BANCI | Interviu

Doua treimi din garantiile pentru creditele Prima Casa s-au epuizat deja, din cauza legii darii in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-07 18:29

Doua treimi din plafonul de garantii in valoare de aproximativ 1,7 miliarde lei alocat pentru acest an, respectiv 1 miliard de lei, a fost deja epuizat de catre banci, astfel ca in prezent mai sunt disponibile doar in jur de 600 de milioane de lei, a spus Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, pentru Bancherul.ro.

Accelerarea creditelor tip Prima Casa s-a produs pe fondul discutarii legii darii in plata, care ar putea inaspri conditiile de acordare a creditelor noi, dupa cum au avertizat bancherii.

De altfel, reprezentantii Raiffeisen Bank au recunoscut ca au modificat deja normele de acordare a acestor credite. (vezi aici detalii) De asemenea, unele banci au majorat deja avansul pentru creditele imobiliare standard de la 15% la 25% sau chiar mai mult in cazul creditelor in euro.

Astfel ca oamenii s-au speriat si s-au grabit sa obtina credite imobiliare Prima Casa, inainte ca legea darii in plata sa se aprobe.

Reprezentantii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, au avertizat recent ca imprumuturile Prima Casa au crescut de patru ori in primele luni ale anului. De altfel, BCR a anuntat zilele trecute ca a epuizat plafonul alocat si a suspendat temporar aprobarea de noi credite, pana cand va primi o suplimentare.

In primele doua luni ale acestui an, bancile au acordat populatiei credite imobiliare noi in valoare de 1,3 miliarde lei, fata de doar 800 milioane lei in primele doua luni din 2015. (vezi aici statisticile)

In aceste conditii, guvernul ar putea fi nevoit sa majoreze, in curand, valoarea plafonului garantiilor pentru Prima Casa, pentru a nu risca sa se blocheze creditarea, in conditiile in care creditele standard ar putea deveni inaccesibile din cauza legii darii in plata.

Asta inseamna o crestere a datoriei publice, spune Jiru, deoarece riscul asumat de stat va fi in crestere.

De altfel, guvernul tehnocrat numit la finalul anului trecut si-a publicat intentia de a urma o strategie de reducere treptata a garantiilor de stat pentru Prima Casa, intrucat acesta a fost un program social destinat perioadei de dupa criza din 2008, iar acum nu se mai justifica.

In consecinta, garantiile pentru 2016 au fost diminuate la 1,5 miliarde lei, de la 2,8 miliarde lei in 2015 (vezi aici detalii).

Acum, guvernul ar putea sa-si revizuiasca din nou strategia, in contextul in care va fi nevoit sa majoreze din nou plafonul, iar creditarea ipotecara din Romania risca sa devina una cu preponderenta garantata de stat, din cauza legii darii in plata.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuCum a reusit Darren Cahill sa o imblanzeasca pe "diavolul" Simona Halep (video)

Simona Halep povesteste intr-un clip realizat de sponsorul ei, Banca Transilvania (BT), de ce l-a ales antrenor pe Darren Cahill si cum a reusit acesta s-o "imblanzeasca", adica sa o faca sa se simta bine pe terenul de tenis si la antrenamente si sa adopte o atitudine pozitiva. Simona detalii

De ce si-a schimbat Garanti Bank numele in Garanti BBVA?

Garanti Bank Romania si-a schimbat recent denumirea in Garanti BBVA. De ce? Iata precizarile bancii: "Grupul Garanti BBVA România este deținut de Garanti BBVA, a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este detalii

CEC Bank ar putea fi listata la Bursa

CEC Bank, banca detinuta de statul roman, ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-un termen de aproximativ un an, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu. El a precizat ca Ministerul Finantelor va demara procedurile de vanzare pe piata de capital a unui pachet de detalii

Banca Transilvania are 10.000 de clienti bogati, care au o noua solutie digitala de administrare a averii

Banca Transilvania are peste 10.000 de clienți Private Banking, iar resursele acestora, administrate de BT, au ajuns la 2 miliarde euro, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Investițiile băncii în tehnologie au efecte pozitive inclusiv în ceea ce priveşte detalii

Ultimele Comentarii