ASIGURARI | Ultima Ora

ASF si-a dublat profitul in 2015, in urma reducerii cheltuielilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-18 13:57

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a obtinut in 2015 un profit (excedent) de 36,5 milioane lei, dublu fata de anul precedent, pe fondul reducerii cheltuielilor, a anunta institutia intr-un comunicat, in care se precizeaza urmatoarele:

"Exercițiul financiar 2015 al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) s-a încheiat cu cele mai reduse cheltuieli anuale înregistrate de la înființare, în contextul finalizării procesului de restructurare și reformare a instituției, fără însă ca diminuarea costurilor să afecteze derularea activităților specifice.

Volumul total al cheltuielilor a fost anul trecut de 120,7 milioane de lei, în scădere cu peste 18% față de nivelul din 2014, potrivit execuției bugetare auditate de PricewaterhouseCoopers. Gradul de realizare a cheltuielilor a fost de 78% din nivelul bugetat.

Cheltuielile de personal s-au diminuat anul trecut cu peste 21% față de 2014, în condițiile implementării unei organigrame mai simple, bazată pe un număr mai mic de trepte ierarhice, și reducerii numărului de angajați.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au scăzut cu 3% comparativ cu 2014, două capitole importante reprezentând contribuția ASF în cadrul proiectului BSR de auditare a societăților de asigurare și întreținerea bazei CEDAM prin care este ținută evidența polițelor RCA.

Cheltuielile de capital ale ASF au crescut anul trecut cu 282,5% ca urmare a contribuției la finanțarea unui proiect al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) privind noile standarde de tranzacționare MiFIR, a achiziției de licențe și softuri IT, precum și a instalării unui nou sistem de securitate pentru accesul în sediu.

Pe de altă parte, investițiile pe 2015 au reprezentat numai 27% din suma bugetată, în principal din cauza întârzierilor survenite în cadrul procedurilor de achiziție publică aferente proiectelor de realizare a unei infrastructuri IT centralizate și de implementare a unui sistem modern de procesare a petițiilor de la consumatori – execuția acestora fiind transferată în 2016.

La capitolul venituri, execuția bugetară pe 2015 a consemnat un volum total de 157,3 milioane de lei, în scădere cu 5,2% față de 2014, pe fondul reducerii contribuțiilor entităților supravegheate. Gradul de realizare a veniturilor față de nivelul bugetat a fost însă de 105%.

Contribuția Sectorului Piața de Capital la veniturile ASF a scăzut anul trecut cu peste 35% ca urmare a volumului redus al tranzacțiilor bursiere, a diminuării numărului și volumului ofertelor publice de cumpărare/preluare, precum și a reducerii drastice, cu până la 75%, a comisioanelor, tarifelor și taxelor aferente reglementării și supravegherii pe piața de capital, operate începând cu 1 ianuarie 2015.

Veniturile din tranzacțiile derulate pe piețele reglementate și pe sistemele alternative au scăzut cu aproape 50%, iar veniturile din valoarea ofertelor publice de vânzare, dar și de cumpărare/preluare au scăzut cu peste 90% în absența derulării unor oferte semnificative.

Contribuțiile Sectorului Asigurări și a Sectorului Pensii Private au crescut anul trecut cu 27% și, respectiv, cu 17%, inclusiv datorită recuperării unor restanțe din 2014. Drept urmare, începând cu 1 ianuarie 2016, Autoritatea a redus cu 20% cota asupra primelor brute încasate pentru RCA și cu 50% cota din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative. Relaxarea obligațiilor financiare ale fondurilor de pensii din Pilonul III a venit după ce de la începutul lui 2015 fusese redusă cu 21% cota din contribuțiile brute încasate de fondurile de pensii din Pilonul II.

Controlul strict al costurilor, dar și nerealizarea unor proiecte de investiții reportate pentru 2016 au condus la înregistrarea în anul 2015 a unui excedent de 36,5 milioane de lei, comparativ cu execuția bugetară a anului 2013 - încheiată cu un deficit curent de aproape 10 milioane de lei, și respectiv cea a anului 2014 - încheiată cu un excedent de peste 18 milioane de lei.

ASF se finanțează integral din venituri proprii extrabugetare, potrivit OUG nr. 93/2012 aprobată prin Legea nr. 113/2013 și OUG nr. 94/2013 aprobată prin Legea nr. 148/2015 privind înființarea, organizarea și funcționarea ASF. Nivelul veniturilor din activitatea de reglementare, autorizare și supraveghere a entităților din piețele financiare non-bancare a fost stabilit prin: Legea nr. 32/2000, Regulamentul CNVM nr. 7/2006 și Normele CSSPP nr. 7/2008 și nr. 8/2008 integrate în mod unitar începând din 1 ianuarie 2015 în Regulamentul ASF nr. 16/2014."

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraScaderea costului creditului este principala doleanta a celor care apeleaza la CSALB

Ultimii doi ani de criză au adus modificări importante în profilul consumatorului care se adresează Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Analiza celor detalii

CEC Bank plateste dividende de 634 milioane lei statului roman

- Dividendele sunt aferente profitului din 2019 și 2020 - Peste 85% din profitul net a fost repartizat, în linie cu acordul privind majorarea capitalului social CEC Bank, convenit cu Comisia Europeană în 2019 CEC detalii

Garanti BBVA finanteaza proiectul imobiliar The Ivy

Speedwell, unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori imobiliari din România, a semnat un nou acord de finanțare cu Garanti BBVA, pentru construirea celei de-a doua clădiri din proiectul THE IVY, conform unui comunicat de presa, in care se mai arata: Valoarea totală a detalii

Atac phishing la utilizatorii aplicatiei YOU BRD

Utilizatorii aplicatiei de internet/mobile banking YOU BRD sunt vizati de un atac tip phishing, o tentativa de frauda online prin care se incearca furtul datelor personale si a parolelor/PIN-urile cardurilor si aplicatiilor bancare. Atacul se deruleaza printr-un email care apare a veni detalii

  

Ultimele Comentarii