BANCI | Ultima Ora

Legea privind darea in plata, votata in unanimitate la Senat, insa poate intra in vigoare doar daca trece si de Camera Deputatilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-29 18:19

Legea privind darea in plata a caselor ipotecate in vederea stingerii datoriilor la credite a fost votata in unanimitate in plenul Senatului, cu 119 voturi pentru si niciunul impotriva, in ciuda opiniilor divergente dintre PNL si PSD aparute recent pe tema anumitor articole din lege si a amendamentelor propuse in comisii de catre senatorii PSD, dar respinse de parlamentarii PNL.

Senatorii PSD au votat pentru chiar daca initial s-au intalnit cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, un fost oficial al PSD, care i-a avertizat ca legea ar putea pune in pericol stabilitatea sistemului financiar, de aceea trebuie aplicata doar in cazuri sociale, celor care nu-si pot rambursa creditele, nu pentru toti, cum prevede legea in actuala forma.

BNR a obtinut insa o concesie la Senat, si anume votarea amendamentului sustinut de PSD privind stabilirea unui plafon de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor ce pot fi returnate bancilor.

Plafonul de 150.000 de euro, respins initial de comisia de reexaminare, a fost propus de BNR, pentru excluderea speculatorilor imobiliari care au luat credite pentru ridicarea mai multor locuinte sau chiar a unor blocuri.

Aceasta este a doua modificare importanta adusa legii fata de forma initiala retrimisa Parlamentului spre reexaminare de catre presedintele Klaus Iohannis, alaturi de inlocuirea termenului „persoane fizice” cu „consumatori”, ca beneficiari ai legii, astfel incat de aceasta sa nu beneficieze persoanele fizice care s-au transformat in speculatori imobiliari, cea mai importanta critica a BNR.

Pentru a intra in vigoare, legea trebuie votata insa si in Camera Deputatilor, care este camera decizionala in cazul acestei legi.

Senatorii au respins insa amendamentul care propunea excluderea creditelor prin programul Prima Casa din aceasta lege, sustinut in plenul Senatului si de Ministerul Finantelor, prin secretarul de stat Enache Jiru. El a mai avertizat ca adoptarea legii fara amendamentele BNR si ale Ministerului Finantelor va afecta tara prin inrautatirea perceptiilor investitorilor si agentiilor de rating.

Senatorii PSD din comisia de reexaminare au incercat sa modifice legea, conform altor propuneri importante venite de la BNR si de la asociatiile bancilor, insa amendamentele lor au fost respinse de reprezentantii PNL, care au facut jocurile, avand majoritate si detinand functiile de presedinti ai celor doua comisii componente. (vezi aici detalii)

Legea a fost aspru criticata de toate institutiile importante din Romania si din Europa.

Ultima avertizare a venit de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a analizat proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite si a constatat ca acesta are doua probleme de fond: incalcarea principiului constitutional al neretroactivitatii legii si faptul ca schimbarea obiectului prestatiei stabilite printr-un contract nu se poate realiza in afara acordului de vointa al partilor, se arata intr-un raspus al CSM la solicitarea Bancherul.ro, semnat de seful institutiei, judecatorul Mircea Aron (vezi aici detalii).

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraScaderea costului creditului este principala doleanta a celor care apeleaza la CSALB

Ultimii doi ani de criză au adus modificări importante în profilul consumatorului care se adresează Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Analiza celor detalii

CEC Bank plateste dividende de 634 milioane lei statului roman

- Dividendele sunt aferente profitului din 2019 și 2020 - Peste 85% din profitul net a fost repartizat, în linie cu acordul privind majorarea capitalului social CEC Bank, convenit cu Comisia Europeană în 2019 CEC detalii

Garanti BBVA finanteaza proiectul imobiliar The Ivy

Speedwell, unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori imobiliari din România, a semnat un nou acord de finanțare cu Garanti BBVA, pentru construirea celei de-a doua clădiri din proiectul THE IVY, conform unui comunicat de presa, in care se mai arata: Valoarea totală a detalii

Atac phishing la utilizatorii aplicatiei YOU BRD

Utilizatorii aplicatiei de internet/mobile banking YOU BRD sunt vizati de un atac tip phishing, o tentativa de frauda online prin care se incearca furtul datelor personale si a parolelor/PIN-urile cardurilor si aplicatiilor bancare. Atacul se deruleaza printr-un email care apare a veni detalii

  

Ultimele Comentarii