BANCI | Opinie

Prima modificare ce pare sigura la legea privind darea in plata, fiind sustinuta de PSD: se va aplica unui singur imobil, in care locuieste debitorul, speculatorii imobiliari fiind astfel exclusi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-15 21:51

Prima modificare ce pare a fi sigura la legea privind darea in plata este cea sustinuta de PSD si de liderul sau, Liviu Dragnea, apreciata, de altfel, si de catre presedintele BRD, Philippe Lhotte: se va aplica doar casei ipotecate in care locuieste cel care a luat creditul si doar in cazul unui imobil.

Dragnea a precizat, de altfel, ca a fost manipulat atunci cand a votat prima data legea. (vezi aici detalii)

Sunt exclusi, astfel, speculatorii imobiliari, adica tocmai cei care pareau a fi primii destinatari ai legii scrise de Gheorghe Piperea si sustinuta in special de parlamentari PNL.

De altfel, aceasta a fost si cea mai importanta problema contestata atat de catre BNR cat si de bancheri, intrucat se pare ca exista o serie de persoane fizice care au luat credite importante de la banci, in nume personal, nu pe firma, pentru a cumpara terenuri, mai multe apartamente sau chair pentru a construi blocuri in vederea revanzarii la preturi mai mari, in perioada de boom imobiliar din anii 2007-2008.

Mai raman insa de rezolvat si alte probleme serioase ale acestei legi aberante, precum aplicarea retroactiva, excluderea creditelor Prima Casa sau aplicarea doar pentru cei care nu-si mai pot plati ratele.

In cazul aplicarii retroactive, adica si la creditele in curs de derulare, unele banci, precum cele care au credite in franci elvetieni, ar putea suferi o serie de pierderi, din cauza faptului ca valoarea creditelor in franci au crescut substantial, cu peste 80%, din cauza aprecierii francului fata de leu, in timp ce pretul caselor a scazut.

Creditele Prima Casa ar trebui excluse din lege (sau garantia statului mentinuta), daca se doreste ca programul sa fie continuat, altfel bancile nu vor mai avea niciun interes sa acorde astfel de credite.

Iar aplicarea legii doar in cazul celor care nu le mai pot plati, nu oricui doreste, ar fi fireasca, daca se doreste sa fie o lege cu caracter de protectie sociala si pentru a se evita hazardul moral, adica sa profite de ea si cei care pot sa-si achite datoriile.

De altfel, in prezentarea de la comisia pentru buget si finante din Senat, se spune ca legea "reglementează crearea procedurii legale potrivit căreia debitorul, aflat în imposibilitate de a achita împrumutul acordat în baza unui contract de credit, să poată preda creditorului imobilul ipotecat aflat în proprietatea sa, în vederea stingerii obligaţiilor asumate".

In prima forma adoptata de Parlament, se spune ca “prezenta lege reglementeaza dreptul debitorului (fara a se preciza daca se afla în imposibilitatea de a achita împrumutul acordat) de a stinge integral creanta si accesoriile sale, izvorand dintr-un contract de credit, prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, in conditiile prevazute de prezenta lege”.

Cei care se hranesc si cu circ, nu doar cu paine, vor putea urmari de maine dezbaterile din Senat, de la comisiile de specialitate, unde au fost invitati si reprezentantii BNR, ai bancilor, FNGCIMM si ANPC.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieSondaj: situatia financiara a romanilor s-a inrautatit

Jumătate dintre români (49,4%) consideră că situația lor financiară din acest an s-a înrăutățit față de anul trecut, iar 43% estimează că o vor duce mai rău în perioada următoare, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul detalii

Seful PSD raspandeste panica unei crize economice si propune, surprinzator, amanarea ratelor la credite

Marcel Ciolacu, seful PSD, partidul din coalitia de guvernamant, a facut declaratii surprinzatoare, privind o potentiala criza economica in Romania, din cauza razboiului din Ucraina. "Este posibil sa avem o criza economica, fara doar si poate, am avut si cu comisarul european pe detalii

Pentru ca Raiffeisen nu se retrage din Rusia, unii clienti spun ca se muta la alte banci

Pentru ca banca austriaca Raiffeisen nu se retrage din Rusia, unii clienti ai bancii din Romania spun ca-si muta conturile la alte banci, pentru a protesta astfel fata de razboiul dus de Rusia in Ucraina. "Ce masuri a luat banca centrala in privinta detalii

Ce spune BNR despre curs, inflatie, dobanzi, in contextul razboiului din Ucraina

"În ultima perioadă au apărut o serie de întrebări legate de evoluțiile inflației, cursului de schimb și capacitatea statului român de a gestiona situația financiară ca urmare a tensiunii generate de agresiunea rusă asupra Ucrainei. Mai jos, câteva detalii

  

Ultimele Comentarii