BURSA | Cariera

Fondurile Certinvest si Broadhurst cer demisia sefului SIF Transilvania, Mihai Fercala, pentru pierderi de 50 milioane euro din investitiile in hoteluri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-16 08:17

Fondurile de investitii Certinvest si Broadhurst, alaturi de un grup de actionari care detin 8% din actiunile SIF Transilvania, cer demisia conducerii societatii, al carei presedinte executiv si director general este Mihai Fercala (foto), acuzata ca a pierdut 50 de milioane de euro in urma investitiilor in hotelurile pe care le detine.

Cea mai mare pondere a investitiilor SIF Transilvania este in industria turismului, cu 35,97% din valoarea portofoliului, urmata de domeniul financiar, cu 30,31%, restul domeniilor avand ponderi sub 10%.

Cea mai mare investitie a SIF Transilvania este cea in actiunile BRD, cu o pondere de 21,06% din total activ, urmata de hotelul ARO-Palace Brasov, cu 8,06%.

SIF Transilvania are investitii importante si in alte hoteluri: 4,82% din total activ in Turism Felix SA Baile Felix, 4,09% in Orizont Turism SA Predeal, 4,05% in Turism Lotus SA Baile Felix, 2,62% in Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra SA Mangalia si 2,53% in Turism, Hoteluri, Restaurante Prahova SA.

Un grup de acționari SIF Transilvania solicită modernizarea
și reformarea Societății (comunicat de presa):
 
Astăzi, 16 decembrie 2015, un grup de acționari ai SIF Transilvania care dețin împreună 8,09% din capitalul social al societății a înaintat o cerere de convocare a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) către conducerea SIF Transilvania.

Grupul de acționari intenționează să supună aprobării, în cadrul AGOA, necesitatea schimbării managementului și revizuirea modelului actual de business în vederea eficientizării activității societății, pregătirii și alinierii SIF Transilvania la practicile de bună guvernanță de la nivel european. Acționarii semnatari reprezintă fonduri de investiții și pensii locale și straine, antreprenori și persoane fizice.

"Pentru a-și păstra competitivitatea, România are nevoie de o piață de capital dinamică, conectată la contextul european, la cerințele de reglementare și la oportunitățile de piață. Ne dorim să aducem SIF Transilvania în poziția de lider de piață, cu o viziune de business orientată către performanță și un management eficient, transparent, bazat pe o colaborare autentică cu acționarii”, a declarat, în numele acționarilor semnatari, Radu Toia, acționar SIF Transilvania.

Demersul acționarilor se bazează pe un calcul estimativ al pierderilor rezultate, din cauza unui management defectuos. Conform acestora, SIF Transilvania a pierdut peste 50 de milioane EUR datorită practicilor și politicilor îndoielnice, lipsei de viziune și de transparență în procesul decizional.

Spre exemplu, deciziile de investiții în sectorul hotelier, în active aflate în administrarea SIF Transilvania, au fost luate fără planuri de business asociate și fără o justificare economică, așa cum ar fi fost normal. În consecință, resursele investite în proiectele de refacere a hotelurilor au fost, în estimarea noastră, cu aproximativ 100% mai mari față de prețul mediu al pieței și nu au obținut rezultate pe măsura potențialului acestora.

Fără o analiză economico-financiară detaliată, doar în ultimii 7 ani, SIF Transilvania a investit direct sau indirect aproximativ 100 milioane EUR în hotelurile deținute de cele opt companii hoteliere din portofoliul societății. Aproape niciunul dintre hotelurile renovate nu este în prezent profitabil, iar perspectivele de recuperare a investițiilor într-un orizont de timp rezonabil, cu același tip de management învechit, sunt nule.

În privința alinierii la legislația europeană, acționarii propun aprobarea depunerii la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, până la data de 31 martie 2016, a cererii de autorizare a Societății ca fond de investiţii alternative, în conformitate cu prevederile Legii nr. 74/2015.

 „Creşterea rolului acţionarilor în actul decizional reprezintă un pas esențial în reformarea SIF Transilvania și în îmbunătățirea actului de management. Pentru noi este important să stimulăm colaborarea și implicarea acționarilor, să asigurăm un mediu transparent în care prezentarea corectă a planurilor de investiții, a deciziilor și a rezultatelor să devină o procedură normală. Vorbim, prin urmare, despre impunerea unor principii de guvernanţă corporativă care să se bazeze pe integritatea, profesionalismul și performanta echipei de management”, concluzionează Radu Toia, în numele acționarilor semnatari.

De asemenea, acționarii semnatari propun ca noua echipă de management să elaboreze strategia de dezvoltare viitoare a Societății, bazată pe o abordare de tip „private equity”, raportată în principal la deţinerile majoritare de capital ale Societăţii în domeniul turismului, în domeniul dezvoltării imobiliare şi în cel al instituţiilor financiare non-bancare, și să o supună ulterior aprobării adunării generale a acţionarilor Societăţii.

Conform procedurilor în vigoare, Directoratul SIF Transilvania este obligat să convoace AGOA de îndată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data primirii cererii de convocare și, în toate cazurile, să asigure ținerea AGOA în cel mult 60 de zile de la data primirii cererii de convocare.

Acționarii semnatari au trimis cererea de convocare și către Consiliul de Supraveghere, auditorul intern și auditorul extern (financiar) ai Societății, cât și către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Acționarii semnatari sunt: Fondurile Deschise de Investiții (Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index); Fondul de pensii private "Pensia mea"; Fondul străin de investiții Broadhurst Investments Limited; persoane fizice: Corin Ioan Trandafir, Ilie Stoichescu, Constantin Frațilă, Maria Alexandra Frațilă ,Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu, Radu Toia.

Comentarii

Hotel California
mai bine mai tarziu decat niciodata
S-au trezit Broadhurst si Certinvest aceste fete mari ale pietei de capital romanesti. Pai bine ma baieti?! Investitiile astea sunt de ani de zile. Buna dimineata!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: CarieraBanca Transilvania face 70 de noi angajari lunar

Banca Transilvania a avut acelaşi ritm de angajări în martie – mai a.c. ca în perioada similară a anului trecut, cu aproape 70 de joburi noi/lună, în întreaga ţară, anunta banca, intr-un comunicat, in care adauga: Continuarea recrutărilor la BT a fost detalii

Sefa resurselor umane din BRD, Adela Jansen, a demisionat dupa ce banca a descoperit ca dadea mita angajatilor CNAS

Adela Jansen, directorul de resurse umane al BRD Groupe Societe Generale, si-a dat demisia dupa ce banca a descoperit ca aceasta dadea mita functionarilor statului de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Jansen si subordonatii sai de la resurse umane dadeau angajatilor CNAS detalii

Simona Halep si BT ureaza romanilor din strainatate: La multi ani! Tanti auguri a tutti i romeni! ¡Feliz día nacional para todos los rumanos, Happy National Day, Romania! (video)

De 1 Decembrie – şi nu numai – avem un mesaj despre români, România şi Banca Transilvania, anunta banca: Dăm startul unei noi campanii cu Simona Halep, un model şi întotdeauna un prilej de mândrie şi ambiție pentru noi, pentru toți detalii

Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din Romania (ACJSFB) are o noua conducere

Asociaţia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România (ACJSFB), fondată în 2004 în scopul creării şi consolidării cadrului general necesar promovării şi susţinerii intereselor profesionale ale juriştilor din sistemul financiar-bancar şi detalii

Ultimele Comentarii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Amânare plată a ratelor

  Am cerut amanarea ratelor pt i perioada de 6kuni,cererea mi a fost aprobată. Dupa doua luni am ... detalii