BANCI | Cariera

Cristian Popa a fost numit noul vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, in locul lui Mihai Tanasescu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-08 18:30

Președintele și Guvernul României au aprobat Memorandumul pentru desemnarea domnului Cristian Popa în calitate de candidat al României pentru funcția de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), anunta Ministerul Finantelor intr-un comunicat in care mai precizeaza urmatoarele:

Urmează acum un proces de avizare internă al Băncii Europene de Investiții, în conformitate cu regulile de procedură existente. Din 2012, reprezentantul României la BEI a fost Mihai Tănăsescu.

Cristian Popa are o experiență de peste 16 ani în Banca Națională a României și a avut trei mandate consecutive în poziția de viceguvernator.

A fost responsabil cu politica monetară, studiile economice, modelarea si prognozele macroeconomice, stabilitatea financiară și cu relaţiile internaţionale ale BNR.

În 2005, a pregătit introducere strategiei de ţintire a inflaţiei care presupune asumarea periodică de către BNR a unor obiective anuale legate de variația indicelui prețurilor de consum.

Cristian Popa a deținut și funcția de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială și a fost membru în echipele de negociere şi dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI şi OCDE.

De asemenea, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agenţiile internaţionale de rating şi băncile internaţionale de investiţii precum și activitățile privind integrarea europeană si afacerile europene în cadrul BNR.

Are o vastă experiență didactică și în cercetare. În 1997 a obținut diploma de Doctor în științe economice, specializarea Economie mondială, la Facultatea de Relații Economice Internaționale, din Academia de Studii Economice, București. În septembrie 1994, a obținut o bursă la Departamentul de Economie din cadrul Universității Harvard.
Vorbește fluent engleza, franceza, precum si spaniola și italiana.

Mihai Tanasescu este suspendat din functia de vicepresedinte al BEI de peste un an, din 7 octombrie 2014, dupa ce a fost acuzat de fapte de coruptie in dosarul Microsoft.

Tanasescu detinea la BEI functia de vicepresedinte responsabil cu energia din 1 august 2012.

Tanasescu a fost acuzat de luare de mita in dosarul Microsoft

In septembrie 2014, Tănăsescu a fost acuzat de procurorii DNA, in celebrul caz de coruptie Microsoft, de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru că ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft si ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora.

"In luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea «inv directe ale nerezidenţilor in Romania – alte capitaluri – sectorul nebancar». Din cercetările efectuate rezultă că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari şi a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer", au anuntat procurorii DNA, care au acuzat alti 9 foşti miniştri în dosarul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Conform DNA, faptele lui Tanasescu au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

Ioana Petrescu a fost primul candidat pentru BEI

Ioana Petrescu, fostul ministru al Finantelor in guvernul Ponta, a fost anuntata, in septembrie 2015, ca inlocuitor al lui Ponta, insa aceasta nu a mai apucat sa fie numita in functie, in conditiile in care guvernul Ponta a demisionat la finalul anului trecut.

Ulterior, aceasta se pare ca nu a mai beneficiat de sustinerea autoritatilor pentru numirea la BEI, astfel ca Petrescu a anuntat recent ca renunta la aceasta functie.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: CarieraSimona Halep si BT ureaza romanilor din strainatate: La multi ani! Tanti auguri a tutti i romeni! ¡Feliz día nacional para todos los rumanos, Happy National Day, Romania! (video)

De 1 Decembrie – şi nu numai – avem un mesaj despre români, România şi Banca Transilvania, anunta banca: Dăm startul unei noi campanii cu Simona Halep, un model şi întotdeauna un prilej de mândrie şi ambiție pentru noi, pentru toți detalii

Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din Romania (ACJSFB) are o noua conducere

Asociaţia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România (ACJSFB), fondată în 2004 în scopul creării şi consolidării cadrului general necesar promovării şi susţinerii intereselor profesionale ale juriştilor din sistemul financiar-bancar şi detalii

Bogdan Neacsu, noul director general al CEC Bank: avem planuri ambitioase

CEC Bank anunta intr-un comunicat ca in urma finalizarii procesului de nominalizare de catre Adunarea Generala a Actionarilor CEC BANK S.A. si a aprobarii de catre Banca Nationala a Romaniei, proces demarat in luna iulie a anului curent, componenta echipei de conducere a Bancii este detalii

Adrian Nastase preia conducerea Asseco Romania

Asseco South Eastern Europe (WSE: ASEECOSEE, ASE) l-a desemnat pe Adrian Năstase drept noul Country Leader al companiei în România, anunta compania intr-un comunicat, in care adauga: Adrian Năstase lucrează în cadrul companiei din anul 2006, cea mai recentă calitate detalii

Ultimele Comentarii