BCR castiga la Inalta Curte de Casatie si Justitie al doilea proces colectiv cu clientii reprezentati de avocatul Piperea, dupa ce l-a pierdut pe primul
Autor: Bancherul.ro
2016-03-24 14:38
BCR a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) un proces colectiv cu un grup de 120 de clienti reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, care au cerut sa fie declarata abuziva vechea dobanda din contractele de credit ale BCR (Dobanda de Referinta Variabila – DRV), intrucat a fost majorata dupa bunul plac al bancii si nu in functie de indicele transparent pentru euro (EURIBOR), care a scazut spre 0% dupa izbucnirea crizei din 2008.
Este vorba de dosarul colectiv botezat G2 de clientii BCR. (vezi aici decizia ICCJ)
Decizia este surprinzatoare, intrucat aceeasi instanta suprema a decis, la finalul anului trecut, ca DRV este o clauza abuziva, in cadrul celui de-al doilea proces colectiv dintre BCR si un alt grup de 200 de clienti reprezentati tot de Piperea, si a dispus modificarea dobanzii, in urma unor negocieri cu clientii.
"Constată caracterul abuziv al clauzei privind dobânda de referinţă variabilă. Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta B.C.R. S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări", se arata in decizia irevocabila emisa de instanta suprema in dosarul G1. (vezi aici detalii)
Deciziile instantei supreme sunt, asadar, diferite, in ciuda faptului ca obiectul procesului este identic, acea dobanda variabila din contractele BCR. Ceea ce este foarte surprinzator, mai ales ca vorbim de cea mai inalta instanta din tara, care are si raspunderea unei practici unitare in deciziile judecatoresti.
BCR a transmis un comunicat de presa, in care spune ca desi a castigat procesul, nu-i va pune pe cei 120 de clienti sa achite cheltuielile de judecata, cum a decis instanta, si le va scadea dobanzile la nivelul pietei.
In privinta dobanzilor pe care le vor plati de acum inainte clientii din celalalt grup, care au castigat procesul cu banca, reprezentantii BCR au precizat, pentru Bancherul.ro: "Negocierile sunt individuale, iar dobanda depinde de perioada in care clientul a accesat creditul."
Dupa castigarea primului proces, Piperea a organizat o conferinta de presa in care a sustinut ca ICCJ a dispus ca noua dobanda sa fie compusa din EURIBOR si marja fixa de 1%, pe cand BCR a sustinut ca instanta a dispus renegocierea dobanzilor cu clientii. (vezi aici detalii)
Ulterior, in motivarea deciziei judecatorii au aratat ca dobanzile DRV sunt clauze abuzive si trebuie inlocuite cu noi dobanzi, negociate intre banci si clienti, dar nu pot fi eliminate sau schimbate de catre judecatori cu alte niveluri de dobanda, precum 0% sau 1%, cum au incercat sa obtina pana acum avocatii. (vezi aici detalii)
Comunicatul BCR:
"În cadrul procesului colectiv iniţiat de un grup de clienţi, reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că nu există clauze abuzive în contractele de credit cu dobândă variabilă ale BCR.
Sentinţa este identică cu alte 6 decizii anterioare ale ICCJ care au stabilit că, nu există clauze abuzive în contractele BCR, motivând următoarele:
- Este incorectă echivalarea "dobânzii de referinţă variabile” cu rata EURIBOR;
- Instanțele nu pot ignora termenii contractului dintre clienți și bancă, interpretând greşit sau atribuind alt înţeles angajamentului contractual al părţilor;
- Clauzele din contract sunt clare şi exprimă voinţa reală a părţilor, care au agreat modul de calcul a dobânzii variabile;
Deși instanța a stabilit ca cei 120 de clienți angrenați în proces să plătească cheltuieli de judecată, BCR nu va solicita recuperarea acestora și va face clienților oferte comerciale la nivelul actual al pieței, pentru a încheia amiabil orice diferend şi pentru a consolida o relaţie pe termen lung cu aceştia. Banca se află într-un proces de negociere constructiv cu un grup anterior de aproximativ 200 de clienţi reprezentaţi de aceeaşi casă de avocatură.
Abordarea face parte din strategia BCR de a soluţiona prin parteneriat şi reconciliere amiabilă orice diferend comercial cu clienţii săi. O abordare echilibrată între interesul de afaceri al băncii și interesul clienților este soluția constructivă pe termen lung, iar banca urmărește cu prioritate întelegerea situației financiare a clienților și identificarea soluțiilor comerciale adecvate.
160.000 de clienți ai BCR sunt deja beneficiari ai soluțiilor comerciale oferite de bancă pentru a depăși problemele financiare și provocările contextului economic:
- 100.000 de clienți sunt beneficiari ai refinanţărilor oferite de bancă între anii 2010 - 2015;
- 30.000 de clienţi ai băncii au primit sprijin și soluții de restructurare a creditelor (extinderea maturității, amânare la plată, reducerea temporară a ratelor)
- 30.000 de clienţi, aflaţi in imposibilitatea ajustării costului creditelor, din cauza scăderii valorii garanţiilor şi a veniturilor, au beneficiat de scăderea ratei lunare în medie cu 20% în urma programului Scade Rata.
BCR a făcut pași decisivi și va continua construcția unei afaceri responsabile, bazată pe respectarea reglementărilor de protecție a consumatorilor, pe integrarea solicitărilor clienților în procesele de bază ale băncii, precum și pe inițiative solide de educație financiară a clienților, cu privire la îndatorare și administrarea finanțelor personale.
Într-un mediu legislativ stabil și modern, soluțiile comerciale și economice raționale pot rezolva problemele financiare și sociale. Abordarea comercială a BCR se concentrează pe servicii bancare pe termen lung și preocupare față de oameni în primul rând."
BCR a decis in vara anului trecut sa reduca ratele la creditele clientilor intr-un efort de a-si dezvalui latura umana, dupa cum au recunoscut reprezentantii bancii, in contextul in care BCR este supusa unor critici acerbe din partea unor clienti si a fost data in judecata pentru faptul ca le-a majorat dobanzile si le-a perceput comisioane considerate abuzive. (vezi aici detalii)
Comentarii
alexnu cred ma
Si domnu Chiperea ce zice? sau e doar o lupta pierduta ca de fapt are victoria in mana, da nu stie in care mana, in aia care ia bani de la fraieri sau in aia cu care o luat credit de la banca si vrea sa dea in plata :))
Camatarul Sef
BCR nu a demonstrat nimic. O decizie cumparata.
Multa dezinformare in acest articol. Realitatea este cu totul alta. Oricat a platit BCR pentru a obtine intr-un final o sentinta opusa celei de anul trecut, tot Camatarul Suprem al Romaniei ramane. Niciodata nenorocita asta de banca nu va pute sa demonstreze acestor oameni, legal, cu probe, de ce cand Euribor este -0.134 dobanda este 9%, iar cand Euribor este 5.6 dobanda este 10.4%. Este prea pe fata manipularea acestui indicator obscur numit Dobanda de Referinta Variabila care se afiseaza la sediile BCR. Ce este cel mai trist, in procesul pierdut de Piperea sunt peste 15 oameni care aveau deja irevocabile pe tema DRV prin ANPC. Onorata instanta a ignorat autoritatea de lucru judecat condamnand la plata acesti oameni deosebiti care nu s-au lasat furati si au indurat cele mai mari mizerii timp de 5 ani in instanta. Partea din ICCJ este o rusine nationala, cand un camatar este protejat in asemenea hal. O astfel de sentinta demonstreaza inca o data ca traim intr-o tara departe de normalitate, o tara bolnava incurabil.
clientAAA
bcr=camtar
se vede treaba ca nu traim viata noastra ci pe a lor, traim intr o romanie furata, aici te fura toti
Ionut
BCR a fortat ICCJ SA stea in genunchi
Completul 6 de la iccj a acceptat de buna voie sau nu SA SE prostitueze si SA-i satisfaca pentru moment nevoile primare ale bcr prin nestor. C6, cat merge? SE poate direct sau doar prin pesti? Astept raspuns urgent. Multumesc.
Catalin
Frauda Marca BCR
Intrebare de baraj: de unde stie BCR cum arata motivarea? Mentionez ca motivarea Devine publica peste 2 luni. Eu zic ca BCR via Nestor au dus decizia in plic.
Nestor
Catuse
Curand vine clipa cand cerem catuse la marea casa de avocati NESTOR.
Ileana
D-zeu nu doarme!
BCR minte in acest articol. Piperea nu a cerut sa se constate ca DRV este Euribor, ci a cerut sa se constate ca DRV este abuziva. In alt petit a cerut ca formula sa ramana variabila si evident ca respectand legislatia la acest moment, acolo nu poate fi in locul DRV decat Euribor. Dar evidnet ca banca induce in eroare. Stiti dumneavoastra cat ne-a jignit in instanta Ana Diculescu-Sova? Femeia asta nu o sa sfarseasca bine, exista un D-zeu pentru toate!
Marin
Minciuna grosolana
Sper ca DNA-ul , in urma sesizarilor noastre , sa studieze ce s-a intamplat in aceste dosare. Este , clar, o mare nedreptate ce s-a intamplat in acest dosar. BCR-ul crede ca a castigat, ca va reusi sa ne inchida gura...dar ca de fiecare data va avea parte de mari surprize...nu ne vom lasa ingenunchiati, vom arata pe toate canalele media cum isi inseala clientii, cum ii denigreaza si ii taraste prin instante ani si ani , cum incearca prin intimidare si pozitii de forta sa nu respecte deciziile celei mai inalte instante de judecata din Romania in conditiile in care in alt prices a pierdut definitiv si ievocabil pe aceeasi speta, vom arata in continuare cine este de fapt BCR si cum intelege ea sa-si respecte clientii. Vom continua lupta pana la capat , pana in momentul in care vor plati pentru toate nenorocirile pe care le-au facut. Daca numai unul dintre noi va ajunge pana la capat atunci eforturile noastre nu au fost in zadar iar opinia publica va afla adevarul si principiile pentru care o mana de oameni s-a luat la lupta cu cea mai influenta si lacoma banca din tara asta.
inselat de bcr
Bataie de joc
Adica ICCJ caseaza sentinta CAB si o trimite spre rejudecare, CAb nu ia in considerare deloc amendamentele ICCJ si apoi un alt complet de la ICCj cimenteaza aceasi sentinta data aiurea de CAb. Nu vi se pare ca pute? CEDO, venim!
alex
@inselat de bcr
Inselat de BCR - tu ai impresia ca la CEDO curge lapte si miere? in primul rand nu cred ca ti se accepta plangerea iar in al doilea rand daca printr-o minune cereasca castigi oalele sparte le plateste statul roman nu BCR deci oricum nu te razbuni pe BCR. Tara asta e prea corupta ca omul de rand sa aiba parte de dreptate nu ne ramane decat sa incrcam sa ne ferim ca dracu de tamaie de tepe si sa nu mai punem botu la tot pe ce scrie 'oferta'.
bcr - camatarul romaniei
dna si inspectia judiciara trebuie sa anchezete relatia stapan-vasal, bcr-iccj
Un singur lucru trebuie retinut si comentat, dincolo de ce spun lingaii wcr-isti pe aici, exact ce este si bolduit in articol: cum mama dracului, doua actiuni-clone, primesc din partea pretinsei celei mai inalte instante din tara noastra prea-minunata, cu stat de drept, DECIZII EXACT CONTRARE???!!!!.... Cum mai poate iccj deschide vreodata subiectul practicii unitare, catre instantele inferioare si ultra inferioare??... Explicatiile se pot gasi numai prin DNA.
Goe
Mita, bacsis, pesches, ciubuc. Cum vreati sa-i spunem?
O astfel de decizie nu poate avea decat o singura explicatie. Cat merge masa domnilor judecatori de la Inalta Poarta? Nu va este rusine nemernicilor?
Jenel
Blestemati sa fiti in veci
Nenorocitilor care va autointitulati judecatori, va doresc un singur lucru: sa va ajunga necazul acestor oameni furati de BCR de peste 5 ani, acum inselati de cea mai inalta instanta din Romania. Sa nu aveti parte nenorocitilor nici de pamant sa puna pe voi, sa va putrezeasca carnea pe marginea drumului, sa va fie hoitul atat de puturos incat nici cainii sa nu se poata apropia.
Dorinel
Formula DRV este mai secreta decat Zona 51
Cum poate sa nu fie abuziva formula DRV cand este stabilita dupa bunul plac al camatarului nenorocit. Este doar o faza iluzorie pentru BCR, faptul ca au ingropat abuzul. L-au ingropat sub un strat subtire de tarana, cand bate vantul se dezgroapa cadavrul DRV incat i se vad oasele. Ca sa nu mai zic ca pute! In constiinta clientilor BCR va ramane vesnic Banca de Cacat a Romaniei.
Cristi
Pentru domnii si doamnele judecator de la ICCJ
De ani şi ani cădeţi în hău, Nimic nu vă mai merge. Ruşine să vă fie-n veac, Că v-aţi trădat străbunii, De parcă n-aţi fi pui de dac, Ci rude-aţi fi cu hunii! Lasaţi pe-ai voştri guvernanţi Să vă înece-n smoală, Să fiţi doar simpli figuranţi În ţara voastră goală…
Valentin
Sa va fereasca Dumnezeu de mania celor inselati, dar sa va judece El
Dupa ce BCR a inselat ani la rand oamenii, mai vine ICCJ si le-o mai trage odata. Sa nu dea Dumnezeu sa puna oamenii mana pe ciomege sa va sminteasca in bataie, asa cum au executat minerii in 1990??? Pai sa dea, ca asa e drept! Lui Mugurel Ismanescu merita sa-i dea numai in cap, caci el este tartorul sef, nemernicul ce tine laba grea pe frana, cel care nu vrea sa iasa adevarul la lumina. Dar noaptea si ziua nu poti s-o ascunzi sub pat, asa ca vorba lu Iohannis, GHINION! Epoca voastra este pe cale sa apuna. Sa va fie rusine, judecatorilor vanduti pentru arginti, iar pamantul sa nu va mai rabde mult, caci ii faceti umbra degeaba!
Lache
Sa dea Domnu\'
...Sa nu v-apuce ziua de maine, sa crapati, asa cum i-ati chinuit oamenii astia de 10 ani. Huo, imputitilor!
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Profil
Cum se amana ratele la creditele CEC Bank, conform OUG 227/2020
CEC Bank a publicat modul de amanare a ratelor la credite, conform prevederilor OUG 227/2020 privind modificarea OUG 37/2020. Iata informatiile de pe site-ul CEC.ro: Amânarea la plată a ratelor Dacă veniturile tale au fost afectate pe detalii
Cum se amana ratele la creditele BRD, conform OUG 227/2020
BRD Groupe Societe Generale a publicat procedura de amanare a ratelor la credite, conform OUG 227/2020, pe o perioada de maxim 9 luni, incluzand lunile din anul precedent amanate in baza OUG 37/2020. BRD, la fel ca restul bancilor, nu are acum si o oferta proprie de amanare a ratelor, detalii
Banca Romaneasca dubleaza comisionul de retragere numerar la ghisee
Banca Romaneasca va majora, din 22 februarie 2021, nivelul comisionului perceput clientilor persoane fizice pentru retragerile de numerar la ghiseele bancii de la 0,5% minim 5 lei cat este in prezent la 1% minim 15 lei. Pentru retragerile de numerar in valuta, comisionul ramane 0,5%, dar detalii
CEC Bank a introdus noi metode pentru confirmarea platilor online cu cardul
Plățile online cu carduri emise de CEC Bank sunt acum mai sigure. De la începutul anului, CEC Bank a implementat noi metode pentru confirmarea plăților online cu cardul, în conformitate cu prevederile Directivei Europene revizuite privind Plățile (PSD2), anunta banca intr-un detalii
- Aplicatia BT Pay este folosita de peste un milion de persoane pentru plati cu telefonul, donatii, acces la cont si card
- Ce program are Banca Transilvania de sarbatori
- Creditele de la BT Mic se pot obtine cu ajutorul chatbot-ului Raul de la BT
- BT Pensii este singura companie romaneasca de administrare a pensiilor facultative
- Rezultatele financiare al Alpha Bank la finalul T3 2020: septembrie a fost cea mai buna luna din ultimii 12 ani pentru creditele ipotecare
- Banca Transilvania incepe platile pentru antreprenorii care s-au inscris in programul de granturi
- BCR va distribui granturi europene pentru 15 start-up-uri si IMM-uri din domeniul IT
- CEC Bank anunta rezultate financiare solide in T3 2020, cu cea mai mare crestere a creditarii dintre bancile mari
- Rezultatele financiare ale ING Bank Romania in T3 2020
- Alpha Bank permite clientilor sa faca plati cu telefonul mobil prin Google Pay
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Doar 14% dintre romani prefera sa-si faca un depozit online, fara sa mearga la banca
- Noi reguli privind platile online cu cardul valabile din 2021, anunta ARB
- Comunitatea bancara anunta ca va participa in continuare la procesul de relansare a economiei
- Comunitatea bancara considera ca educatia financiara trebuie sa devina o prioritate
- Bancile au acordat credite de 38 miliarde lei in primele sase luni ale pandemiei de coronavirus
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Criza COVID-19
- Cum se face amanarea ratelor la creditele Unicredit Bank, conform OUG 227/2020
- Cum se amana ratele la Credit Europe Bank
- Banca Romaneasca anunta cum vor fi amanate ratele la credite
- Raiffeisen Bank isi repara sistemul informatic si de carduri tot week-end-ul, dupa caderea din aceasta saptamana
- Legea privind suspendarea popririlor a fost declarata neconstitutionala
ROBOR
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
- ROBOR 3 luni (date statistice pe perioada 1995-2019, conform BNR)
- Asociatia Pietelor Financiare respinge acuzatiile de manipulare a ROBOR de catre banci
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Care este numarul cardurilor cobranded din totalul cardurilor active
- Creditarea a ramas la niveluri ridicate si in luna octombrie
- Imprumuturile pentru consum si-au redus la jumatate ritmul de crestere, pe cand creditele imobiliare sunt neafectate de criza
- Valoarea biletelor la ordin neplatite de banci a explodat in iunie
- Valoarea restantelor la credite si numarul firmelor in insolventa au scazut in primele trei luni de pandemie COVID-19
Legislatie
- Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar - Bancar si-a lansat noul site
- Legea nr. 52/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite
- OUG nr. 29/2020 privind masurile Guvernului de sustinere a firmelor afectate de criza coronavirusului COVID-19
- Decizia Curtii Constitutionale nr.731 din 6 noiembrie 2019 referitoare la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite
- Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- OTP Bank schimba modul de autentificare pentru platile online cu cardul, conform PSD 2
- EximBank coordoneaza un credit sindicalizat de 150 milioane dolari pentru ALRO Slatina
- Oferta OTP Bank de Black Friday: conturi fara comisioane pe viata
- CEC Bank: Lucrari de mentenanta la sistemele informatice, programate intre 5 si 8 noiembrie
- Banca Transilvania face donatii pentru a ajuta copiii sa mearga la scoala
Analize economice
- PIB 2020, in scadere cu 5% inaintea ultimului trimestru din 2020
- PIB-ul ar putea creste cu 4,5% in 2021, dupa scaderea de 4,2% in 2020, conform unei prognoze PwC
- Puterea de cumparare a pensiilor a crescut cu 13%
- Romania, campioana europeana detasata la cheltuielile pentru alimente
- Productivitatea muncii in agricultura romaneasca s-a prabusit in 2020, conform Eurostat
Ministerul Finantelor
- Suspendarea ratelor la credite se poate face pe maxim 9 luni, anunta Ministerul Finantelor
- Normele de aplicare ale OUG 227/2020 privind amanarea ratelor la credite, publicate de Ministerul Finantelor
- Ministerul Finantelor a prelungit pana in 31 martie 2021 anularea dobanzilor si penalitatilor de intarziere pentru taxe si impozite
- Ministerul Finantelor emite, din 4 ianuarie 2021, noi emisiuni de titluri de stat prin Programul Tezaur
- Standard & Poor’s mentine ratingul Romaniei la BBB- si perspectiva negativa
Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
- Care sunt bancile si IFN-urile care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit?
- Site-ul Birouldecredit.ro are probleme de functionare
- Intrebari frecvente despre Biroul de Credit
- Lista bancilor si IFN-urilor care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit
Procese
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
- ANAF trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA anulate de justitie
- Clauzele abuzive din contractele de credit nu au termen de prescriptie, deci pot fi constatate oricand, chiar si dupa plata creditelor, a decis CJUE
Stiri economice
- Aproape zece miliarde € deficit de cont curent la 11 luni. Datoria pe termen lung a crescut in 2020 cu peste 15%
- Comertul a avansat cu 2,1% pe primele 11 luni din 2020
- Romania, cea mai abrupta reducere a ponderii cheltuielilor cu locuintele dintre statele UE
- Romania, pe locul patru in UE la cheltuielile pentru comunicatii, cu cea mai mare crestere din ultimii zece ani
- Retrospectiva economiei mondiale in 2020
Statistici
- Marjele de dobanda practicate de banci sunt in scadere (analiza a Bancii Transilvania)
- Cat este salariul minim pe economie in 2020: 1346 lei net si 2.230 lei brut
- Incluziunea financiara a Romaniei, cea mai mica din Europa, scade, in loc sa creasca
- Pretul caselor, in scadere cu 0,7%, conform Eurostat
- Numarul fimelor active din Romania, conform statisticilor Registrului Comertului
FNGCIMM
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
- IMM Invest: ce situatii financiare pot utiliza firmele in declaratia IMM
- IMM Invest: ce situatii financiare pot utiliza firmele in declaratia IMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- BCE recomanda bancilor sa nu plateasca dividende
- Modul de functionare a relaxarii cantitative (quantitative easing – QE)
- Dobanda la euro nu va creste pana in iunie 2020
- BCE trebuie sa fie consultata inainte de adoptarea de legi care afecteaza bancile nationale
- BCE a publicat avizul privind taxa bancara
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
First Bank
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
- Cetatenii americani din Romania pot incasa cecurile de asistenta financiara pentru COVID-19 doar la First Bank
- First Bank finalizeaza achizitia Bank Leumi Romania
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
CSALB
- Cei care nu-si pot plati ratele amanate la credite pot apela la CSALB
- Negocierea in cadrul CSALB ar putea fi obligatorie inaintea proceselor dintre banci si clienti
- CSALB a reusit sa rezolve 433 de litigii dintre banci si clienti, insa in 51 de cazuri negocierile au esuat: exemple si recomandari
- Centrul unde romanii negociaza cu bancile și IFN-urile implinește 5 ani de la infiintare
- Cate reclamatii primeste Provident de la clienti si cum se solutioneaza
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Mobile banking
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
- Atacuri phishing impotriva clientilor a trei banci, depistate de CERT-RO
- Alpha Bank: precizari despre tentativele de real-time phishing
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Noutati Comisia Europeana
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
- Romania, pe ultimul loc in Europa la digitalizare
Noutati BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
- BVB avertizeaza doua firme ca nu si-au respectat obligatiile de raportare
- Raiffeisen Centrobank (RCB) a lansat produse de investitii tip warrant la BVB
Institutul National de Statistica
- Evolutia preturilor locuintelor in perioada 2005-2020, conform statisticilor INS
- Salariul real, in crestere cu 5% in 2020
- Salariul mediu net pe economie a crescut cu 12% in 2018
- Inflatia creste iar la 5,1% in august
- Salariul mediu net si brut pe economie si categorii CAEN
Informatii utile asigurari
- Regulile privind incheierea asigurarii auto RCA online
- Ce este o polita de asigurare auto obligatorie RCA
- Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal Pint.ro Broker de Asigurare SRL
ING Bank
- Cum se amana ratele la creditele ING, conform OUG 227/2020
- ING a blocat alocatia copilului. Ce trebuie sa fac?
- ING Bank are noi reguli pentru limitele de depunere si retragere numerar cu cardul de la ATM-uri
- Cum se actualizeaza datele personale ale clientilor ING Bank persoane fizice si persoane juridice
- Aplicatia Home Bank a ING este in a saptea zi de "disponibilitate partiala" (actualizat)
Ultimele Comentarii
-
Bună a-și dori sa amân rata ca șanț în șomaj și nu am de unde sa plătesc banca vasi ruga frumos sa ma puteți ajuta sa mai pot amână încă 3 luni va multumesc
Ași dori sa amân rata va ... detalii
-
Bună a-și dori sa amân rata ca șanț în șomaj și nu am de unde sa plătesc banca vasi ruga frumos sa ma puteți ajuta sa mai pot amână încă 3 luni va multumesc
Ași dori sa amân rata va ... detalii
-
Am ramas fara servici .doresc amanarea ratelor macar pe 3 luni va rog
... detalii
-
amanare rate BRD
Pentru amanarea ratelor, trebuie sa intrati pe site-ul BRD.ro, la adresa: ... detalii
-
amanarea ratelor
doresc amanarea ratelor incepand cu luna martie 2021pana in luna ... detalii