BANCI | Revista presei

Bancile din Polonia vor face concedieri majore din cauza taxelor si legilor care le produc pierderi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-06 14:03

Băncile din Polonia, care au aproximativ 170.000 de angajați, pregătesc primele concedieri majore din ultimul deceniu, ca rezultat al scăderii profiturilor și al planurilor autorităților de a impune sectorului costuri suplimentare, au declarat, pentru Reuters, bancheri și analiști.

Anul trecut, băncile poloneze listate la bursă și-au pierdut un sfert din capitalizarea bursieră, din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor. Există de asemenea temeri privind efectele noii taxe pe active și planurile de convertire în zloți a creditelor ipotecare denominate în franci elvețieni.

Directori din zece bănci care au dorit să-și păstreze anonimatul au afirmat că scăderea profiturilor va duce probabil la concedieri substanțiale, în condițiile în care numai taxa pe bănci va costa anual acest sector 4,4 miliarde de zloți (un miliard de dolari). Unii directori au calculat deja câți angajați vor da afară anul acesta.

Anul trecut, BPH, subsidiară a GE Electric, a anunțat că-și va reduce forța de muncă cu 32% , respectiv 1.700 de persoane, până la sfârșitul acestui an, în timp ce PKO BP, cel mai mare grup bancar polonez, va concedia 800 de angajați, sau 3% din forța de muncă.

Săptămâna trecută, Getin Noble Bank a anunțat că va concedia până la 15% din angajați până la sfârșitul lui 2016.

"Recentele costuri impuse băncilor și taxa bancară vor determina instituțiile de creditare să concedieze între 5% și 8% din angajați, până la sfârșitul lui 2017", a afirmat adjunctul șefului grupului de lobby, Mieczyslaw Groszek.

Una dintre surse susține că ar putea fi concediați 20% din totalul de 170.000 de angajați din sectorul bancar.

Recent, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor și companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloți (1,1 miliarde de dolari).

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituțiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor și reasigurătorilor.

Camera Inferioară a Parlamentului Poloniei a aprobat modificările făcute de Camera Superioară, stabilind că legea este valabilă pentru băncile cu active de peste patru miliarde de zloți și firmele de asigurări cu active de peste două miliarde de zloți. Spre deosebire de bănci, asiguratorii vor include și deținerile de obligațiuni guvernamentale în activele lor taxabile.

În Polonia, sectorul bancar și cel de retail sunt controlate de companii străine, cum ar fi UniCredit, Santander, Commerzbank, Raiffeisen și BCP.

Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijorați de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloți a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susțin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar și cel de retail vor avea consecințe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienți.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista preseiCaz incredibil la BRD: angajatii s-au autodenuntat pentru ca dadeau mita functionarilor statului de la CNAS

Mai intai a aparut informatia in Ziarul Financiar ca sefa resurselor umane din BRD, Adela Jansen, pleaca din banca, fara nicio explicatie. Motivul a fost devoalat ulterior de Profit.ro, care a dezvaluit un caz incredibil care s-a petrecut la BRD: Adela Jansen si subalternii sai de la detalii

Leumi Bank a fost cumparata de First Bank

Banca israeliana Leumi Bank a fost cumparata de First Bank, fosta Piraeus Bank, detinuta de fondul de investitii JC Flowers. Bank Leumi este o banca mica, cu active de 1,1 miliarde lei si o cota de piata de 0,2% din totalul activelor sistemului bancar, fiind pe locul 27 in topul celor detalii

Ministrul Finantelor spune ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind taxa pe active: aceasta va fi modificata si nu va mai fi legata de ROBOR

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a anuntat ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind modificarea taxei pe active, iar modificarea OUG 114 va fi finalizata pana la finalul lunii martie, dupa ce va fi notificata si Banca Centrala Europeana. "Noi, la Finanţe, săptămâna detalii

Doi angati ai BRD au furat din banca 2 milioane de lei

Doi angajati ai BRD din Iasi au fost prinsi dupa ce au furat din banca doua milioane de lei, prin schimbarea etichetelor de pe sacii de bani cu care se alimentau ATM-urile si falsificarea datelor din sistemul informatic al bancii.  "Nu putem oferi informatii detaliate, pentru ca detalii

Ultimele Comentarii