Legea privind darea in plata, unicat in Europa, pentru care riscam un infringement de la Comisia Europeana, a fost promulgata de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial
Autor: Bancherul.ro
2016-04-28 20:51
Legea Piperea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, singura de acest fel din Europa, a fost promulgata astazi de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial, urmand a intra in vigoare dupa 15 zile, adica din 13 mai.
Presedintele a declarat ca a decis sa promulge legea scrisa de avocatul Gheorghe Piperea si promovata de parlamentarii PNL, pentru ca "acum este in regula", cu toate ca Asociatia Romana a Bancilor (ARB) i-ar trimis o scrisoare in care-i recomanda sa o atace la Curtea Constitutionala. (vezi aici detalii)
Totusi, Iohannis a avut o contributie importanta la modificarea legii privind darea in plata, dupa ce a retrimis prima forma spre reexaminare la Parlament, ulterior aceasta suferind cateva modificari importante, precum excluderea progamului Prima Casa si includerea unor conditii pentru beneficiarii legii: creditul trebuie sa fie de maxim 250.000 de euro iar imobilul dat in plata sa aiba ca destinatie o locuinta.
Bancherii nu sunt de acord insa cu forma finala a legii, ei considerand ca aceasta incalca normele europene si cele romanesti, in principal prin faptul ca se aplica retroactiv, adica si creditelor in derulare, nu doar celor acordate dupa intrarea in vigoare a legii.
De altfel, bancherii au avertizat ca daca institutiile abilitate nu vor contesta legea la Curtea Constitutionala, o vor face bancile, prin intermediul instantelor de judecata.
Pe de alta parte, bancherii, dar si BNR, au avertizat ca legea incalca principiile de baza ale functionarii bancilor, precum si cele contractuale.
De asemenea, bancherii si BNR au declarat ca legea va afecta activitatea de acordare a creditelor ipotecare standard, intrucat bancile vor solicita un avans mai mare pentru un obtinerea unui nou credit, precum si dobanzi mai mari, pentru a-si acoperi riscurile mai ridicate introduse de noua lege.
De altfel, legea a fost obiectul unor critici aspre din partea tuturor autoritatilor europene si internationale, precum Banca Centrala Europeana, FMI sau Comisia Europeana, dar si cele interne, printre care Consiliul Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a explicat de ce legea privind darea in plata are doua probleme de fond: retroactivitatea si schimbarea obiectului prestatiei unui contract, fara vointa partilor. (vezi aici detalii)
Ultima si poate cel mai sever avertisment a venit de la comisarii europeni Hill si Mosovici, intr-o scrisoare adresata ministrului Finantelor, Anca Dragu. Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ulterior, pentru Bancherul.ro: "Daca legea privind darea in plata va fi aplicata (dupa promulgarea de catre Presedintele Romaniei), Comisia Europeana o va analiza mai atent si va decide care este cea mai potrivita masura ce trebuie luata in vederea rezolvarii problemelor ridicate, inclusiv initierea procedurii de infringement". (vezi aici detalii)
Care sunt obiectiile bancilor
Dupa promulgarea legii de catre presedinte, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) a publicat urmatoarea declaratie:
“Promulgarea de legi este unul din prerogativele Presedintelui Romaniei. Cu toate acestea, CPBR isi exprima dezamagirea pentru faptul ca Presedintele Romaniei nu solicitat verificarea constitutionalitatii acestei legi la Curtea Constitutionala a Romaniei, CPBR mentinandu-si opinia ca legea contine elemente de neconstitutionalitate.
Consideram ca promulgarea legii in aceasta forma este regretabila cu atat mai mult cu cat inclusiv autoritati internationale relevante, precum Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International si-au exprimat public rezerve extrem de serioase asupra acestei legi si a consecintelor pe care le produce, inclusiv prin lipsa de predictibilitate privind mediul de afaceri si a climatului investitional din Romania.
In acest sens, consideram ca forma Legii adoptata de Parlamentul Romaniei si promulgata de Presedintie urmare a parcurgerii procedurii de reexaminare, nu este de natura a inlatura ingrijorarile exprimate de Comisia Europeana in „Raportul de tara al Romaniei pentru 2016, respectiv:
- Legea este de natura a afecta disciplina de plata si activitatea de creditare;
- Legea introduce modificari semnificative ale cadrului juridic aplicabil contractelor de credit, contravenind cadrului juridic existent la nivel national si international (e.g. Legea introduce un drept general al debitorilor de a se descarca de datoria rezultata dintr-un contract de credit prin transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat catre creditori, in locul rambursarii creditului, fara a fi nevoie de consimtamantul creditorului);
- aplicabilitatea retroactiva a dispozitiilor Legii ridica motive serioase de ingrijorare privind securitatea juridica, principiului increderii legitime si stabilitatea sectorului financiar;
- Legea este aplicabila debitorilor ce se incadreaza in niste criterii ce nu au legatura cu situatia lor financiara si cu capacitatea de a-si achita in continuare datoriile, ceea ce este susceptibil sa sporeasca hazardul moral in sectorul bancar si sa slabeasca disciplina in domeniul creditarii;
- investitorii straini ar putea considera ca acest act legislativ este o sursa de insecuritate juridica si si-ar putea modifica strategia de investitii in ceea ce priveste Romania;
- legea ar putea avea un impact negativ asupra profitabilitatii si capitalizarii bancilor.
Printre elementele de neconstitutionalitate pe care consideram ca legea le prezinta in continuare mentionam incalcarea de principii cum ca cel al previzibilitatii si accesibilitatii normei legale, al securitatii juridice, al neretroactivitatii legii civile (prin aplicarea Legii la creditele in vigoare), al respectarii dreptului de proprietate, liberatatii economice, etc.
Nu mai putin important, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, raman de clarificat o serie de probleme de aplicare derivate din textul lacunar al acesteia. Printre acestea mentionam aspecte fiscale/contabile, precum regimul de impozitare al debitorilor care vor da imobilele in plata, mecanismul de provizionare din punct de vedere fiscal pentru portofoliul de credite ipotecare al bancilor, tratamentul specific din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata pentru anumite imobile si altele asemenea, pentru care nu exista prevederi specifice.
Comunitatea bancara din Romania a efectuat demersuri repetate fata de Parlamentul Romaniei pentru stabilirea unui grup de lucru la nivel de experti in care toate partile afectate de/implicate in aplicarea acestei Legi sa discute si sa identifice cea mai buna solutie care sa atinga scopul declarat al ei (ex. ajutorarea debitorilor aflati in situatie de dificultate financiara, cum se afirma in insasi Expunerea de Motive a legii) insa cu respectarea cadrului legislativ existent (intern si international).
Propunerile comunitatii bancare s-au referit inclusiv la necesitatea limitarii cadrului de aplicare la persoane aflate in dificultate financiara severa, care necesita protectie sociala si nu dispun de alte bunuri imobile (terenuri, case de vacanta etc.) in afara de locuinta familiei. In acest sens, comunitatea bancara a transmis Parlamentui Romaniei o serie de amendamente tocmai pentru a contribui la rezolvarea situatiilor mentionate mai sus si a respecta cadrul legislativ existent. Cu toate aceste, niciuna dintre propunerile comunitatii bancare, astfel cum le-am mentionat mai sus, nu au fost luate in considerare de catre Parlamentul Romaniei.”
Taguri: lege darea in plata comision retragere bani bancomat (ATM) dobanzi credite firme Asociatia Romana a Bancilor (ARB) Indicatori sistem bancar Curtea Constitutionala credite ipotecare TBI Bank FMI Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) probleme functionare carduri probleme functionare aplicatie mobile banking
Comentarii
alexcase la ofera
Cu cat se vor duce mai multe case inapoi cu atat mai mare va fi discountul cu care cei care au fost cumpatati in criza vor cumpara acum case - ai luat casa cu 70.000 eur in 2008 ai platit pana acum la ea 15-20.000 eur dobanzi si comisioane duci casa la banca apoi banca o va da mai departe cu 30-40.000 celor care isi vor permite deci cine este pagubitul pana la urma?
Jack Spintecatorul
Profesorul Piperea
Pai tu ce vrei sa fac Vasile ? Sa platesc inca 20 de ani dobanda interna de 11% la euro la stimabilii tai pretenari WCR .....? Nu , Vasile ! O dau daca stimabila banca nu ma intelege, nu vrea dobanda transparenta, nu vrea sa scoata comisioanele de risc, nu aliniaza nivelul dobanzii conform pietei !!!! Au spus ca ipoteca e indestulatoare in 2007, ii urez indestulare la maxim, sa faca bors cu ea. Dar ce vor face bancile cu pamanturile, alea de sute de.mii de mp, nu le cumpara nimeni, vor plati amenzi ca vor ramane nelucrate ??? Sau isi scot consilierii la plantat ??? Eu zic ca Isarescu va face la Sinaia in 2017 o conferinta cu bancherii pe tema Rotatia Culturilor !!!! Vasile !!!!!! Vin vremuri grele !!!!! Eu noroc cu pretenarul tau Pip ca am luat vreo douahdemii euro si am dobanda 3,5% fixa ..... Mi-ar fi.placut ca Piperea sa aiba vreo 2 frati gemeni ....
alex
pt sclavu lu Pip
Tu esti atat de sclav ca nici nu iti dai seama ca esti sclav, ca platesti 3% sau 30% la banca tot sclavu bancii esti. Si mai e o vb mare prostu moare de grija altuia - cum banca o gasit fraierii o data mai gaseste de 15 ori ca mama fraierilor e vesnic gravida. Iar dl Pip cu fratiorii lui va sta linistit in casa lui de 1 milioan de euro ca la cati bani o luat de la nacajiti el nu mai trebe sa duca casa la banca ca duc altii si pt el si uite asa se imbogatesc si notarii si executorii (adica fratiorii lui Pip) iar prostu tot timpu plateste - iti duci casa inapoi tot pe banii tai mai scutesti banca de-o cheltuiala de 2-3 mii de euro. Si putina agricultura nu strica nici bancherilor aici is de acord cu tine
Jack Spintecatorul
Sclava Isaura
Vasile, eu am luat banii, l-am pupat pe Pip, ii raman profund indatorat, mai rar romani ca el. Oricum, am dobanda mai bine ca la prima casa si mai am bani in cont si de-o garsoniera, basca am dat si peste bot putintica la pretenarii tai de la WCR. Sclav ramai tu ca scrii dupa banii altora, tu ii astepti, eu ii am in cont si sunt pe plaja !!! Macar eu am luptat pentru drepturile mele, dar TU pentru CINE lupti ? Pentru capitalisti, pentru profesie, pentru Romani ?.....Nici tu nu stii.... Cand imi raspunzi, sincer ? Tu
alex
prostu tot timpu plateste
Stai linistit ca tot pe banii tai merge si Vasile la plaja da da pe banii tai de garsoniera care ii tii la BANCA pe comisoneala - say my name BITCH - noi asociatia 'Martorii lu Vasile' iti multumim ca existi fara tine ne era un pic mai greu.
Jack Spintecatorul
Bitch
Asa Vasile, eu nu as spune bitch, eu le spun lipitori sau capuse, pe romaneste. Dar la tine limba romaneasca s-a tranformat odata cu aparitia austriecilor si alte neamuri cotropitoare financiar si nu numai. Esti un Iuda, un vandut al zilelor noastre, nu ai nimic in sangele tau sau fiinta ta decat animalic, in rest Apa. Suge de la Sergiulica, Treichl, Spurky si tot neamul lor de hoti si imputiti. Vei plati te asigur cu varf si indesat pe partea ailalta, sa-ti aduci aminte vorbele astea cand te vor arde ca pe un carnat pe gratar, D-zeu indreapta lucrurile fara doar si poate Vaaasssiiilllee !!!! Ai luat argintii, ai mintit, inselat, nu esti decat un sclav al mileniului III ....en vogue. Pacat de lumea asta ca traiesc atatea dobitoace fara simturi !
alex
Calmante, calmante zise Jec
Mi se pare mie sau te-ai cam enervat, vezi ca si Vadim era tot un tip nervos - nu fi ca Vadim . Ne calmam si dupa aia daca ne duce capul scriem si noi o replica de fiinta bipeda - si mai schimba dracu placa cu BCR-ul (am inteles ca ti-ai luat teapa dupa care le-ai aratat tu..... ) ca ma plictisesti. Si cine ii personajul asta Vasile de te bantuie e cumva dusmanul tau imaginar?
Jack Spintecatorul
Fiinta bipeda
Vasile, eu stiu cu CINE vorbesc, nu -ti mai schimba culoarea precum cameleonul.... Nu te preface si-mi spune mie de fiinta bipeda ......Stim cine esti, las-o moale ........ Inafara de a linge dosul bancilor si a acuza clientii, nu stii nimic, doar pentru asta esti platit. Hai sa ti-o ridic la fileu ! G2 a lui Pip care a pierdut la ICCJ va castiga contestatia in anulare si se va casa hotararea, iar Sova si al tau pretenar Sergiulica o sa crape de ciuda.... Cred ca si tu vei avea ceva broscoi in gat, dar asta e.... Dreptatea triumfa Vasileeeeeee !!!!! I-a spune-ne TU noua ceva altceva ce nu stim, ceva din intelectul tau de fiinta bipeda ...?! Te oftici Vasile ? Vezi ca si Vadim se tura ... Capusa mica si bipeda ......
alex
Vasile! bah Vasile!
Vad ca lupta ta crancena cu Vasile continua, e clar iara ai confundat antipsihoticele cu ciocolaxul ca numa asa se explica ce poti refula. Poate reuseste Pip sa-l contesteze in anulare pe Vasile si sa-l caseze poate poti dormi si tu noaptea.
Jack Spintecatorul
Profesorul Piperea
Dar lupta ta care e Vasile, sau postezi pe aici de plictiseala...las-o balta ca pute ! Sa arunci vina numai asupra oamenilor cu credite si sa aperi cu dintii bancile inseamna clar ca ai confundat prostia cu ciocolaxul. Scuteste-ma de alte opinii marete pe linia capitalismului sau psihozei umane. Altceva Vasile, altceva ....
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi
Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului) Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii
Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim
ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii
Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei
Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii
Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite
Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii
- Amanarea ratelor la credite nu mai ajuta la nimic, dimpotriva
- IRCC creste la 1,86%, iar rata la un credit se majoreaza cu 70 de lei
- Credite Noua Casa prin Banca Transilvania
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Cum pot sa schimb ROBOR cu IRCC, sa-mi scad rata la credit?
- La care banca imi refinantez creditul? Topul celor mai mici dobanzi
- ING are o promotie la creditele ipotecare cu a doua cea mai mica DAE dintre banci
- Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei (actualizat)
- Care banci au cel mai bun curs valutar pentru platile cu cardul?
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Concursul de educatie financiara European Money Quiz si-a stabilit castigatorii
- Club online de educatie financiara pentru liceeni
- Creditele acordate de banci, record al ultimilor 12 ani
- Stiai ca daca transferi bani pentru altii, chiar fara sa vrei (involuntar), risti sa faci inchisoare?
- Bancile saluta adoptarea legislatiei privind identificarea persoanelor prin mijloace video
ROBOR
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
- ROBOR 3 luni (date statistice pe perioada 1995-2019, conform BNR)
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, in crestere cu peste 70% dupa primele trei luni ale anului
- Deficitul contului curent a crescut cu 56% in primele doua luni ale anului
- Deficitul contului curent - 815 milioane euro, dupa prima luna a anului
- Deficitul contului curent la 11 luni a depasit nivelul prognozat pentru intregul an
- Finantarea verde in Romania reprezinta doar 4% din totalul creditarii, arata o analiza a BNR
Legislatie
- Protectia datelor personale: intrebari si raspunsuri frecvente publicate de ANSPDCP
- Cat este salariul minim net in 2022: 1.524 de lei
- OUG 50/2010 actualizata privind contractele de credit pentru consumatori
- OUG 52 din 2016 actualizata privind contractele de credit imobiliare si modificarea OUG 50/2010
- Regulament nr. 2 din 2012 privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Riscului de Credit
Analize economice
- Datoria publica, trecuta de 50% din PIB doar pe date operative
- Romania, in ultima treime a preturilor la curent electric si gaze din UE, dar in prima treime la scumpirea acestora
- Dobanda de politica monetara - Romania in context regional: cat va mai creste?
- Dobanda pe termen lung la obligatiunile Romaniei a crescut la 6,20% in martie 2022
- Romania, intre Portugalia si Letonia ca PIB/locuitor
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cum fac o reclamatie la BCR?
- EximBank crediteaza producatorul de cereale Agro Chirnogi
- Cum se actualizeaza datele personale la Cetelem
- Oney Bank actualizeaza datele clientilor la Cetelem
- ING Bank: Ce trebuie sa stii despre sanctiunile si operatiunile bancare in contextul razboiului din Ucraina cu Rusia
Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
- Care sunt bancile si IFN-urile care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit?
Ministerul Finantelor
- Datoria publica, trecuta de 50% din PIB pe date operative: care sunt consecintele
- Noi programe de finantare: IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct, Innovation
- Programul Noua casa 2022: care sunt conditiile de creditare
- Programul Prima Casa (Noua Casa) pentru credite ipotecare, valabil si in 2022, cu asigurare impotriva tuturor riscurilor
- Deficitul bugetar pe 2021: 6,72% din PIB
Procese
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
- ANAF trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA anulate de justitie
- Clauzele abuzive din contractele de credit nu au termen de prescriptie, deci pot fi constatate oricand, chiar si dupa plata creditelor, a decis CJUE
Stiri economice
- PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!
- Termeni si conditii de utilizare Google AdSense Online
- Deficit public de 1,19% din PIB dupa primul trimestru din 2022. Ajustarea bugetara s-a topit vizibil
- Fostul sef al OMV: exploatarea zacamintelor de gaze din Marea Neagra ne poate aduce independenta energetica fata de Rusia
- Indicele preturilor productiei industriale, stabilizat la 43% in februarie 2022
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Statistici
- Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor
- Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022
- Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021
- Dobanda pe termen lung a obligatiunilor romanesti a crescut la 5,60% in februarie 2022
- Cele mai performante 5 fonduri de investitii au avut randamente anuale intre 34% si 40%
Noutati BCE
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
- BCE recomanda bancilor sa nu plateasca dividende
- Modul de functionare a relaxarii cantitative (quantitative easing – QE)
- Dobanda la euro nu va creste pana in iunie 2020
- BCE trebuie sa fie consultata inainte de adoptarea de legi care afecteaza bancile nationale
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
CSALB
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
- Rolul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) in sustinerea stabilitatii financiare
- CSALB recomanda bancilor sa nu mai claseze cererile incomplet documentate pentru solutionarea amiabila a litigiilor
- CSALB: bancile s-au impacat in acest an cu 445 de clienti nemultumiti, care au primit concesii in valoare de 1,2 milioane euro
- In ce conditii te poate ajuta banca, atunci cand ai o problema cu creditul - sfaturi de la CSALB
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
First Bank
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
- Cetatenii americani din Romania pot incasa cecurile de asistenta financiara pentru COVID-19 doar la First Bank
- First Bank finalizeaza achizitia Bank Leumi Romania
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Noutati Comisia Europeana
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
Institutul National de Statistica
- Deficitul comercial, majorat cu 34% in T1 2022, dupa ce importurile lunare au trecut pragul de 10 miliarde euro
- ”Inflatia industriala”, majorata la peste 51%, dupa un avans de sapte procente in martie 2022
- Productia de cereale a crescut cu 50% in 2021
- Inflatia anuala a trecut pragul de 10% in martie 2022
- Vanzarile cu amanuntul - crestere marginala, cu produsele alimentare in scadere
Informatii utile asigurari
- Asigurari de viata: crestere de 18% in 2021
- Dosarele de dauna City Insurance se pot depune la FGA (Fondul de Garantare a Asiguratilor)
- Transilvania Broker de Asigurare ofera comsionul digital
- Doar 1,8 milioane de locuinte dintre cele peste 9 milioane sunt asigurate
- Regulile privind incheierea asigurarii auto RCA online
ING Bank
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
- ING Bank anunta rezultatele financiare la 9 luni 2021: creditarea si profitul cresc substantial
- Cum se face o reclamatie la ING Bank?
Ultimele Comentarii
-
Cheltuieli eligibile microgranturi iphone
Un telefon iphone este cheltuiala eligibila daca este un obiect utilizat pentru activitatea de baza ... detalii
-
Cheltuieli eligibile microgranturi 2000€
Achiziția unui IPhone este cheltuiala ... detalii
-
Cheltuieli eligibile microgranturi 2000€
Achiziția unui IPhone este cheltuiala ... detalii
-
Vreau sa fac aplicatia
Vreau sa fac ... detalii
-
Ce pot face ca banca să-mi deblocheze contul
Am deschis un cont la Raiffeisen dar miau spus ca contul e.blocat pt o propire au voie sa blocheze ... detalii