BANCI | Revista presei

Helicopter money nu este un panaceu pentru problemele Europei, avertizeaza seful Bundesbank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-19 14:58

"Banii aruncați din elicopter" ("helicopter money") vor fi în final costisitori pentru statele din zona euro și, evident, pentru plătitorii de taxe, a avertizat președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), într-un interviu acordat unui grup de ziare regionale germane, transmite Reuters, citata de Agerpres.

"Banii aruncați din elicopter" sunt sumele care ajung în consum nu pe filiera băncilor comerciale, ci drept credite fiscale de la bugetul public, într-o încercare de a stimula cheltuielile și inflația. După ani de încercări disperate de a stimula creșterea economiei, unii bancheri și oficiali se tem că politica monetară nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economiștii apreciază că "banii aruncați din elicopter" ar fi o soluție în ultimă instanță.

"Banii aruncați din elicopter" nu sunt o mană cerească — de fapt vor provoca goluri imense în bilanțurile băncilor centrale, a afirmat șeful Bundesbank, Jens Weidmann.

"În cele din urmă statele din zona euro și prin urmare plătitorii de taxe vor sfârși prin a fi nevoiți să suporte costurile, deoarece ar afecta profiturile băncilor centrale o lungă perioadă de timp", a explicat Weidmann într-un interviu acordat grupului media german Funke.

Decizia de a acorda sau nu bani cetățenilor și modul de realizare au fost excesiv politizate și ar trebui gestionate de guverne și parlamente, băncile centrale neavând mandat pentru astfel de măsuri, a spus oficialul, care este și membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

"Nu ar fi altceva decât amestecarea completă a politicii monetare și fiscale și nu ar fi compatibilă cu independența băncii centrale. Politica monetară nu este un panaceu sau un substitut pentru reformele necesare în statele individuale și nu va rezolva problemele Europei privind creșterea economiei", a avertizat președintele Băncii Centrale a Germaniei.

Referindu-se la decizia BCE de a reduce dobânzile, Weidmann a afirmat: "Cu cât politica monetară ultra-relaxată durează mai mult, cu atât efectele ei devin din ce în ce mai slabe. În același timp, este adevărat că o accelerare mai mare duce la apariția de riscuri mari și efecte secundare".

Președintele BCE, Mario Draghi, i-a surprins pe investitori, săptămâna trecută, când a decis să reducă dobânda de bază la nivelul zero, pentru prima dată în istoria BCE, iar dobânda la depozite a fost redusă la nivelul record de minus 0,4%.

"Așa cum au demonstrat alte bănci centrale, nu am atins încă limita minimă. Dacă noi șocuri negative vor înrăutăți perspectiva sau în cazul în care condițiile de finanțare nu se vor ajusta în direcția sau în măsura în care este necesară pentru a stimula economia și inflația, o reducere a dobânzi rămâne în arsenalul nostru", a declarat, vineri, Peter Praet, economist șef și membru în comitetul executiv al BCE.

De asemenea, întrebat de către jurnaliști dacă BCE ar putea, pur și simplu, să tipărească bani și să îi distribuie cetățenilor din zona euro, o formă extremă de relaxare a politicii monetare propusă de economistul american Milton Friedman care a utilizat o metaforă a banilor aruncați din elicopter, Praet a spus că acest lucru este posibil, cel puțin teoretic. "Da, toate băncile centrale pot să facă acest lucru. Poți să emiți bancnote pe care să le distribui populației. Întrebarea este dacă și când este oportun să recurgi la acest gen de instrument, care este unul extrem", a subliniat Peter Praet.

La rândul său, la finalul ședinței de politică monetară de săptămâna trecută, președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că Banca Centrală Europeană ar putea să plătească băncile pentru a se împrumuta de la BCE, cu condiția să acorde la rândul lor credite gospodăriilor și companiilor. În plus, începând din luna aprilie a acestui an, achizițiile lunare de obligațiuni ale BCE vor fi majorate de la 60 până la 80 de miliarde de euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Caz incredibil la BRD: angajatii s-au autodenuntat pentru ca dadeau mita functionarilor statului de la CNAS

Mai intai a aparut informatia in Ziarul Financiar ca sefa resurselor umane din BRD, Adela Jansen, pleaca din banca, fara nicio explicatie. Motivul a fost devoalat ulterior de Profit.ro, care a dezvaluit un caz incredibil care s-a petrecut la BRD: Adela Jansen si subalternii sai de la detalii

Leumi Bank a fost cumparata de First Bank

Banca israeliana Leumi Bank a fost cumparata de First Bank, fosta Piraeus Bank, detinuta de fondul de investitii JC Flowers. Bank Leumi este o banca mica, cu active de 1,1 miliarde lei si o cota de piata de 0,2% din totalul activelor sistemului bancar, fiind pe locul 27 in topul celor detalii

Ministrul Finantelor spune ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind taxa pe active: aceasta va fi modificata si nu va mai fi legata de ROBOR

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a anuntat ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind modificarea taxei pe active, iar modificarea OUG 114 va fi finalizata pana la finalul lunii martie, dupa ce va fi notificata si Banca Centrala Europeana. "Noi, la Finanţe, săptămâna detalii

Doi angati ai BRD au furat din banca 2 milioane de lei

Doi angajati ai BRD din Iasi au fost prinsi dupa ce au furat din banca doua milioane de lei, prin schimbarea etichetelor de pe sacii de bani cu care se alimentau ATM-urile si falsificarea datelor din sistemul informatic al bancii.  "Nu putem oferi informatii detaliate, pentru ca detalii

Ultimele Comentarii