BURSA | Profil

Bursele ruse au pierdut un trilion de dolari de la inceputul lunii mai

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-13 15:51

Bursele ruse s-au prăbuşit cu peste 75% şi au pierdut peste un trilion de dolari īn timpul mandatului lui Dmitri Medvedev, respectiv de la īnceputul lunii mai, īntrucāt investitorii au vāndut activele din cauza temerilor că economia se īndreaptă spre cea mai gravă criză din ultimul deceniu.

Bursele de acţiuni, obligaţiunile şi rubla s-au prăbuşit, deşi au īnregistrat o scurtă perioadă de entuziasm după ce Medvedev a depus, la 7 mai, jurămāntul de investire īn funcţia de preşedinte al Rusiei, transmite Reuters.

Piaţa de capital RTS, unde cotaţiile acţiunilor sunt exprimate īn dolari, a arătat că valoarea capitalizării bursei a scăzut cu peste un trilion de dolari de la maximul atins la 19 mai, sub 400 miliarde de dolari.

Criza a redus īncrederea investitorilor, care era deja afectată de o serie de conflicte desfăşurate la nivelul corporaţiilor ruse, de temerile privind intervenţia statului īn diverse companii şi de războiul din Georgia.

"Lucrurile sunt cāt se poate de rele: piaţa rusă nu mai funcţionează. Motivele principale sunt evidente: ceea ce se īntāmplă pe plan global, īn special cu preţurile mărfurilor, şi chestiunile politice din Rusia", a afirmat James Beadle, manager de active la Pilgrim Asset Management, care investeşte īn acţiuni şi obligaţiuni.

Criza au subminat ambiţia oficialilor de la Kremlin de a transforma Rusia īntr-un lider al sectorului financiar mondial şi a evidenţiat slăbiciunile economiei ruse, care se bazează īn mare măsură pe exporturile de petrol, gaze şi resurse naturale.

Preţul ţiţeiului rus a scăzut de la recordul de aproximativ 140 de dolari pe baril atins la jumătatea lunii iulie, sub 50 de dolari pe baril joi, cea mai scăzută valoare de la īnceputul lui 2007, din cauza temerilor privind evoluţia cererii īn contextul crizei mondiale.

Capitalizarea Gazprom, cea mai mare companie de gaze din lume, īn funcţie de rezerve, a scăzut cu 270 miliarde de dolari de la finele lunii mai, ajungānd sub 100 miliarde dolari.

MICEX, cea mai lichidă bursă din Rusia, a fost oprită spre finele şedinţei de marţi, iar tranzacţiile s-au reluat joi dimineaţă, doar pentru a fi īnsă stopate din nou după numai 35 de minute. Tranzacţiile au fost reluate după o oră, iar la 10:15 GMT, indicele MICEX scăzuse cu 9%, la 591,05 puncte, după ce a atins un minim al şedinţei de joi de 536,66 puncte.

De asemenea, indicele RTS a coborāt cu pānă la 5% joi, declanşānd o oră de suspendare a tranzacţiilor.

Piaţa bursieră din Rusia se află īn prezent īn ceea ce unii investitori o numesc "spirala morţii". Randamentele obligaţiunilor de stat au crescut semnificativ şi banca centrală a fost forţată să vāndă zeci de miliarde de dolari, pentru a sprijini rubla.

Problemele amintesc de devalorizarea rublei din anul 1998 şi de faptul că Rusia a intrat īn imposibilitate de plată pentru datorii de 40 miliarde de dolari, situaţie care a condus la apariţia volatilităţii pe pieţele mondiale.

Economiştii consideră că ieftinirea petrolului ameninţă un ciclu de dezvoltare şi stabilitate economică de zece ani, pe care fostul preşedinte Vladimir Putin, īn prezent premierul Rusiei, a implementat-o după haosul din anii 1990.

Rusia a īnregistrat īn octombrie ieşiri nete de capital de 50 miliarde dolari, valoare record, iar rezervele de aur şi valută au scăzut cu peste 100 miliarde de dolari īn ultimele trei luni.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ProfilRaiffeisen Bank continua razboiul in justitie cu Curtea de Conturi

Raiffeisen Bank, prin banca pentru locuinte, redenumita recent Aedificium Banca pentru Locuinte, a cerut judecatorilor de la Inalta Curt de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ) sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cu privire la legea de functionare a Curtii de Conturi, cu care detalii

Banca Transilvania sustine telemedicina prin solutia de plata cu cardul IPay BT

Medicii antreprenori care doresc să ofere de acum înainte consultaÅ£ii online pot apela la soluÅ£ia de telemedicină şi la soluÅ£ia de plată cu cardul a serviciilor medicale, oferite de DataKlas eMedical şi Banca Transilvania, prin Divizia Pentru Medici, anunta banca intr-un comunicat, detalii

Banca Transilvania a castigat licitatia pentru creditarea Transgaz

Astăzi, la sediul Reprezentanței sale din București, Bldv. Primăverii nr. 55, SNTGN Transgaz SA a semnat cu BANCA TRANSILVANIA, Contractul de facilități reutilizabile de credit și de emitere de scrisori de garanție, în valoare de 300 milioane RON, pe o durată de doi ani, destinat detalii

Aplicatie pe telefon care inlocuieste POS-ul clasic pentru plata cu cardul, lansata de Alpha Bank

Alpha Bank este prima bancă din România care va lansa o aplicație ce transformă telefonul mobil în POS, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Soluția este compatibilă cu dispozitivele mobile Android şi răspunde tendinței în creştere de detalii

Ultimele Comentarii