BANCI | Interviu

Garantiile pentru programul Prima Casa s-ar putea termina luna viitoare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-13 11:06

Jumatate din plafonul total de garantii pentru creditele Prima Casa alocat pentru acest an, de 1,7 miliarde lei, respectiv 860 milioane lei, a fost deja epuizat, in mai putin de doua luni de cand a fost distribuit celor 18 banci, la finalul lunii februarie, conform datelor furnizate pentru Bancherul.ro de catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia prin care se deruleaza programul.

În ultima perioadă, activitatea de acordare de garanţii în cadrul Programului Prima casă a cunoscut o dinamică semnificativ crescută, dupa cum precizeaza FNGCIMM. Accelerarea creditarii s-a produs pe fondul aprobarii legii privind darea in plata, care a grabit clientii bancilor sa-si ia un credit, dupa ce bancherii au avertizat ca programul risca sa se sisteze, daca in lege vor fi introduse si creditele Prima Casa.

In final, programul a fost scos din lege, insa cererea de credite Prima Casa ar putea sa se mentina ridicat si urmatoarele luni, dat fiind ca celelalte tipuri de credite imobiliare, fara garantia statului, au fost deja restrictionate de unele banci, iar altele ar putea si ele anunta ca vor majora avansul si dobanzile, din cauza legii privind darea in plata.

Cea mai mare banca din Romania, BCR, a anuntat ca si-a epuizat deja plafonul alocat pentru intreg anul, urmand a-i fi alocate noi garantii redistribuite de la bancile care au acordat mai putine credite decat estimau.

Reprezentantii FNGCIMM precizeaza ca alte doua banci au anuntat ca in curand vor ajunge la limita plafoanelor alocate si au solicitat suplimentarea acestora.

In aceste conditii, este posibil ca cea de-a doua jumatate a plafonului disponibil pentru garantii Prima Casa sa se epuizeze rapid, probabil chiar in urmatoarele doua luni, astfel ca Guvernul va fi pus in curand in situatia de a decide daca va suplimenta sau nu programul cu noi fonduri.

Am intrebat FNGCIMM de ce nu s-a facut realocarea garantiilor pentru BCR din timp, astfel incat sa nu existe intreruperea care ar putea afecta clientii.

“Conform mandatului acordat de Ministerul Finanțelor Publice, realocarile pot fi efectuate trimestrial exclusiv în favoarea finanțatorilor care au epuizat resursele alocate în etapa anterioară”, au raspuns reprezentantii fondului.

“FNGCIMM, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vor iniția in curând o realocare între plafoanele alocate băncilor în cadrul Programului pentru că în limita resurselor disponibile să poată fi acoperite solicitările de suplimentare pe care toţi finanţatorii participanţi în program le vor formula în următorul trimestru. Sumele vor fi puse la dispoziția finanţatorilor imediat după ce propunerea de realocare a sumelor în favoarea finanţatorilor va fi avizată de MFP, pe măsură ce aceştia vor epuiza resursele alocate şi vor trebui să acopere necesarul de garantare în cadrul programului pentru următorul trimestru al anului 2016”, mai precizat FNGCIMM intr-un comunicat, in care mai precizeaza urmatoarele:

Conform prevederilor legale aplicabile, “FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de către finanţatori a plafoanelor alocate şi să efectueze realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate.” În acest sens, FNGCIMM evaluează permanent gradul de utilizare a plafoanelor alocate către finanțatori, estimând în baza ritmului de acordare al fiecarei bănci din primul trimestru al anului 2016, data preconizată la care finanțatorii vor finaliza plafoanele.

FNGCIMM va continua să evalueze ritmul de acordare a garanțiilor, pentru a realiza ajustările necesare în vederea asigurării unei utililizări rationale, în funcţie de gradul de utilizare a sumelor alocate, însă ținând cont de limitarea dată de plafonul alocat pentru acordarea de garanții în cadrul Programului pentru anul 2016.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a distribuit la sfârșitul lunii februarie a.c., conform art.3 alin.(35) din Anexa nr.1 la H.G. nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", cu modificările şi completările ulterioare, plafonul alocat pentru anul 2016 către cele 18 bănci partenere în program.

Plafonul alocat pentru acordarea de garanţii în cadrul Programului Prima Casă în anul 2016 a fost în valoare de circa 1.690,1 milioane lei.

Plafoanele repartizate fiecărui finanțator în limita plafonului total alocat pentru anul 2016, au fost alocate astfel încât să asigure necesarul de garantare pe perioada unui an întreg, pentru a oferi siguranță și predictibilitate băncilor în relația cu potenţialii clienți. Fondul nu are contact direct cu beneficiarii programului Prima Casă, astfel că responsabilitatea în privinţa încadrării în limitele alocate, monitorizării fluxurilor interne de aprobare a solicitărilor clienţilor, precum și gestionarea ritmului de acordare a creditelor, aparțin exclusiv băncilor.

Pentru protejarea intereselor potenţialilor beneficiari ai programului, băncile sunt invitate să procedeze la o informare corectă şi obiectivă a clienţilor în privinţa prioritizării solicitărilor în raport cu resursele de care dispun și să se asigure că dosarele de credit tip Prima casă sunt aprobate în limita plafonului de care dispun.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuCum a reusit Darren Cahill sa o imblanzeasca pe "diavolul" Simona Halep (video)

Simona Halep povesteste intr-un clip realizat de sponsorul ei, Banca Transilvania (BT), de ce l-a ales antrenor pe Darren Cahill si cum a reusit acesta s-o "imblanzeasca", adica sa o faca sa se simta bine pe terenul de tenis si la antrenamente si sa adopte o atitudine pozitiva. Simona detalii

De ce si-a schimbat Garanti Bank numele in Garanti BBVA?

Garanti Bank Romania si-a schimbat recent denumirea in Garanti BBVA. De ce? Iata precizarile bancii: "Grupul Garanti BBVA România este deținut de Garanti BBVA, a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este detalii

CEC Bank ar putea fi listata la Bursa

CEC Bank, banca detinuta de statul roman, ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-un termen de aproximativ un an, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu. El a precizat ca Ministerul Finantelor va demara procedurile de vanzare pe piata de capital a unui pachet de detalii

Banca Transilvania are 10.000 de clienti bogati, care au o noua solutie digitala de administrare a averii

Banca Transilvania are peste 10.000 de clienți Private Banking, iar resursele acestora, administrate de BT, au ajuns la 2 miliarde euro, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Investițiile băncii în tehnologie au efecte pozitive inclusiv în ceea ce priveşte detalii

Ultimele Comentarii