BANCI | Ultima Ora

Legea darii in plata ar putea scumpi obligatiunile ipotecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-19 08:24

Legea darii in plata ar putea crea dificultati in structurarea portofoliilor de creante afectate obligatiunilor ipotecare si poate chiar sa atraga un cost mai ridicat al acestora, apreciaza Madalina Rachieru (foto), Partener Clifford Chance Badea, firma de avocatura care a asistat sistemul bancar in pregatirea Legii privind emisiunile de obligațiuni ipotecare, intrata în vigoare din 3 martie 2016.

"Legea privind obligatiunile ipotecare a fost finalizata inaintea initierii legii privind darea in plata si, in consecinta, nu s-au putut lua in calcul efectele pe care darea in plata le poate avea asupra portofoliilor de imprumuturi cu care vor fi garantate obligatiunile ipotecare.

Exercitarea dreptului conferit de legea darii in plata duce in ultima instanta la stingerea creantei bancii, ceea ce echivaleaza cu disparitia unei componente a portofoliului care garanteaza obligatiunile ipotecare. Pentru a nu diminua garantia detinatorilor de obligatiuni, banca este obligata sa inlocuiasca imediat creanta stinsa prin darea in plata cu o alta creanta care sa indeplineasca conditiile de eligibilitate prevazute in legislatia obligatiunilor ipotecare. Este practic imposibil de anticipat cati debitori isi vor exercita dreptul conferit de legea darii in plata pentru a lua in calcul cate alte imprumuturi ipotecare eligibile trebuie pastrate "ca rezerva" pentru a fi incluse ulterior in portofoliul de creante, astfel incat garantia investitorilor sa nu fie afectata.

Aceasta incertitudine este de natura sa creeze dificultati in structurarea portofoliilor de creante afectate obligatiunilor ipotecare si poate chiar sa atraga un cost mai ridicat al obligatiunilor ipotecare.

Ramane sa discutam impreuna cu bancile si Banca Nationala in ce masura legislatia privind obligatiunile ipotecare poate fi modificata prentru a diminua impactul legii darii in plata asupra acestor instrumente financiare care, in fapt, ar fi trebuit să asigure cresterea credi­tarii ipotecare şi accesul mai facil la locuinte al con­su­matorilor", a spus Madalina Rachieru, pentru Bancherul.ro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat ca legea obligatiunilor ipotecare ar putea fi chiar inaplicabila din cauza legii privind darea in plata.

Clifford Chance Badea a transmis un comunicat in care precizeaza ca noul cadru legislativ privind emisiunile de obligațiuni ipotecare reprezinta o alternativă de finanțare pentru instituțiile de credit din România.

"Obligațiunile ipotecare prezintă numeroase beneficii, atât pentru emitenți, cât și pentru investitori – de la posibilitatea obținerii unui rating ridicat și accesul la o bază largă de potențiali investitori (din perspectiva emitenților), la praguri mai permisive de investire, un tratament favorabil din punctul de vedere al adecvării capitalului pentru instituțiile de credit și posibilitatea utilizării acestui instrument financiar ca garanție pentru obținerea de finanțare de la bănci centrale (din perspectiva investitorilor)", se arata in comunicatul firmei de avocatura, in care se mai precizeaza urmatoarele:

Legea privind emisiunile de obligațiuni ipotecare a intrat în vigoare în data de 3 martie 2016 și este rezultatul mai multor ani de consultări și colaborare intensă între autorități și industria bancară asistată de avocații Clifford Chance Badea.

Clifford Chance Badea a organizat recent un seminar pe tema noului cadru legislativ privind obligațiunile ipotecare, la care au participat peste 40 de reprezentanți din industria bancară românească, instituții financiare internaționale și specialiști cu experiență globală în domeniu. Discuțiile au vizat etapa pregătitoare a procesului de emisiune de obligațiuni ipotecare, în scopul identificării provocărilor și soluțiilor, precum și creării unui set de bune practici, inclusiv în contextul actual creat de perspectiva intrării în vigoare a legii privind darea în plată.

„Legea privind emisiunile de obligațiuni ipotecare înlocuiește vechea Lege nr. 32/2006”, subliniază Mădălina Rachieru, Partener Clifford Chance Badea și coordonatorul ariei de practică Piețe de Capital. „Ea aliniază legislația românească din domeniu la standardele și practicile europene, oferind un cadru legislativ cu protecție sporită pentru investitori și, în același timp, o sursă alternativă de refinanțare accesibilă pentru instituțiile de credit din România. În plus, efectele pozitive se pot transfera în cascadă de la industria bancară către clienții finali ai băncilor, prin costuri de creditare ipotecară mai mici pentru persoanele fizice”.

Radu Ropotă, Senior Associate Clifford Chance Badea, care a fost implicat în procesul de consultare și redactare a noii legislații, adaugă: „În ceea ce ne privește, a fost un proces intens în care am încercat să aliniem punctele de vedere ale instituțiilor de credit și ale autorităților de supraveghere, în scopul creării unui cadru normativ care să asigure premisa pentru primele emisiuni de obligațiuni ipotecare pe piața locală. A fost un efort concertat alături de Asociația Română a Băncilor, cu deschiderea și sprijinul Băncii Naționale a României și al Autorității de Supraveghere Financiară. Rezultatul este o legislație, încă perfectibilă, ce reflectă această aliniere, suprapusă totodată pe modele deja existente și testate cu succes la nivel internațional. Sperăm să vedem, în curând, primele inițiative de implementare a unor emisiuni de obligațiuni în baza cadrului legislativ nou creat”.

Echipa de avocați specializați în Piețe de Capital din biroul de la București este pe deplin integrată în rețeaua globală Clifford Chance. Coordonată de Mădălina Rachieru, echipa asistă emitenți de acțiuni și obligațiuni, precum și sindicate de intermediere în tranzacții de piețe de capital. Portofoliul recent include, printre altele, momente de referință pentru piața de capital din România, precum:
- listările duale pe bursele de valori din București și Londra ale companiilor Romgaz (octombrie 2013, în valoare de 386 milioane Euro), respectiv Electrica (iunie 2014, în valoare de 444 milioane Euro);
- listarea secundară a Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori din Londra (aprilie 2015);
- consultanță acordată sindicatelor de intermediere din cadrul programului global Medium Term Notes al României, de la lansarea sa în 2011, program extins de curând la 20 miliarde Euro;
- emisiunea de obligațiuni a Transelectrica în valoare de 200 milioane RON (ianuarie 2014);
- oferta de obligațiuni a UniCredit în valoare de 550 milioane RON (iunie 2013);
- emisiunea de acțiuni a Erste Group în valoare de peste 660 milioane Euro (iulie 2013).

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca Transilvania obtine fonduri IFC pentru credite blue

Prima finanțare din Europa Centrală și de Est pentru împrumuturi blue va sprijini proiectele de economie blue din România. Împrumutul de 100 de milioane de euro a fost acordat de IFC Băncii Transilvania, conform unui comunicat al IFC, in care se detalii

Banca la care Romania este actionar alaturi de Rusia a facut profit

Consiliul Guvernatorilor al Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) și-a desfășurat cea de-a 24-a reuniune anuală sub președinția domnului Samir Sharifov, Ministrul de Finanțe al Republicii Azerbaidjan, conform unui comunicat de presa, in care se detalii

BCR trimite in SUA opt firme din InnovX-BCR in cautare de investitii

8 businessuri de tehnologie din cadrul InnovX-BCR vor participa în perioada 26-29 iunie la cel mai important eveniment dedicat investițiilor străine directe din Statele Unite: SelectUSA Investment Summit. Cele opt companii fac parte din toate grupele acceleratorului InnovX-BCR detalii

BNR nu-l lasa pe inventatorul creditului doar cu buletinul sa-si faca banca

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este de acord ca inventatorul creditului doar cu buletinul din urma cu 15 ani, Dan Ostahie, proprietarul magazinelor Altex, sa-si faca banca, prin preluarea Porsche Bank. Motivul este lipsa de experienta a lui Ostahie in domeniul bancar, conform detalii

  

Ultimele Comentarii