui de 1 milioan de euro ca la cati bani o luat de la nacajiti el nu mai trebe sa duca casa la banca ca duc altii si pt el si uite asa se imbogatesc si notarii si executorii (adica fratiorii lui Pip) iar prostu tot timpu plateste - iti duci casa inapoi tot pe banii tai mai scutesti banca de-o cheltuiala de 2-3 mii de euro. Si putina agricultura nu strica nici bancherilor aici is de acord cu tine

Jack Spintecatorul
Sclava Isaura
Vasile, eu am luat banii, l-am pupat pe Pip, ii raman profund indatorat, mai rar romani ca el. Oricum, am dobanda mai bine ca la prima casa si mai am bani in cont si de-o garsoniera, basca am dat si peste bot putintica la pretenarii tai de la WCR. Sclav ramai tu ca scrii dupa banii altora, tu ii astepti, eu ii am in cont si sunt pe plaja !!! Macar eu am luptat pentru drepturile mele, dar TU pentru CINE lupti ? Pentru capitalisti, pentru profesie, pentru Romani ?.....Nici tu nu stii.... Cand imi raspunzi, sincer ? Tu

alex
prostu tot timpu plateste
Stai linistit ca tot pe banii tai merge si Vasile la plaja da da pe banii tai de garsoniera care ii tii la BANCA pe comisoneala - say my name BITCH - noi asociatia 'Martorii lu Vasile' iti multumim ca existi fara tine ne era un pic mai greu.

Jack Spintecatorul
Bitch
Asa Vasile, eu nu as spune bitch, eu le spun lipitori sau capuse, pe romaneste. Dar la tine limba romaneasca s-a tranformat odata cu aparitia austriecilor si alte neamuri cotropitoare financiar si nu numai. Esti un Iuda, un vandut al zilelor noastre, nu ai nimic in sangele tau sau fiinta ta decat animalic, in rest Apa. Suge de la Sergiulica, Treichl, Spurky si tot neamul lor de hoti si imputiti. Vei plati te asigur cu varf si indesat pe partea ailalta, sa-ti aduci aminte vorbele astea cand te vor arde ca pe un carnat pe gratar, D-zeu indreapta lucrurile fara doar si poate Vaaasssiiilllee !!!! Ai luat argintii, ai mintit, inselat, nu esti decat un sclav al mileniului III ....en vogue. Pacat de lumea asta ca traiesc atatea dobitoace fara simturi !

alex
Calmante, calmante zise Jec
Mi se pare mie sau te-ai cam enervat, vezi ca si Vadim era tot un tip nervos - nu fi ca Vadim . Ne calmam si dupa aia daca ne duce capul scriem si noi o replica de fiinta bipeda - si mai schimba dracu placa cu BCR-ul (am inteles ca ti-ai luat teapa dupa care le-ai aratat tu..... ) ca ma plictisesti. Si cine ii personajul asta Vasile de te bantuie e cumva dusmanul tau imaginar?

Jack Spintecatorul
Fiinta bipeda
Vasile, eu stiu cu CINE vorbesc, nu -ti mai schimba culoarea precum cameleonul.... Nu te preface si-mi spune mie de fiinta bipeda ......Stim cine esti, las-o moale ........ Inafara de a linge dosul bancilor si a acuza clientii, nu stii nimic, doar pentru asta esti platit. Hai sa ti-o ridic la fileu ! G2 a lui Pip care a pierdut la ICCJ va castiga contestatia in anulare si se va casa hotararea, iar Sova si al tau pretenar Sergiulica o sa crape de ciuda.... Cred ca si tu vei avea ceva broscoi in gat, dar asta e.... Dreptatea triumfa Vasileeeeeee !!!!! I-a spune-ne TU noua ceva altceva ce nu stim, ceva din intelectul tau de fiinta bipeda ...?! Te oftici Vasile ? Vezi ca si Vadim se tura ... Capusa mica si bipeda ......

alex
Vasile! bah Vasile!
Vad ca lupta ta crancena cu Vasile continua, e clar iara ai confundat antipsihoticele cu ciocolaxul ca numa asa se explica ce poti refula. Poate reuseste Pip sa-l contesteze in anulare pe Vasile si sa-l caseze poate poti dormi si tu noaptea.

Jack Spintecatorul
Profesorul Piperea
Dar lupta ta care e Vasile, sau postezi pe aici de plictiseala...las-o balta ca pute ! Sa arunci vina numai asupra oamenilor cu credite si sa aperi cu dintii bancile inseamna clar ca ai confundat prostia cu ciocolaxul. Scuteste-ma de alte opinii marete pe linia capitalismului sau psihozei umane. Altceva Vasile, altceva ....Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii