BANCI | Stirea Zilei

Reactia Comisiei Europene dupa aprobarea legii privind darea in plata: excede cu mult prevederilor Directivei UE privind creditele ipotecare, suntem ingrijorati cu privire la respectarea legislatiei si Tratatului UE, vom analiza daca se impune procedura de infringement

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-14 22:19

Comisia Europeana avertizeaza, dupa adoptarea de catre Camera Deputatilor a legii privind darea in plata, ca aceasta excede cu mult prevederilor Directivei nr.17 din 2014 privind creditele ipotecare, atat in privinta aplicarii retroactive pentru creditele in curs de derulare, cat si a caracterului obligatoriu pentru banci.

De asemenea, Comisia se arata ingrijorata cu privire la impactul legii asupra libertatilor fundamentale din Tratatul UE si compatibilitatea sa cu legislatia europeana.

„Comisia este ingrijorata cu privire la impactul pe care-l poate avea legea recent adoptata asupra libertatilor fundamentale stipulate in Tratatul privind Uniunea Europeana si obiectivele urmarite de Directiva UE privind creditele ipotecare, precum si cu privire la compatibilitatea cu legislatia UE, in special in privinta principiilor sigurantei legislative si proportionalitatii”, a precizat un purtator de cuvant al Comisiei, pentru Bancherul.ro.

In consecinta, Comisia Europeana ar putea decide adoptarea unor masuri impotriva Romaniei in vederea rezolvarii problemelor din legea darii in plata, nefiind exclusa initierea procedurii de infringement.

„Daca legea privind darea in plata va fi aplicata (dupa promulgarea de catre Presedintele Romaniei), Comisia Europeana o va analiza mai atent si va decide care este cea mai potrivita masura ce trebuie luata in vederea rezolvarii problemelor ridicate, inclusiv initierea procedurii de infringement”, a adaugat purtatorul de cuvant al CE.

Este posibil, asadar, ca Romania sa se confrunte cu o procedura de infringement. De altfel, riscam sa fim penalizati de  doua ori de catre autoritatile europene, intrucat nici Directiva nr.17 nu a fost inca transpusa in legislatia nationala, desi termenul era 21 martie 2016. (vezi aici detalii)

“Dat fiind caracterul obligatoriu al procedurii darii in plata (datio in solutum) si aplicarea acesteia inclusiv creditelor in derulare, prevederile legii privind darea in plata exced cu mult normele Directivei UE privind creditele ipotecare”, se arata intr-un raspuns al Comisiei Europene transmis la solicitarea Bancherul.ro.

In articolul 28 aliniatul 4 al Directivei 17 se prevad urmatoarele: „Statele membre nu împiedică părțile la un contract de credit să convină în mod explicit că returnarea sau transferul către creditor al garanției sau al veniturilor obținute din vânzarea garanției este suficient pentru a rambursa creditul.”

De asemenea, directiva spune ca prevederile acesteia trebuie sa se aplice doar contractelor de credit incheiate dupa intrarea in vigoare a legii.

Comisia Europeana mai precizeaza ca “legea darii in plata reprezinta o problema pentru stabilitatea financiara si stabilitatea legislativa, fapt subliniat si in raportul de tara al Comisiei pentru 2016”.

In raportul de tara se arata ca "aplicarea retroactivă a legii privind darea în plată pentru stocul existent de împrumuturi, astfel cum se prevede în forma actuală a acestei legi, poate constitui o problema pentru mai multe instituții de credit și poate antrena, în viitor, o activitate de creditare mai redusă." (vezi aici detalii)

Comisia Europeana mai spune ca a trimis in 13 aprilie o scrisoare semnata de comisarii Hill si Moscovici ministrului de Finante Anca Dragu, in care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la o serie de prevederi ale legii privind darea in plata, aprobata de Parlament in aceeasi zi.

In respectiva scrisoare se subliniaza, de asemenea, ca Directiva nr.17 doar cere tarilor membre sa nu impiedice semnatarii unui contract de credit sa convina de comun acord procedura datio in solutum, pe cand legea adoptata in Romania “excede cu mult aceasta prevedere”, prin caracterul sau obligatoriu.

“Statele membre pot sa adopte masuri cu scopul de a servi interese publice prioritare, dar numai in acord cu principiile generale ale legislatiei UE, precum cel al proportionalitatii”, se arata in scrisoarea Comisiei.

In finalul acesteia se spune ca “avand in vedere problemele semnalate, incurajam autoritatile romane sa nu adopte nicio masura inainte de consultarea Comisiei”.

Comisia nu a fost consultata, legea fiind adoptata in aceeasi zi in care s-a trimis scrisoarea.

De altfel, cu o saptamana inainte de adoptare, in cadrul dezbaterilor din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, un bancher, Mihai Bogza, a sugerat parlamentarilor ca ar trebui consultata si Comisia Europeana inainte de adoptarea legii, ceea ce i-a infuriat de-a dreptul pe deputati, care s-au declarat jigniti de “indrazneala” bancherului de a le propune asa ceva, intr-o tara suverana in care Parlamentul poate adopta orice legi, unii propunand chiar evacuarea acestuia din sala.

Comentarii

mihai
fii serios ma !
Hai ma cu infringement -ul vostru, comisia sta intr-un picior... statele membre fac ce le taie capul.... vin popoarele migratoare ...si uniunea europeana e cu pantalonii pe vine.... gasiti un bau-bau mai bun. Acum v-ati trezit ca trebuia implementata directiva ? dar pana acum cand era in detrimentul vostru de ce nu se auzea nimic de ea ? Nu acu serios...hai lasati asta si repliati-va...nu va dau eu idei... vindeti ce mai puteti ...cui o cumpara... etc.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiSchimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

Amanarea ratelor la credite nu mai ajuta la nimic, dimpotriva

Amanarea ratelor la credite nu-i ajuta cu nimic pe cei cu credite cu dobanda variabila indexata la ROBOR. Dimpotriva, ar putea sa le cauzeze si mai multe probleme mai tarziu, cand vor trebui sa plateasca o rata si mai mare decat in prezent. In perioada pandemiei coronavirusului, amanarea detalii

  

Ultimele Comentarii