BANCI | Interviu

ING, la fel ca BCR, nu va fi afectata puternic de legea darii in plata. Adevarata problema este ca se va restrictiona creditarea si accesul tinerilor la o locuinta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-02 21:37

Reprezentantii ING Bank, la fel ca cei ai Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, spun ca problema cu legea darii in plata nu este atat faptul ca le va afecta profitul, impactul preconizat nefiind substantial, cat mai ales ca va determina bancile sa restrictioneze accesul la un credit ipotecar, in principal prin majorarea avansului, astfel ca mai putini tineri se vor califica pentru un nou credit ipotecar.

Bancile care ar putea fi afectate mai puternic de legea darii in plata sunt cele cu credite in franci elvetieni, precum Raiffeisen Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank sau Credit Europe Bank, din cauza devalorizarii puternice a leului fata de franc, cu peste 80% din la izbucnirea crizei din 2008, in paralel cu diminuarea pretului locuintelor.

“Legea privind darea in plata nu cred ca este o solutie pentru rezolvarea problemelor clientilor”, a raspuns seful ING Bank Romania, Michal Szczurek (foto), la o intrebare pusa de Bancherul.ro.

“De fapt, cred ca aceasta lege, in actuala forma, rezolva doar problemele altor categii de clienti, care nu cred ca sunt cazuri sociale. Pe de alta parte, daca va intra in vigoare, conditiile de creditare cu siguranta se vor inaspri, astfel ca mii de clienti nu vor mai putea aplica la un nou credit, mult mai putini decat cei care ar putea beneficia de aceasta”, a adaugat seful ING.

El a precizat ca banca sa este deschisa sa rezolve problemele clientilor care nu-si pot achita creditele, iar pe de alta parte exista si legea insolventei persoanelor fizice, care poate sa fie aplicata in cazurile extreme.

“Noi avem foarte putine credite neperformante si executam mai putin de 0,1% din numarul de clienti. Anul trecut am avut doar in jur de 20 de cazuri de executari silite, pentru ca preferam sa aplicam restructurari si alte solutii pentru a-i ajuta pe clienti sa-si plateasca ratele, dupa o perioada de 3-4 ani de discutii cu acestia”, a adaugat seful ING.

“Sper ca legea sa se aplice, in final, doar celor care au nevoie de o astfel de solutie (darea in plata), astfel incat sa nu necesite modificarea conditiilor de creditare”, a adaugat Szczurek.

Si Andreas Treichl, seful Erste Bank, a declarat recent: “Datio in solutum, care prevede ca poti preda bancii cheile casei daca nu-ti mai poti plati ratele la credit, este o problema serioasa. Dar nu pentru ca ne va provoca multe pierderi, nu va avea un impact serios asupra creditelor neperformante, ci pentru ca va schimba dramatic activitatea de acordare de noi imprumuturi. Va fi nevoie de mai multe garantii, de un avans mai mare, se va majora si costul unui credit, astfel ca cei cu venituri mici si tinerii nu vor mai avea acces la credite ipotecare, efectul fiind ca piata imobiliara din Romania va fi afectata dramatic”. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuCum a reusit Darren Cahill sa o imblanzeasca pe "diavolul" Simona Halep (video)

Simona Halep povesteste intr-un clip realizat de sponsorul ei, Banca Transilvania (BT), de ce l-a ales antrenor pe Darren Cahill si cum a reusit acesta s-o "imblanzeasca", adica sa o faca sa se simta bine pe terenul de tenis si la antrenamente si sa adopte o atitudine pozitiva. Simona detalii

De ce si-a schimbat Garanti Bank numele in Garanti BBVA?

Garanti Bank Romania si-a schimbat recent denumirea in Garanti BBVA. De ce? Iata precizarile bancii: "Grupul Garanti BBVA România este deținut de Garanti BBVA, a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este detalii

CEC Bank ar putea fi listata la Bursa

CEC Bank, banca detinuta de statul roman, ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-un termen de aproximativ un an, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu. El a precizat ca Ministerul Finantelor va demara procedurile de vanzare pe piata de capital a unui pachet de detalii

Banca Transilvania are 10.000 de clienti bogati, care au o noua solutie digitala de administrare a averii

Banca Transilvania are peste 10.000 de clienți Private Banking, iar resursele acestora, administrate de BT, au ajuns la 2 miliarde euro, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Investițiile băncii în tehnologie au efecte pozitive inclusiv în ceea ce priveşte detalii

Ultimele Comentarii