BANCI | Ultima Ora

Piraeus Bank anunta ca si-a asumat pierderi de 42 milioane euro in 2015, pentru curatarea bilantului si repozitionarea bancii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-29 17:55

Piraeus Bank anunta intr-un comunicat ca si-a asumat pierderi de 42 milioane euro in 2015, pentru curatarea bilantului si repozitionarea bancii.

Conform raportului bancii-mama din Grecia publicat la inceputul acestei luni, activele grupului Piraeus Bank Romania au scazut anul trecut cu o jumatate de miliard de euro, iar soldul net de credite a ajuns la 765 milioane euro, de la 1,2 miliarde euro in 2014. (vezi aici detalii)

Grecii au negociat anului trecut vanzarea Piraeus Bank Romania cu fondul american JC Flowers, care era gata sa cumpere si Banca Carpatica, insa tranzactia a esuat, pe fondul crizei din Grecia si a legii privind darea in plata, fondul renuntand apoi si la Carpatica. (vezi aici detalii)

Banca va continua si in acest an procesul de restructurare, prin inchiderea a 19 unitati din orasele mici, dupa ce anul trecut au fost inchise alte 10. (vezi aici detalii)

Piraeus Bank şi-a întărit lichiditatea şi solvabilitatea în ciuda turbulenţelor anului 2015 - Pierderi asumate pentru curăţarea bilanţului şi repoziţionarea băncii (comunicat de presa):

La finele anului 2015, Piraeus Bank România a realizat o creştere cu 5% a solvabilităţii, atingând nivelul de 17,3%, o creştere a lichidităţii imediate la 54% (de la 42 % în 2014) şi o rată a creditelor neperformante de 4,3%. De asemenea, banca a realizat o acoperire de peste 100% a creditelor neperfomante prin provizioane şi colaterale.

Obiectivele băncii au fost cu prioritate cele legate de implementarea planului de restructurare a grupului şi de creşterea solidităţii operaţiunilor, pentru a face faţă celor două mari momente de presiune din cursul anului: pe de-o parte impactul indirect al crizei datoriei suverane din Grecia, pe de altă parte variaţia de curs a francului elveţian, ce a dus la creşterea costului riscului de credit.

“Întreaga activitate a anului 2015 a fost orientată către consolidare, chiar dacă acest lucru a însemnat asumarea unor presiuni pe profitabilitate. Am luat măsuri proactive de administrare a lichidităţii, avem active lichide de 700 milioane de Euro şi un raport credite brute/depozite subunitar de 0,95 faţă de 1,26 la finele anului 2014. Am implementat măsurile de menţinere a lichidităţii, fără a încuraja o politică de pricing ridicată la depozite” a declarat Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus Bank România.

Veniturile din activitatea de bază s-au ridicat la 71,1 milioane de Euro, în scădere cu 10% faţă de 2014, în contextul în care banca s-a axat mai mult pe reaşezarea relaţiilor sale comerciale, încurajând acele relaţii care aduc valoare atât băncii cât şi clienţilor săi. Activitatea de creditare a fost una selectivă, cu focus special în zona IMM-urilor.

Scăderea depozitelor se datorează presiunilor apărute în special în perioada de vară (iunie/iulie), în contextul crizei datoriei suverane a Greciei.

În ciuda rezultatului negativ obținut la sfârşitul anului, cu pierderi înregistrate de 42,7 milioane euro, poziţia de capital a băncii este una solidă, banca având rezerve de capital adecvate (capital buffer existent de cca. 70 de milioane de euro).

Anul 2015 a fost unul greu, dar am anticipat dificultăţile astfel că, prin strategia abordată, indicatorii de capital s-au îmbunătăţit. Caracterul proactiv al politicilor noastre de capital s-a dovedit a fi unul corect, la fel ca şi în 2013-2014 când Piraeus Bank România a integrat ATE Bank România, rezolvând practic o problemă la nivel de sistem prin asumarea unui impact negativ de cca. 150 milioane de euro. Curăţarea bilanţului şi consolidarea din timpul anului 2015 au însemnat pierderi asumate de acţionar, pentru repoziţionarea băncii”, a adăugat Cătălin Pârvu.

Pentru 2016 Piraeus Bank România se va concentra pe integrarea de noi concepte şi modele de business, în paralel cu preocuparea de a consolida baza de venituri, în special prin susţinerea mai intensă a activităţii de creditare şi controlul riguros al costurilor. Va exista o concentrare pe activitatea din oraşele mari şi pe susţinerea prin tehnologie a accesibilităţii serviciilor băncii în toate zonele, atât pentru companii, cât şi pentru clienţii persoane fizice.

Despre Piraeus Bank

Piraeus Bank România este una dintre cele mai bine capitalizate bănci de pe piața locală, parte a grupului financiar Piraeus Bank Group. În cei 15 ani de activitate pe piața din România, Piraeus Bank și-a construit o rețea vastă de unități și deservește peste 300.000 de clienți.
Piraeus Bank Group este grupul financiar cu o experiență solidă pe segmentele produselor de retail banking și IMM, precum și pe zona piețelor de capital, a investițiilor bancare și leasing–ului.

Piraeus Bank Group ocupă locul 1 în topul celor mai mari bănci din Grecia, este un grup financiar european concentrat pe zona Europei de S-E, prezent în 10 țări.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca Transilvania, nota 10 la comunicarea cu investitorii

Banca Transilvania a obținut rating VEKTOR 10 pentru comunicarea din 2022 cu investitorii și acționarii, în urma evaluării Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România ( ARIR ), conform unui comunicat al bancii, in care se detalii

AGA Unicredit: „Ca urmare a deciziei luate in cadrul hotararii…”

Unicredit a publicat un Convocator pentru AGA si AGOA din 21 februarie 2023, semnat de presedintele bancii, Catalin Rasvan Radu, cu urmatoarea ordine de zi, la punctul 1 (vezi foto): „Luarea la cunostinta a faptului ca emiterea unui numar de 760 de detalii

Hotii de carduri au acum inteligenta artificiala: cum ne ferim de ei

ING Bank și Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică lansează un avertisment pentru toți românii care dețin carduri că noile tentative de fraudă din mediul online vor fi mai elaborate și mai greu de detectat, întrucât atacatorii cibernetici au început să folosească instrumente de inteligență artificială, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Printre cele mai utilizate metode de fraudare pentru accesarea datelor personale ale utilizatorilor se numără e-mail-urile de tip phishing prin care se solicită actualizarea datelor, anunțurile privind false investiții sau contractarea unor credite internaționale, dar și „ofertele de nerefuzat”. Totodată, multe mesaje înșelătoare sunt promovate și pe detalii

First Bank a fost scoasa la vanzare

First Bank, fosta Piraeus Bank, a fost scoasa la vanzare de proprietarul sau, fondul american de investitii JC Flowers. Tranzactia este estimata la 150 de milioane de euro, iar Unicredit s-a aratat interesata de a cumpara banca, dar a renuntat dupa discutiile preliminare, conform unui detalii

  

Ultimele Comentarii