BANCI | Cariera

Cristian Popa, fostul viceguvernator al BNR, numit vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, in locul lui Mihai Tanasescu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-27 11:47

Cristian Popa, fost viceguvernator al BNR timp de 12 ani (trei mandate), pana in 2014, a fost numit vicepresedinte la Banca Europeana de Investii (BEI), in locul lui Mihai Tanasescu, suspendat din functie inca din octombrie 2014, dupa ce a fost acuzat de fapte de coruptie in dosarul Microsoft.

Tanasescu detinea la BEI functia de vicepresedinte responsabil cu energia din 1 august 2012.

In septembrie 2014, Tănăsescu a fost acuzat de procurorii DNA, in celebrul caz de coruptie Microsoft, de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru că ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft si ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora.

"In luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea «inv directe ale nerezidenţilor in Romania – alte capitaluri – sectorul nebancar». Din cercetările efectuate rezultă că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari şi a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer", au anuntat procurorii DNA, care au acuzat alti 9 foşti miniştri în dosarul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Conform DNA, faptele lui Tanasescu au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

Ioana Petrescu a fost primul candidat pentru BEI, propusa de fostul premier Ponta

Ioana Petrescu, fostul ministru al Finantelor in guvernul Ponta, a fost anuntata, in septembrie 2015, ca inlocuitor al lui Ponta, insa aceasta nu a mai apucat sa fie numita in functie, in conditiile in care guvernul Ponta a demisionat la finalul anului trecut.

Ulterior, aceasta se pare ca nu a mai beneficiat de sustinerea noului guvern tehnocrat Ciolos pentru numirea la BEI, astfel ca Petrescu a anuntat ca renunta la functie.

Cristian Popa a fost numit nou vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (comunicat de presa al BEI):

Cristian Popa a fost numit vicepreşedinte şi membru al Comitetului de direcţie al Băncii Europene de Investiţii (BEI) de către Consiliul guvernatorilor băncii, alcătuit din cei 28 de miniştri de finanţe din Uniunea Europeană.

Cetăţean român şi fost viceguvernator al Băncii Naţionale a României, Cristian Popa a fost numit de Consiliul guvernatorilor BEI în baza unei propuneri a Ministerului Finanţelor Publice din România. El va prelua funcţia la 1 martie 2016.

„Este o onoare şi un privilegiu să mă alătur Comitetului de direcţie al băncii şi aştept cu interes să sprijin implicarea băncii în România, Europa şi la nivel mondial. În ultimii 25 de ani, Banca Europeană de Investiţii a jucat un rol crucial în sprijinirea unor oportunităţi economice mai favorabile, a accesului la finanţare, a inovării şi infrastructurii atât în Europa şi în afara acesteia şi aştept cu nerăbdare să contribui la activitatea în echipă a băncii, pe baza acestui palmaresului său notabil şi a experienţei demonstrate”, a spus vicepreşedintele Cristian Popa.

Înainte de numirea sa la BEI, Cristian Popa a fost viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR). În această calitate, acesta a coordonat direcțiile de politică monetară, cercetare, publicaţii, modelare econometrică şi prognoze, afaceri europene și relaţii internaţionale, precum şi stabilitate financiară. Printre responsabilităţile acestuia s-au numărat conducerea grupului de lucru al BNR pentru ţintirea inflaţiei, coordonarea participării BNR în dialogul cu agenţiile de rating suveran şi băncile de investiţii, precum şi un rol cheie în negocierile BNR şi activităţile de zi cu zi cu instituţiile financiare internaţionale.

Dr. Popa a fost vicepreşedinte al comitetelor BNR de politică monetară şi supraveghere şi membru al consiliului de administraţie al acesteia. În plus, dr. Popa a deţinut poziţia de guvernator supleant pentru România al Băncii Mondiale şi cea de membru al comitetelor de relaţii internaţionale al BCE şi al comitetului economic şi financiar (EFC). De asemenea, acesta a fost membru supleant pentru România în Consiliul general al BCE.

Cristian Popa are un doctorat în ştiinţe economice, cu o specializare în economie internaţională/politici monetare comparate, acordat de Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. În septembrie 1994, acesta a obţinut o bursă Fulbright la Harvard University GSAS Department of Economics. De asemenea, a fost profesor invitat la University of Michigan Ann Arbor şi cercetător bursier ACE-PHARE la NIESR, Londra, ambele în 1997.

Vicepreşedinţii BEI sunt numiţi de Consiliul guvernatorilor, la propunerea Consiliului de administraţie.

Preşedintele BEI şi cei opt vicepreşedinţi compun Comitetul de direcţie, organul executiv colegial permanent al băncii. Sub autoritatea preşedintelui băncii şi sub controlul Consiliului de administraţie, Comitetul de direcţie gestionează afacerile curente ale BEI, pregăteşte deciziile pentru administratori şi asigură executarea acestor decizii.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: CarieraSimona Halep si BT ureaza romanilor din strainatate: La multi ani! Tanti auguri a tutti i romeni! ¡Feliz día nacional para todos los rumanos, Happy National Day, Romania! (video)

De 1 Decembrie – şi nu numai – avem un mesaj despre români, România şi Banca Transilvania, anunta banca: Dăm startul unei noi campanii cu Simona Halep, un model şi întotdeauna un prilej de mândrie şi ambiție pentru noi, pentru toți detalii

Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din Romania (ACJSFB) are o noua conducere

Asociaţia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România (ACJSFB), fondată în 2004 în scopul creării şi consolidării cadrului general necesar promovării şi susţinerii intereselor profesionale ale juriştilor din sistemul financiar-bancar şi detalii

Bogdan Neacsu, noul director general al CEC Bank: avem planuri ambitioase

CEC Bank anunta intr-un comunicat ca in urma finalizarii procesului de nominalizare de catre Adunarea Generala a Actionarilor CEC BANK S.A. si a aprobarii de catre Banca Nationala a Romaniei, proces demarat in luna iulie a anului curent, componenta echipei de conducere a Bancii este detalii

Adrian Nastase preia conducerea Asseco Romania

Asseco South Eastern Europe (WSE: ASEECOSEE, ASE) l-a desemnat pe Adrian Năstase drept noul Country Leader al companiei în România, anunta compania intr-un comunicat, in care adauga: Adrian Năstase lucrează în cadrul companiei din anul 2006, cea mai recentă calitate detalii

Ultimele Comentarii