BURSA | Profil

SIF Transilvania, acuzata de Certinvest si Broadhurst ca incalca drepturile actionarilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-11 09:46

Fondurile de investitii Certinvest si Broadhurst, alaturi de un grup de actionari care detin 8% din actiunile SIF Transilvania, acuza societatea ca le incalca drepturile prin refuzul de a organiza o Adunare Generala a Actionarilor (AGA) in care sa se discute "optiuni de modernizare a societatii".

Cele doua fonduri vor demisia conducerii SIF Transilvania, al carei presedinte executiv si director general este Mihai Fercala (foto), acuzata ca a pierdut 50 de milioane de euro in urma investitiilor in hotelurile pe care le detine.

Cea mai mare pondere a investitiilor SIF Transilvania este in industria turismului, cu 35,97% din valoarea portofoliului, urmata de domeniul bancar (BRD), cu 30,31%, restul domeniilor avand ponderi sub 10%. (vezi aici detalii)

Acționari ai SIF Transilvania semnalează un precedent periculos pentru întreaga piață de capital: acționarii pot fi reduși la tăcere prin abuzuri cu aparență legală (Comunicat de presa):

Grupul de acționari ai SIF Transilvania, care a solicitat recent managementului societății discutarea opțiunilor de modernizare a societății în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, a făcut astăzi apel față de decizia Tribunalului Brașov de a suspenda punerea în executare a cererii de convocare a Adunării Generale.

Apelul se bazează pe constatarea că instanței i-au fost prezentate în mod denaturat intențiile grupului de către managementul SIF, iar decizia a fost luată astfel în regim de urgență, fără citarea părților și fără ca instanța să cunoască punctul de vedere al grupului de acționari.

Acționarii semnatari ai cererii de convocare AGA vor sesiza atât ASF cât și toate celelalte instituții competente asupra tentativei conducerii SIF Transilvania de a bloca dialogul autentic între acționari și asupra încălcării dreptului acestora de a-și exprima deschis punctele de vedere, conform reglementărilor și legislației în vigoare.

În același timp, grupul de acționari semnalează că situația creată poate reprezenta un precedent deosebit de periculos pentru întreaga piață de capital și, în general, pentru orice companie din România.

Faptul că managementul unei societăți, folosindu-se de poziția privilegiată pe care o poate utiliza societatea însăși pentru a cenzura dreptul acționarilor – în fapt, chiar proprietarii societății - de a propune și discuta teme de interes în cadrul AGA reprezintă o limitare semnificativă a accesului acționarilor la viața societății și la procesul decizional.

O astfel de limitare a exercitării unor drepturi legitime, va fi percepută cu siguranță ca un semnal negativ de către investitorii de pe piața de capital și anulează eforturile autorităților statului și instituțiilor pieței de capital de promovare a măsurilor ce țintesc atragerea de investitori.

Cu toate că, în mod formal, conducerea SIF a convocat AGA cerută de grupul de acționari, în aceeași zi, a cerut Tribunalului Brașov să suspende obligația de convocare a AGA invocând în mod nejustificat un pretins abuz de minoritate către Tribunalul Brașov. Asupra acestui demers, managementul SIF a omis cu bună știință să informeze piața prin Raport Curent, așa cum prevede legislația în vigoare.

Decizia ulterioară de a revoca Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SIF 3, pe baza unei interpretări abuzive a hotărârii instanței, înainte de epuizarea termenului de apel, este încă un factor care transmite pieței și investitorilor faptul ca oricând astfel de abuzuri se pot repeta.

Cea mai importantă solicitare a Grupului semnatar este alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin metoda votului cumulativ, în sensul susținerii reprezentării în cadrul acestui organ de conducere al societății a tuturor categoriilor reprezentative de acționari ai SIF Transilvania (instituționali, profesionali, profesioniști independenți și acționari de retail).

Din momentul intrării României în Uniunea Europeană, această modalitate de vot a fost consfințită de legislația în vigoare ca fiind un drept fundamental al acționarilor minoritari, care poate fi solicitat cel mult o dată într-un exercițiu financiar și care, tocmai din acest motiv, nu este susceptibil de un abuz de minoritate.

Acționarii, care dețin 8.09% din capitalul social al SIF Transilvania, au solicitat managementului societății, în luna decembrie 2015, convocarea unei AGA pentru a discuta modernizarea SIF, adaptarea la cele mai bune practici și alinierea la noile tendințe ale piețelor.

Grupul de acționari și-a argumentat solicitarea pe constatarea că deciziile luate de management în privința investițiilor în companiile din portofoliul societății au creat pierderi semnificative societății, de-a lungul timpului. Analiza portofoliului de active din domeniul turismului arată, potrivit estimarilor grupului de acționari, pierderi de peste 50 de milioane de euro. Din acest motiv grupul susține că este nevoie de o nouă strategie de administrare a portofoliului societății, în interesul societății și al acționarilor.

Acționarii semnatari ai cererii de convocare a AGA a SIF Transilvania sunt: Fondurile Deschise de Investiții (Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index); Fondul de pensii private Certinvest "Pensia mea"; Fondul străin de investiții Broadhurst Investments Limited; persoane fizice: Corin Ioan Trandafir, Ilie Stoichescu, Constantin Frațilă, Maria Alexandra Frațilă, Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu, Radu Toia.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii