BANCI | Cariera

FMI a numit un nou sef al delegatiei pentru Romania, dupa esecul negocierilor cu fostul guvern Ponta pentru prelungirea acordului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-11 10:12

FMI a inlocuit-o pe Andrea Schaechter din functia de sefa a delegatiei FMI in Romania cu pakistanezul Reza Baqir (foto), care va face o vizita in tara in perioada 12-15 ianuarie, anunta intr-un comunicat reprezentantul Fondului in tara noastra, Guillermo Tolosa.

Acesta precizeaza ca inlocuirea lui Schaechter este justificata de politica de rotatie uzuala a angajatilor FMI.

Schaechter a fost numita sefa a delegatiei FMI in Romania in urma cu doi ani si jumatate, in iulie 2013, in locul lui Erik de Vrijer, care a detinut aceeasi functie doar un an, dupa plecarea lui Jeffrey Franks, cel care timp de trei ani, in perioada 2009-2012, a negociat acordul FMI cu Romania pentru salvarea tarii din criza in valoare de 19 miliarde de dolari, din pachetul total de finantare in valoare de 30 de miliarde de dolari.

Mandatul lui Schaechter in Romania poate fi considerat un esec, intrucat ea nu a reusit sa determine guvernul Ponta sa renunte la masurile de relaxare fiscala puse in practica anul trecut, care ameninta sa afecteze indicatorii macroeconomici ai tarii, dupa cum a avertizat aceasta, intr-un comentariu.

In aceste conditii, ultimul acord stand-by de tip preventiv cu FMI, incheiat in septembrie 2013, al 10-lea din ultimii 23 de ani si al treilea de la declansarea crizei din 2009, a expirat la finalul lunii septembrie 2015, fara a fi incheiat cu succes.

Ultimul acord cu FMI si UE a avut o valoare de 2 miliarde de euro, insa guvernul nu a avut nevoie sa acceseze banii aflati la dispozitie.

Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare, care ar putea sa reprezinte un risc important si in acest an, dupa cum a avertizat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Fostul guvern Ponta nu a reusit sa obtina nici acordul oficialilor europeni pentru o evaluare pozitiva a programului de asistenta financiara de tip preventiv incheiat de Romania cu Comisia Europeana in 2013, care a expirat in septembrie 2015, impreuna cu acordul cu FMI.

"Este regretabil ca nu a putut fi incheiata, nici acum, evaluarea programului privind balanta de plati. De aceea, este foarte important ca Romania sa continue sa implementeze reformele necesare si sa mentina politici fiscale solide, Comisia Europeana fiind pregatita sa ajute Romania in acest scop", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene (vezi aici detalii).

Isarescu a preluat o parte din rolul FMI de “caine de paza” a finantelor tarii, reusind sa intoarca de la promulgare noul Cod Fiscal, care a fost usor modificat ulterior de catre Parlament.

Poul Thomsen, directorul FMI responsabil de departamentul european, a efectuat in decembrie o vizita in Romania, unde s-a intalnit, printre altii, cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Dacian Ciolos si cu guvernatorul Mugur Isarescu. (vezi aici detalii)

Miza este ca guvernul sa incerce sa negocieze cu FMI un acord mai flexibil, de tipul celui din Polonia, insa pentru asta Romania ar trebui sa se angajeze la un plan de reforme structurale importante, ceea ce nu s-a reusit pana acum.

"Așteptarea pe care cu toții o avem de la noul Guvern este să înceapă să ia decizii într-o manieră complet diferită", a declarat reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internațional pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa (vezi aici detalii).

Lipsa progreselor în zona reformelor structurale constituie un obstacol principal pentru perspectivele de creştere pe termen lung, se arata in concluziile delegatiei FMI dupa incheierea ultimei vizite in Romania din octombrie 2015 (vezi aici detalii)

Baqir, noul sef al delegatiei FMI in Romania, a lucrat anterior timp de patru ani ca sef al departamentui de politici ale datoriilor din cadrul FMI.

Din aceasta functie, el a supervizat politicile fiscale si administrarea datoriilor in tari afectate de criza, precum Cipru, Grecia, Ghana, Jamaica, Portugalia, Ucraina.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: CarieraSimona Halep si BT ureaza romanilor din strainatate: La multi ani! Tanti auguri a tutti i romeni! ¡Feliz día nacional para todos los rumanos, Happy National Day, Romania! (video)

De 1 Decembrie – şi nu numai – avem un mesaj despre români, România şi Banca Transilvania, anunta banca: Dăm startul unei noi campanii cu Simona Halep, un model şi întotdeauna un prilej de mândrie şi ambiție pentru noi, pentru toți detalii

Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din Romania (ACJSFB) are o noua conducere

Asociaţia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România (ACJSFB), fondată în 2004 în scopul creării şi consolidării cadrului general necesar promovării şi susţinerii intereselor profesionale ale juriştilor din sistemul financiar-bancar şi detalii

Bogdan Neacsu, noul director general al CEC Bank: avem planuri ambitioase

CEC Bank anunta intr-un comunicat ca in urma finalizarii procesului de nominalizare de catre Adunarea Generala a Actionarilor CEC BANK S.A. si a aprobarii de catre Banca Nationala a Romaniei, proces demarat in luna iulie a anului curent, componenta echipei de conducere a Bancii este detalii

Adrian Nastase preia conducerea Asseco Romania

Asseco South Eastern Europe (WSE: ASEECOSEE, ASE) l-a desemnat pe Adrian Năstase drept noul Country Leader al companiei în România, anunta compania intr-un comunicat, in care adauga: Adrian Năstase lucrează în cadrul companiei din anul 2006, cea mai recentă calitate detalii

Ultimele Comentarii