BANCI | Stirea Zilei

Bancherii discuta cu Guvernul masuri de sprijinire a IMM-urilor in contextul crizei financiare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-12 15:47

Asociaţia RomÔnă a Băncilor se ţntÔlneşte miercuri după-amiază cu premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru a discuta despre impactul crizei financiare internaţionale asupra sistemului bancar, a declarat, miercuri, preşedintele OTP Bank, Laszlo Diosi.

"Cred că este o responsabilitate uriaşă pentru actorii din piaţa financiară să preţntÔmpine problemele care ar putea apărea ţn RomÔnia ţn contextul crizei financiare internaţionale. Nu cred că impactul va fi semnificativ, dar există riscuri dacă guvernul nu ia măsuri", a spus Diosi.

╬n discuţie vor fi luate şi măsuri de susţinere a firmelor mici şi mijlocii (IMM), a mai spus Diosi, fără a da mai multe detalii.

"Este dificil să spunem care vor fi măsurile, deoarece nu există precedent. Există fonduri de garantare pentru IMM, dar acestea sunt foarte birocratizate şi au resurse limitate", a adăugat Diosi.

DÔnd exemplul altor state europene, Diosi a menţionat ca măsură posibilă subvenţionarea dobÔnzilor pentru creditele IMM-urilor.

El a spus că numărul firmelor mici şi mijlocii care au activitate ţn RomÔnia se ridică la aproximativ 50.000, adăugÔnd că guvernul are ţn prezent responsabilitatea de a controla şi a aloca eficient cheltuielile.

Diosi a menţionat că discuţiile vor include şi tema dobÔnzilor din piaţa interbancară şi felul ţn care băncile să limiteze transmiterea costurilor suplimentare din piaţa interbancară asupra clienţilor.

O altă temă care va fi discutată este cea a echilibrării la nivelul sistemului bancar a volumului de credite cu cel de depozite.

Printre riscurile cu care economia romÔnească se confruntă, Diosi a menţionat nivelul ţncă ridicat al inflaţiei şi creşterea costurilor pentru finanţare.

"Dacă ne uităm la piaţa riscurilor de finanţare (CDS) vedem cum costurile au crescut de cinci ori faţă de ţnceputul anului, pÔnă la 500 de puncte de bază (5 puncte procentuale n.r.), fără a include marjele adăugate de bănci. Practic, ţn euro nu mai putem ţmprumuta cu o dobÔndă mai mică de 13%. ╬n ultimii ani, creşterea economică s-a finanţat din străinatate, iar acum această finanţare nu mai este disponibilă şi nu ştim pentru cÔt timp", a spus Diosi.

Referitor la decizia agenţiilor de rating Standard & Poor's şi Fitch de a scoate RomÔnia din rÔndul ţărilor cu calificativ de investment grade, Diosi a spus că sunt nejustificate, ţn condiţiile ţn care fundamentele economiei romÔneşti nu s-au schimbat foarte mult comparativ cu anul trecut.

"Băncile centrale din regiune au pus la ţndoială deciziile agenţiilor de rating, care vor avea consecinţe negative. Cred ţnsă că piaţa luase deja ţn calcul costurile acestor decizii şi că, pe termen mai lung, investitorii nu se vor uita neapărat la rating", a declarat Diosi.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii