BANCI | Interviu

Reactia ARB si CPBR dupa adoptarea legii privind darea in plata: vom contesta elementele de neconstitutionalitate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-13 15:57

Dupa adoptarea de catre Camera Deputatilor a legii privind darea in plata, Asociatia Romana a Bancilor (ARB), condusa de Sergiu Oprescu, precum si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), al carui sef este Steven van Groningen, au transmis cate un comunicat.

In timp ce ARB sugereaza ca bancile vor contesta elementele de neconstitutionalitate din lege, precum aplicarea sa retroactiva, prin modificarea contractelor incheiate in trecut intre banci si clienti, CPBR este mult mai transanta: "solicita cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta Lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia."

Pozitia ARB:

“Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a luat nota de votul Parlamentului privind aprobarea legii darii in plata.

Comunitatea bancara ramane la aceeasi parere conform careia legea darii in plata va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare, asa cum pentru prima oara s-a considerat de catre Banca Nationala a Romaniei in sensul identificarii unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar bancar.

Mesaje similare au fost transmise si de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International, etc.

Exista interpretari clare ale industriei financiare, ale Presedintiei si Guvernului Romaniei, Bancii Centrale Europene si ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la posibilele elemente de neconstitutionalitate si de hazard moral.

Aceste elemente de neconstitutionalitate impreuna cu modificarea sau afectarea contractelor incheiate legal cu bancile in trecut vor fi luate in considerare de catre institutiile de credit cu privire la modul in care vor reactiona la impactul acestei legi.”

Pozitia CPBR: 

„Referitor la Proiectul de Lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, avand in vedere ca, in prezent, acesta a fost adoptat de catre Parlamentul Romaniei urmare a cererii de reexaminare a Presedintelui Romaniei, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ale carui banci membre detin peste jumatate din totalul activelor bancare la nivelul intregului sistem, solicita cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta Lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia.

Atat Guvernul Romaniei, in punctul de vedere emis cu privire la Lege transmis Camerei Deputatilor, cat si Ministerul Justitiei si Consilul Superior al Magistraturii au sesizat deja in mod formal o serie de aspecte de neconstitutionalite a Legii precum incalcarea principiului neretroactivitatii legii civile (prin aplicarea mecanismului darii in plata contractelor in curs de derulare dar si asupra procedurilor de executare deja incepute/finalizate), incalcarea dreptului de proprietate privata (prin privarea fortata a institutiilor de credit de bunurile proprii – drepturile de creanta), discriminarea creditorului ipotecar in raport cu alti creditori.

Toate aceste aspecte de neconstitutionalitate sesizate in mod repetat atat de catre comunitatea bancara cat si de institutiile mai sus mentionate au fost ignorate de catre Parlamentul Romaniei si subzista ca atare in forma finala a Legii adoptata de catre Parlament.

CPBR isi mentine declaratiile anterioare privind efectele adverse pe care legea, in forma adoptata astazi de Parlamentul Romaniei, le va produce la nivelul intregii economii si reaminteste, cu aceasta ocazie, pozitiile critice exprimate de catre Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana privind prevederile legii.

Referitor la masurile pe care bancile le vor intreprinde dupa intrarea in vigoare a legii, mentionam ca CPBR, ca organizatie patronala, nu este in masura sa le evidentieze, acestea tinand de politicile comerciale si de risc ale fiecarei banci in parte.”

Comentarii

Gabriela
lege
Pai oficial voi.marilor bancheri nu mai puteti contesta .nu mai aveti dreptul de a contesta.nu mai induceti in eroare opinia publica.aceasta lege nu este numai a lui Piperea si Zamfir.este a oamenilor simpli care nu au mai putut indura poverile puse de voi in spate.ati lucrat mai ceva ca in mafia italiana iar noi cei implicati stim cum un an de zile ati dus cel mai murdar drum pt aceasta lege.pacat ca Bnr ul a fost de partea voastra pt ca pierdut mult si aceasta institutie

Gheorghe Zamfir
In faliment va doresc la toti
Toate bancile straine din Romania erau in faliment in 2008 iar BNR v-a lasat in pace. O mina spala pe alta dar acuma o sa va spalati impreuna. Vine ziua sa dati si faliment. Am timp sa astept. O luminare va cumpar din mila.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuCum a reusit Darren Cahill sa o imblanzeasca pe "diavolul" Simona Halep (video)

Simona Halep povesteste intr-un clip realizat de sponsorul ei, Banca Transilvania (BT), de ce l-a ales antrenor pe Darren Cahill si cum a reusit acesta s-o "imblanzeasca", adica sa o faca sa se simta bine pe terenul de tenis si la antrenamente si sa adopte o atitudine pozitiva. Simona detalii

De ce si-a schimbat Garanti Bank numele in Garanti BBVA?

Garanti Bank Romania si-a schimbat recent denumirea in Garanti BBVA. De ce? Iata precizarile bancii: "Grupul Garanti BBVA România este deținut de Garanti BBVA, a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este detalii

CEC Bank ar putea fi listata la Bursa

CEC Bank, banca detinuta de statul roman, ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-un termen de aproximativ un an, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu. El a precizat ca Ministerul Finantelor va demara procedurile de vanzare pe piata de capital a unui pachet de detalii

Banca Transilvania are 10.000 de clienti bogati, care au o noua solutie digitala de administrare a averii

Banca Transilvania are peste 10.000 de clienți Private Banking, iar resursele acestora, administrate de BT, au ajuns la 2 miliarde euro, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Investițiile băncii în tehnologie au efecte pozitive inclusiv în ceea ce priveşte detalii

Ultimele Comentarii